Lifestyle

Ce trucuri o ajută pe Silvia să se mențină la greutatea ideală

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

11 minute timp de citit

Conștienți că nevoile fiecărui pacient sunt diferite, am creat programele ELA CLINIC pentru a oferi suport în diverse patologii, pentru îndrumare în schimbarea stilului de viață și pentru susținerea femeilor în diverse etape în care nutriția joacă un rol crucial. Mai mult decât atât, în cadrul fiecărui program, pacienții noștri se bucură de sprijin medical, diete și recomandări personalizate.

De aceea, am decis să scriu special pentru blog această serie de articole cu poveștile personale, unice, ale pacienților. Lor le sunt recunoscătoare că primesc cu bucurie ideea de a-și împărtăși experiența de slăbit sau de schimbare a stilului de viață cu ajutorul programelor ELA CLINIC, iar ție îți mulțumesc că alegi să te inspiri din poveștile unor oameni reali, ca și tine.

Dacă unii pacienți se tem de modul în care va decurge procesul de slăbit, cel puțin până la primele rezultate vizibile pe cântar sau în oglindă, altora menținerea le provoacă cele mai multe emoții. Astăzi, îți voi face cunoștință cu Silvia S., pacienta noastră care a încercat în trecut mai multe diete care au și funcționat... atât cât le-a ținut, după care kilogramele pe care le credea pierdute s-au întors cu încăpățânare. Acum are deja 6 luni de menținere.

Canada este la distanță de un mail de România

Silvia S. este inginer, locuiește și lucrează de mulți ani în Canada, dar urmărește frecvent pe internet, împreună cu soțul ei, emisiunea domnului Prelipceanu de la Digi 24. S-a întâmplat ca în acea seară din vara lui 2021 să vadă la televizor, pe lângă impresii despre subiectele zilei, și intervenția mea. I-a atras atenția perspectiva de nutriție de care sunt cea mai atașată și pe care o promovez de câte ori am ocazia: cea mai bună dietă este schimbarea stilului de viață.

I s-a părut foarte interesant ce a auzit – chiar nu mai voia să știe de diete – drept pentru care m-a căutat pe Google, a ajuns pe site-ul clinicii și ne-a și trimis un mail. Mi-a povestit că a primit imediat răspuns – „profesionist și rapid” au fost cuvintele ei și m-am bucurat tare mult, ca de fiecare dată când primim aprecieri pentru modul nostru de lucru și de comunicare. Zis și făcut. Cam într-o săptămână a avut loc prima consultație și, așa cum spune Silvia, am început împreună „noul proiect de stil de viață”. Bineînțeles, datorită tehnologiei care ne permite să comunicăm online rapid și eficient.

Pe scurt, despre bagajul Silviei de kilograme și experiențe cu dietele

A fost întotdeauna o persoană slabă, dar pasiunea pentru dulciuri, mâncatul pe canapea seara și ritualul de ronțăit la televizor îi aduseseră în timp un surplus de kilograme. În 2020 reușise să slăbească de la 74 la 62 de kilograme cu Dieta Rina. A mai încercat și dieta disociată și a mers bine. Percepea dietele ca pe un angajament pe termen scurt de a te abține de la anumite alimente, dar, odată ce își atingea obiectivele, revenea la vechile obiceiuri. 

Încercase și varianta unui medic nutriționist, dar după ședința de evaluare a primit un ghid canadian de alimentație standard. A abandonat ideea, din cauză că nu se potrivea cu gusturile și cu stilul ei de a mânca. A mai încercat și un program de slăbit canadian de mare amploare, al unei companii care promova o dietă hiperproteică prin intermediul produselor proprii – anumite batoane, alimente speciale pentru fiecare moment al zilei. Erau opțiuni reduse și costisitoare, de aceea a renunțat.

Când m-a văzut la televizor, era pe o ușoară pantă de îngrășare: ajunsese la 64 de kilograme, după ce slăbise anterior până la 62. Simțind că ia în greutate, începuse din nou dieta Rina. Dar deja se gândea că eforturile ei vor fi în van, dacă tot nu funcționează pe termen lung... În acel moment, a luat decizia de a ieși din cercul vicios al dietelor.

Cum decurge colaborarea noastră

Mă bucur că a făcut această alegere și că viziunea noastră, a echipei Ela Clinic, s-a potrivit de minune cu așteptările ei. Colega mea, Andreea Dăescu, este tehnicianul nutriționist care a urmărit îndeaproape evoluția Silviei, iar în septembrie 2021 și-a atins ținta de 55 de kilograme. A intrat apoi în perioada de menținere, ba a mai și slăbit până la 53 de kilograme și și-a setat un prag de 53-54 de kilograme. Practic, este foarte atentă la orice depășește acest prag – atunci ridică steagul și se redresează.

Scopul ei este să reușească să se mențină la aproximativ 55 de kilograme pe termen lung, iar Andreea o sprijină în continuare: „Coachingul și serviciul de suport sunt extraordinare. M-au susținut cu sfaturi, mi-au explicat principiile de bază în alimentație, m-au încurajat. Am avut o experiență foarte frumoasă și am învățat cum să mă hrănesc sănătos, ce îmi face bine, ce aș putea să fac diferit, cum să gătesc sănătos. Toate acestea într-un mod personalizat, adaptat la obiceiurile mele, la programul meu, la ce îmi place mie să mănânc. Dar și eu sunt o pacientă cu care se colaborează bine – mie îmi plac legumele, deci am putut să mă adaptez mai ușor la un stil de viață echilibrat”.

Acum nu mai ronțăie între mese sau seara și se bucură de senzația de sațietate. Chiar la început, când mergea pe deficit caloric pentru a pierde în greutate, se sătura datorită proteinelor și fibrelor sănătoase din alimentație. „Nici nu este o dietă, este un nou regim de viață, alt mod de a te hrăni, fără frustrare.”

