Lifestyle

12 obiceiuri pe care le au oamenii sănătoși

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Ţi s-a întâmplat poate de multe ori ca în timp ce tu te simţeai lipsit de energie, nu aveai chef de nimic şi trăgeai efectiv de tine ca să îţi duci la bun sfârşit activităţile zilnice, în jurul tău unii oameni să debordeze pur şi simplu de energie. Să aibă un tonus de invidiat şi să emane sănătate prin fiecare por, iar lucrurile pe care le aveau de îndeplinit le făceau cu lejeritate, fără niciun efort.

Dacă te întrebi ce fac ei ca să fie în formă şi să aibă un tonus bun şi unde greşeşti tu, de simţi nevoia doar să leneveşti şi ai mereu o stare letargică, lasă-mă să îţi spun că de vină este rutina zilnică. Oamenii care sunt în formă şi plini de sănătate şi-au format nişte obiceiuri sănătoase de la care nu se abat. Unii dintre ei poate nici în concedii.

Această categorie de oameni şi-au format un stil de viaţă în care au inclus următoarele 12 obiceiuri dătătoare de vitalitate pe care ţi le recomand şi ţie:

  1. Ia micul-dejun

Este o masă care îţi asigură energie în prima parte a zilei şi te ajută să nu mai mănânci seara târziu. În plus, faptul că nu ai stomacul gol te ajută să te gândeşti la ce ai de făcut şi nu la ce să mănânci imediat ce ai ocazia. Un mic-dejun uşor, format din ouă cu legume sau iaurt grecesc cu fructe ori cu un mix de cereale şi seminţe crude îţi asigură porţia de combustibil până la masa de prânz.

2. Planifică-ţi mesele

Nu mai lăsa alimentaţia la voia întâmplării, mizând pe faptul că găseşti tu în treacăt ceva care să îţi potolească foamea. Organizează-ţi mesele încă de dimineaţă, stabilind clar ce vei mânca în prima parte a zilei, la prânz şi la cină. Iar dacă la locul de muncă oferta alimentară nu este pe placul tău, în cazul în care vrei să slăbeşti sau să te menţii, ia-ţi mâncare de acasă. Nu este nicio ruşine, ba din contră este de apreciat că vrei să ştii exact câte calorii consumi.

3. Hidratează-te

Poate că nu ştiai, dar uneori când simţi că îţi este foame, în realitate corpul tău este deshidratat şi vrea apă, nu mâncare. Asigură-te că bei constant apă şi nu aştepţi să îţi fie neapărat sete. Iar când spun că trebuie să te hidratezi mă refer la apă sau ceai neîndulcit, nu la sucuri carbogazoase sau aşa-zis naturale din comerţ. Nu au acelaşi efect. Dacă nu îţi place apa, lucru nu tocmai ieşit din comun, aromatizeaz-o cu felii de lămâie sau frunze de mentă. Dacă pui şi câteva cuburi de gheaţă ai o băutură energizantă în toată regula.

4. Ia-ţi o pauză pentru mişcare

Da, s-ar putea să ţi se pară ciudat pentru că de cele mai multe ori ne facem timp doar pentru o cafea. Ce ar fi ca de mâine să înlocuieşti pauzele de cafea de la serviciu cu un set scurt de exerciţii pentru relaxare musculară sau cu o plimbare scurtă. O să constaţi în timp că astfel de pauze sunt mult mai energizante decât cafeaua care mai şi deshidratează pe deasupra.

5. Ia-ţi o pauză din mediul online

Studiile arată că mediul online ne ţine captivi multe ore din zi. În afară de îndatoririle pe care le avem la locul de muncă, obişnuim să petrecem ore întregi şi în timpul liber. Lucru toxic nu doar pentru ochi şi creier, ci şi pentru organism, pentru că uităm să mai facem mişcare. Stabileşte-ţi o rutină zilnică de verificare a e-mailurilor şi de interacţiune cu prietenii pe reţelele de socializare şi readaptează-te astfel la lumea fizică. Citeşte o carte, plimbă-te sau mergi în vizită la rude şi prieteni, în loc să stai pe tabletă sau pe telefon. Te va încărca cu mult mai multă energie.

