Lifestyle

Ce mișcare poți face dacă ai peste 50 de ani

Maria GorganMaria Gorgan

Maria Gorgan

8 minute timp de citit

Poate că nu mai ai 20 sau 30 de ani, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii în formă și să faci sport. Nu înseamnă că trebuie să devii sedentar dintr-odată doar pentru că ai impresia că nu există exerciţii fizice pentru vârsta ta sau care să ţi se potrivească în totalitate. În funcţie de cum te simţi, de afecţiunile pe care le ai sau de programul tău la modul general, să ştii că nu e normal ca după 50 de ani să te limitezi doar la activitatea fizică din gospodărie sau la cumpărăturile zilnice pe care eşti obligat să le faci.

E drept că un corp de 50 sau 60 de ani nu mai poate să facă aceleaşi lucruri ca la 20, dar nici nu trebuie. În fond, fiecare vârstă are frumusețea și provocările ei. Însă indiferent de anii din buletin exercițiile fizice sunt cheia pentru libertate în mişcare și pentru o bună calitate a vieții pe măsură ce avansezi în vârstă.

De ce spun asta? Pentru că atunci când îmbătrânești pierzi masa musculară, iar exercițiile fizice te pot ajuta să o reconstruiești. De asemenea, mușchii ard mai multe calorii decât grăsimile, chiar și în repaus, ceea ce va compensa încetinirea metabolismului. Exercițiile fizice ajută la oprirea, întârzierea și, uneori, ameliorarea bolilor grave precum bolile de inimă, hipertensiunea arterială, diabetul, accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer, artrita și osteoporoza. Totodată, îţi pot menţine creierul activ. Și sunt sigură că îți dorești asta.

Mai mult, dacă ești în formă, poți să te bucuri și de independență. Sunt convinsă că nu vrei să devii o corvoadă pentru nimeni pe viitor.

De pildă, tineri sau bătrâni, exercițiile cardio sau aerobice sunt binevenite la orice vârstă. Ele îți cresc ritmul cardiac și te fac să respiri mai greu, asta înseamnă că rezistența ta crește și arzi mai multe calorii. Antrenamentul de forță sau cu greutăți îți menține mușchii pregătiți pentru acțiune. Un lucru iarăși de dorit. Exercițiile de flexibilitate te ajută să rămâi elastic, astfel încât să poți avea libertate în mișcare și să nu te rănești. Antrenamentul de echilibru devine important după vârsta de 50 de ani, căci te ajută să previi căderile și să rămâi activ. Iar lista poate continua.

Dacă totuși nu știi ce e bine pentru tine și ce ar trebui să faci ca să te menții în formă, fără să te pui în pericol în timpul antrenamentelor discută cu medicul tău sau cu un kinetoterapeut. Acesta îți poate recomanda modalități de adaptare a sporturilor și exercițiilor, sau alternative mai bune, în funcție de limitările medicale pe care le ai.

9 activități care nu îți pun sănătatea în pericol!

1. Mersul pe jos

Simplu și eficient, îți întărește mușchii picioarelor și ajută în lupta împotriva bolilor osoase precum osteoporoza. O plimbare zilnică, în ritm alert este sănătate curată pentru tine, la 50 de ani. 90 de minute de mers pe jos, aproximativ 10.000 de pași, dacă nu mai bine, te mențin în formă și nu îți pun sănătatea în pericol. Trebuie doar să fii atent pe unde calci.

2. Jogging

Dacă îți place să transpiri puțin mai mult când faci sport, încearcă să faci jogging pentru a-ți crește ritmul cardiac. Atât timp cât alergi încet, dar constant, porți încălțări potrivite și iei pauze, articulațiile ar trebui să fie în siguranță. Suprafețele moi, cum ar fi pista de alergat sau iarba, pot ajuta și ele. Acordă atenție gambelor și șoldurilor și fă o încălzire ușoară înainte de pornire pentru a reduce șansele de a te răni. Nu alerga însă dacă ai peste 90 kilograme!

3. Dans

Nu prea contează ce gen alegi, important este să faci o mișcare care îți place, lucru care îți creează bună dispoziție în timp ce te miști. Totodată, dansul îți oferă rezistență, îți întărește mușchii și îți îmbunătățește echilibrul. Arde și o mulțime de calorii pentru că presupune să te miști în toate direcțiile.

4. Ciclism

Este bine să practici acest sport mai ales dacă ai articulațiile rigide sau dureroase, pentru că în felul acesta picioarele nu trebuie să-ți susțină greutatea. Mersul pe bicicletă îți va pune sângele în mișcare. Totodată, îți folosești abdomenul pentru echilibru și brațele și umerii pentru a ține direcția. Alege o bicicletă potrivită pentru vârsta ta și fă din plimbarea pe două roți o rutină zilnică.

5. Tenis

Sporturile cu rachetă, inclusiv tenisul, squashul și badmintonul sunt foarte eficiente pentru sănătatea sistemului cardiovascular în primul rând. Totodată, oricare dintre sporturile cu rachetă antrenează musculatura brațelor, gâtului și spatelui. În același timp, faptul că în timpul jocului te menții în alertă crește agilitatea.

6. Antrenamentul de forță

Pierderea masei musculare este unul dintre principalele motive pentru care oamenii se simt mai puțin energici pe măsură ce îmbătrânesc. Atunci când ridici greutăți, te antrenezi la aparate, folosești benzi de rezistență sau faci exerciții cu propria greutate corporală (cum ar fi flotări și abdomene), creezi forță, masă musculară și flexibilitate. Dacă totuși nu îți place să mergi la sală îți spun că poți înlocui sportul de acolo cu căratul sacoșelor de la piață sau cu urcatul scărilor. Alte activități care presupun efort fără să mergi la sală sunt săpatul în grădină, greblatul, deci nu ai niciun motiv să lași să treacă o zi fără să depui efort.

7. Înotul

Te poți antrena mai mult timp în apă decât pe uscat dacă îți place. În bazin nu există nicio greutate care să streseze articulațiile, iar apa oferă suficientă rezistență ca să îți construiești mușchi și oase puternice. Înotul arde calorii, pune inima la treabă și te relaxează.

8. Yoga

Menținerea unei serii de poziții îți va întinde și întări mușchii, precum și tendoanele și ligamentele care îți țin oasele împreună. Yoga ajută la scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale și ameliorează anxietatea și depresia. Deci încearcă!

9. Tai Chi

Acest exercițiu tihnit este uneori numit și „meditație în mișcare”. Îți miști corpul încet și ușor, dintr-o poziție în alta, în timp ce respiri profund. Nu numai că este bun pentru echilibru, ci îți poate îmbunătăți și sănătatea oaselor și a inimii. Totodată, te ajută la ameliorarea durerii și a rigidității cauzate de artrită. S-ar putea chiar să te ajute să dormi mai bine.

Indiferent de vârstă, dacă vrei să faci o schimbare pe plan alimentar sau vrei să primești sfaturi avizate despre cum să introduci mișcarea în rutina ta zilnică, în funcție de afecțiunile tale, Ela Clinic are soluția pentru tine.

Medicii Ela Clinic sunt specializați în diabet, medicină internă, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, pediatrie, medicină de familie, ginecologie, recuperare medicală, cu competențe și experiență de nutriție terapeutică și coordonează programe nutriționale, fiind gata oricând să te ghideze spre o viață sănătoasă indiferent de vârsta pe care o ai, de stilul de viață pe care l-ai avut până acum și de activitatea fizică.

Vino și tu să afli ce program ți se potrivește!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.