E fericită că e din nou slabă, și-a schimbat garderoba. Iar cei din jur au observat, au felicitat-o și, mai mult decât atât, sunt cu ochii pe ea, curioși de faptul că nu ține o dietă strictă și totuși se menține. Își amintește că o dată au venit prietenii în vizită și i-au cerut rețetele ei, atât de impresionați au fost. Gătise după rețete de la Andreea budincă de conopidă la cuptor cu ou și cu brânză și un delicios ghiveci de legume. Și apa infuzată cu fructe a avut mare succes! Le-a povestit despre Ela Clinic mai multor persoane care au remarcat schimbarea ei – de exemplu, medicul ei de familie, dar și soțul unei prietene, care a devenit între timp pacientul nostru.

Principiile unui stil de viață sănătos

Am întrebat-o pe Silvia care sunt lucrurile concrete pe care le-a schimbat în obiceurile ei – alimentare și nu numai – care au făcut cu adevărat o diferență pentru ea. Cu siguranță, îți pot fi și ție de folos.

Nu a renunțat definitiv la dulciuri, ci a făcut anumite ajustări

În primul rând, a început să mânce dulciuri cu măsură și numai în anumite momente ale zilei: dimineața și la prânz. În al doilea rând, nu mai cumpără din comerț, ci le pregătește acasă, chiar de două-trei ori pe săptămână uneori și numai când este acasă și soțul, care călătorește mult prin prisma jobului. A adaptat rețetele familiei și a încercat și rețetele recomandate de Andreea. În al treilea rând, a exclus de tot zahărul din rețete, optând pentru un îndulcitor fără calorii pe care îl găsește în Canada – arată la fel ca zahărul și nu are un gust specific, care să schimbe aroma preparatelor.

Se poate bucura astfel câte puțin de aroma cozonacului, de plăcinte, tiramisu. A testat îndulcitorul și pentru siropul caramel de la crema de zahăr ars, dar nu a obținut textura pe care și-o dorea. Așa că a continuat să-l prepare cu zahăr pe acela și a păstrat îndulcitorul pentru crema propriu-zisă. Numai că ea a renunțat la a-și mai pune și caramel în farfurie, acesta rămâne doar pentru restul familiei. La cocktailurile pe care le savura în compania prietenilor a renunțat de tot, din cauza conținutului mare de zahăr și preferă vinul ca alternativă mai puțin calorică.

A învățat să fie mult mai atentă la ponderea grăsimilor în alimentație

Înainte nu conștientiza ce influență poate avea uleiul în acumularea kilogramelor în plus, dar acum s-a obișnuit să nu-l mai folosească deloc în salate. Nici măcar câteva pufuri dintr-un recipient spray, o variantă de altfel recomandată. Pune oțet balsamic, sare, piper, condimente după gust și nu îi simte lipsa. Pentru sarmale nu apelează la carnea gata tocată, ci cumpără mușchi sau cotlet și îl toacă acasă. 

S-a obișnuit să fie mult mai atentă la ceea ce cumpără, de aceea alege și brânzeturi și lactate cu cât mai puține grăsimi. La cafea folosea coffee cream, un preparat canadian gras și sățios, iar acum o face fără zahăr, cu lapte semidegresat, și i se pare delicioasă. La supele-cremă (de conopidă, broccoli sau dovleac), care se numără printre preferatele ei, nu folosește ulei sau smântână. Când mai cumpără înghețată, alege sortimente cu mai puțin de 100 de Calorii pentru 100 de grame.

Nu numai nutriția este importantă, ci și mișcarea, activitatea fizică

Înainte mergea la sală, dar din 2018 a renunțat la acest obicei. Înainte de pandemie a continuat însă să facă mișcare în pauza de masă 45 de minute sau o oră – plimbare sau mers rapid în pas de marș. Acum a reluat obiceiul plimbărilor și, indiferent dacă sunt -15 grade afară, își respectă rutina. Încearcă să recupereze și la capitolul tonifiere și a început timid cu sesiuni de 15 minute, urmărind clipuri online. 

Este atentă la ceea ce mănâncă și la efectul asupra siluetei

S-a obișnuit să se cântărească mereu – mai des decât ar trebui, dar o ajută să își păstreze vigilența. De asemenea, ține un jurnal alimentar: „Altfel n-aș putea să știu unde să mă opresc. Așa, pot să mă uit la cât am mâncat comparativ cu caloriile consumate din activitatea fizică. Încă sunt sub lupă. Încă îmi este teamă, dar acum știu cum să reacționez. Dacă iau câteva sute de grame în plus știu ce să fac. Nu mi se pare greu să continui noul stil de viață. Trebuie să am încredere în mine și pe zi ce trece încep să fiu mai încrezătoare”.

Am rugat-o pe Silvia să se gândească la un sfat, o recomandare pentru cei care vor citi povestea ei și poate contemplează ideea de a face la rândul lor o schimbare. „Pentru mine a fost o experiență extraordinară. Numai cu ajutorul unor specialiști îți poți realiza proiectul de slăbit. Dacă colaborezi cu persoanele potrivite totul este OK. Și dacă ești motivat”.

Dacă ai și tu nevoie de ajutor, indiferent în ce etapă a vieții tale te afli, la ELA CLINIC găsești programe de nutriție special concepute pentru diferitele probleme cu care te-ai putea confrunta.

Click aici și fă-ți o programare!

Nu uita nicio clipă că meriți să te bucuri de sănătate, de energie și, de ce nu, de senzația aceea neprețuită de a te simți bine în pielea ta.

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.