6. Învaţă zilnic ceva nou

Timpul petrecut cu tine şi pentru tine este mereu un boost de energie. Încearcă să găseşti zilnic ceva nou care să te ajute să evoluezi. Trage linie la sfârşitul fiecărei săptămâni şi o să vezi cum fiecare nouă abilitate o să îţi aducă plus valoare şi o să-ţi crească încrederea în tine. Dacă nu ştii de unde să începi, ia-o uşor. Înscrie-te la un curs de dans, la un atelier de scriere creativă sau învaţă o limbă străină nouă. Sunt doar câteva opţiuni.

7. Nu fuma

Nu îţi aduce niciun beneficiu. Dacă eşti de părere că este singurul mod prin care poţi socializa cu colegii, te înşeli. Puteţi folosi pauza şi ca să vorbiţi despre cărţile care vă plac, despre filme sau despre călătorii. Nu trebuie neapărat să fumezi ca să ai un motiv de pauză şi socializare. În plus, efectele fumatului, chiar şi ocazional, la serviciu, sunt devastatoare pentru organism. Gândeşte-te că studiile au arătat că fiecare ţigară îţi scurtează viaţa cu 7 minute, dincolo de faptul că fumatul în sine provoacă boli pulmonare, afectează pancreasul, căile urinare, pielea şi dinţii, iar lista poate continua.

8. Dormi bine

Un somn odihnitor, de 8 ore pe noapte, îţi menţine buna dispoziţie, te ajută să te concentrezi mai uşor şi să te menţii în formă. Pe termen lung, scade riscul de boli cardiovasculare. Aşadar, fă-ţi un ritual din a te culca şi a te trezi la aceleaşi ore în fiecare zi, iar organismul tău îţi va mulţumi pentru asta.

9. Fă mișcare

Nu degeaba se spune mens sana in corpore sano. Este o realitate. Dacă ai un corp sănătos şi mintea ta trebuie că este sănătoasă. Deci ai grijă şi de corpul tău. Fă mișcare în fiecare zi, cel puţin 20 de minute. Orice exerciţii vrei tu. Fie că faci fitness sau aerobic, orice fel de mişcare este binevenită pentru fiecare dintre noi, mai ales dacă stăm ore în şir pe scaun la birou. Introdu mișcarea în rutina zilnică. După 3 zile de antrenament, va face parte din viaţa ta şi vei simţi beneficiile unui organism în formă.

10. Petrece timp în aer liber

Reînvaţă să te bucuri de mediul înconjurător. Ieşi în aer liber, plimbă-te, aleargă, mergi cu bicicleta, orice, numai ia contact cu soarele. E o sursă de vitamina D atât de necesară pentru oase, inimă şi buna dispoziţie.

11. Menţine-ţi echilibrul interior

Deadlineurile zilnice de la serviciu, situaţiile tensionate din familie, gestionarea problemelor copiilor, ale prietenilor şi mai ales ale noastre ne dau peste cap în fiecare zi. Când presiunea din exterior este mare, încearcă să te regăseşti şi să îţi găseşti echilibrul. Nu spun că este uşor, îţi trebuie voinţă şi concentrare, dar dacă vrei, poţi. Ascultă muzica preferată, meditează, fă orice te relaxează şi încearcă să te sustragi din mediile tensionate. Observă cum te comporţi în legătură cu ce ţi se întâmplă şi schimbă dacă nu îţi place. Cărţile de dezvoltare personală sunt un real ajutor.

12. Concentrează-te

Fii prezentă în tot ce faci. Fii acolo. Chiar dacă asta înseamnă că citeşti o carte, te plimbi în parc, meditezi sau speli vasele. Concentrează-te pe ce faci în momentul respectiv şi nu-ţi mai lăsa mintea să zburde la toate celelalte o mie de lucruri pe care le ai de făcut. E ca un fel de meditaţie. O să vezi că după un timp ţi se va îmbunătăţi puterea de atenţie şi capacitatea de concentrare şi vei putea fi în contact cu emoţiile, trăirile şi gândurile tale.

Dacă ai nevoie de ajutor specializat pentru a-ți însuși un stil de viață sănătos fără constrângeri și efort, te așteptăm la ELA CLINIC cu o echipă de specialiști și o serie de programe special create. Și pentru că obiceiurile sănătoase se învață încă din copilărie, am creat Programul Junior, un program de educație nutrițională ce se adresează copiilor începând cu vârsta de 8 ani și adolescenților care au nevoie să învețe bazele unui stil de viață sănătos.

Ajută-l pe copilul tău să facă primii pași spre un stil de viață sănătos!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.