Ai o viață normală, care se limitează doar la casă-birou și invers, dar totuși vrei să slăbești ori să te menții și nu înțelegi unde greșești de kilogramele se adună fără ca tu să exagerezi neapărat cu mâncarea?
Unde crezi că dai greș în așa măsură încât de la an la an circumferința ta abdominală crește?
Poate o să fii surprinsă, dar de cele mai multe ori unele lucruri pe care le considerăm sănătoase, fără să le documentăm, ne fac mai mult rău decât bine.
Îți enumăr mai jos 11 obiceiuri despre care sunt sigură că nu ai fi crezut niciodată că te îngrașă fără să îți dai seama!
1. Mănânci cu telefonul în mână
În loc să butonezi telefonul sau tableta în timp ce mănânci, mai bine acordă atenție mâncării și savurează aromele. Cu cât ești mai atentă la ce bagi în gură, cu atât este mai puțin probabil să mănânci în exces. Mestecă bine fiecare dumicat și fii prezentă la actul în sine de a mânca. Talia ta îți va mulțumi.
2. Mănânci prea repede
De la momentul în care ai început să mănânci este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca creierul tău să primească mesajul din stomac că este plin. Dacă mănânci prea repede, stomacul tău nu are timp să proceseze informația și vei ajunge să te îndopi cu mâncare la fiecare masă, fapt care duce la acumulare de grăsime în jurul taliei și evident la kilograme în plus.
3. Dormi puțin
Deși poate nu vezi neapărat o legătură între somn și grăsimea din jurul taliei, în realitate există. Îți explic. Atunci când dormi mai puțin de 8 ore și nu te odihnești cum trebuie simți nevoia să mănânci mai mult, pentru că ești neodihnită, nervoasă, agitată și te refugiezi în mâncare. Ba mai mult, pe fondul epuizării psihice și fizice crește și nevoia de dulce. Deci atenție la ritualul și programul de somn din fiecare zi.
4. Mănânci la ore târzii
Înțeleg că ajungem târziu acasă, că programul celor mai multe corporații se termină undeva la 19.00 și cu tot cu trafic poate ajungi acasă la 20.30, dar dacă știi că așa se întâmplă zilnic propune-ți să mănânci cina imediat ce ajungi. Servește ceva ușor, o salată, o supă, niște legume la tigaie și asigură-te că ai terminat de mâncat la 21.00. În acest mod îi oferi sistemului tău digestiv timp să ardă caloriile. Cu cât iei masa mai târziu, cu atât corpul tău are mai puține ore la dispoziție pentru a consuma caloriile ingerate.
5. Mănânci pâine și făinoase albe
Cerealele rafinate din pâinea albă și din alte alimente procesate cu făină albă sunt lipsite de fibre cu digerare lentă, astfel încât corpul tău absoarbe mai repede glucidele sau zaharurile din ele, crescând astfel rapid nivelul zahărului din sânge. În timp acest lucru duce la creștere în greutate prin secreția excesivă de insulină, concomitent cu apariția sindromului de insulinorezistență. Ca să nu se întâmple asta, alege să mănânci produse din cereale integrale.
6. Bei sucuri dietetice
Nu vreau să te dezamăgesc, dar îndulcitorii artificiali precum sucraloza, aspartamul sau acesulfamul din băuturile dietetice au același efect negativ asupra sistemului cardiovascular și nu reprezintă neapărat o alternativă mai sănătoasă sau mai dietetică. Ambele tipuri de băuturi, cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali, sunt asociate cu creșterea în greutate, rezistența la insulină și riscul de a face o formă de diabet. În definitiv, tot apa este alegerea sigură.
7. Sari peste mese
Știai că dacă treci peste masa de prânz ai mai multe șanse să te îngrași? De ce? Pentru că atunci când trec multe ore de la o masă la alta, metabolismul încetinește, fapt care face ca atunci când ți-e foame să mănânci mult mai mult decât e cazul și să se și depună.
8. Mănânci alimente „sărace în grăsimi” sau „fără grăsimi”
Este bine să fii atentă la aportul de grăsimi, dar alimentele din care se elimină grăsimile și zahărul pot avea adesea un conținut mai mare de carbohidrați. Alimentele bogate în carbohidrați îți pot crește trigliceridele, sensibilitatea la insulină, dar și grăsimea din jurul taliei.
9. Mănânci de pe farfurii mari
Schimbă-ți vesela. Este atât de simplu. Folosește farfurii mici din care să mănânci și păcălește-ți creierul să creadă că mănânci mai mult. Vei evita astfel supraalimentarea.
10. Nu faci suficientă mișcare
Un lucru este cert: activitatea fizică este cheia sănătății. Propune-ți să faci zilnic 30 de minute de mișcare de intensitate moderată, iar talia ta se va micșora, în timp ce mușchii tăi vor crește, chiar dacă greutatea îți va rămâne aceeași.
11. Ești stresată mai tot timpul
Stresul eliberează în organism un hormon numit cortizol. Nivelurile mai ridicate de cortizol pot duce la creștere în greutate, în special la acumularea de grăsime în jurul abdomenului. Încearcă să te relaxezi mai des. Respiră profund, meditează și în felul acesta vei reuși să îți păstrezi calmul în orice situație.
Grăsimea care se formează în profunzime în zona abdomenului, înconjurând organele din toate părțile și ajungând chiar să le sufoce, predispune la unele dintre cele mai serioase boli pe care ni le putem imagina, precum cancerul, bolile de inimă sau diabetul. Dacă vrei să faci o schimbare și să primești ajutor specializat, la ELA CLINIC avem Programele de Nutriție Terapeutică, special concepute astfel încât să-ți recapeți sănătatea și să-ți îmbunătățești analizele.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!