Lifestyle

Cu ce dietă a slăbit Liana după ce toate celelalte diete au dat greș

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

12 minute timp de citit

Astăzi, te invit să descoperi experiența de slăbit a Lianei Crișan, relatată chiar de ea însăși. Colegele mele de la ELA CLINIC care au însoțit-o pe Liana în călătoria către cea mai bună versiune a ei sunt Andreea Căzănaru, medic nutriționist, și Andreea Dăescu, tehnician nutriționist.

Liana are 41 de ani, iar pe 29 iunie 2022 cântarul arăta 67.4 kilograme. Până în luna noiembrie, a reușit să scadă la 54.6 kilograme. Are un obiectiv flexibil – de 55, până spre maxim 58 de kilograme, dar momentan se situează undeva mai jos de targetul stabilit și se simte foarte bine în pielea ei. Vorbim, așadar, despre colaborarea dintre două profesioniste desăvârșite (sunt mândră că facem parte din aceeași echipă) și de o pacientă cu un istoric bogat, multă voință și umor. Abia aștept să parcurgi și tu povestea ei ☺

Șocul cântarului

„Cel mai mult am avut 69 de kilograme, maximul meu. Pur și simplu am trăit un șoc când m-am urcat pe cântar la începutul verii! Așa se explică de ce aveam un pic mai puțin (67.4 kg) când am ajuns la ELA CLINC. M-am chinuit și am reușit să dau jos 1 kilogram și ceva înainte de prima consultație, atât am fost de șocată.

Maximul din trecut era 62, iar în pandemie am intrat cu 60 de kilograme. M-a afectat serios perioada aceea din punct de vedere social, din cauză că au fost luni bune în care nu am ieșit din casă. Și, bineînțeles, m-a dat complet peste cap din punct de vedere nutrițional. Când mă duceam la serviciu aveam un program. Nici atunci nu obișnuiam să mănânc dimineața, dar luam totuși prânzul la o oră acceptabilă, aproximativ 13:00. Mai ronțăiam pe parcurs și seara era masa principală, cu momente de relaxare.

În timpul pandemiei, însă, am crescut serios cantitatea de mâncare, mai ales seara. Cum închideam laptopul, comandam ceva bun acasă, dădeam drumul la un serial și mâncam cot la cot cu personajele de pe ecran. După ce terminam cina, desfăceam o pungă de ceva – ori chipsuri, ori un mix de snacksuri cu mai multe arome, apoi simțeam nevoia de ceva dulce și tot alternam: un pic de dulce, un pic de sărat. Așa s-au adunat kilogramele fără să-mi dau seama...

Am dezvoltat și o afinitate destul de mare pentru dulciuri – mâncam și înainte, dar nu mi-era atât de poftă. În pandemie, însă, începuse să se ivească mereu gândul că aș mânca o ciocolată sau o prăjitură. Am avut și ghinion că s-a deschis o cofetărie imediat lângă casă – nu trebuia decât să fac doi pași ca să-mi pot lua o prăjitură delicioasă. De sucuri nu sunt pasionată, am ajuns cumva în stadiul în care nu-mi plac, pur și simplu. Beau foarte rar câte o sticlă de cola.

Mai avusesem și anterior încercări de slăbit, cu regimuri de pe internet. Dar în nicio cură nu am acordat atenție numărului de calorii. Respectam ingredientele, preparatele, dar nu măsuram caloriile. Tot având tendință de îngrășare, am încercat să fac mereu ceva, nu m-am lăsat să ajung la un maxim. Eu, în momentul în care reușesc să-mi canalizez voința într-o direcție, mă țin de treabă.

Am ținut, de exemplu, dieta Dukan, iar rezultatele au durat aproximativ 6-7 luni. Te oprește de la prăjeli, de la grăsimi, mă obișnuisem fără și nici nu puteam să mai mănânc așa ceva. Când am luat primul cartof prăjit, am simțit că am înghițit o linguriță de ulei. Dar am reintrodus treptat toate alimentele. Sunt genul de om care tânjește după o friptură zdravănă, suculentă, și n-am fost niciodată confortabilă cu ideea că trebuie să schimb complet modul în care mănânc.

Am încercat și după pandemie să slăbesc, am avut nenumărate tentative. Doar că scădeam maxim 3 kilograme, după care era foarte obositor să continui și reveneam la vechile obiceiuri.”

Momentul ELA CLINIC

„Am văzut-o pe Dr. Laura Ene într-o emisiune de la Digi24 și mi s-a părut o fire caldă, calmă, am căutat-o apoi pe Facebook. Tot văzându-i postările de pe pagina proprie, mai ales după ce am trecut prin șocul cântarului, m-am hotărât să-mi fac o programare. Prietenul meu a terminat facultatea de sport, deci cunoaște foarte bine principiile de nutriție sănătoasă. Dar o autoritate, o persoană specializată mă poate determina să-mi alimentez voința. Pur și simplu așa funcționez eu, mi-e ușor să mă las ghidată de autoritate într-un mediu profesional. Așa că am completat formularul de programare de pe site-ul ELA CLINIC.

Primul lucru care m-a atras în urma consultațiilor cu doamna doctor Andreea Căzănaru și cu tehnicianul nutriționist Andreea Dăescu a fost ideea de a monitoriza ceea ce mănânc și orele de masă. Sunt o fire analitică, îmi place lucrul cu cifre, iar doamna doctor mi-a recomandat o aplicație care a și devenit joaca mea preferată. Practic, așa avem mereu la îndemână un calcul al caloriilor ingerate și al celor consumate. Îmi spunea o prietenă: „Bine, dar tu chiar spui la doctor absolut tot ce mănânci?”. Da, chiar așa fac și am rezonat foarte OK cu acest model! Plătești, îți iei un angajament față de un profesionist, intervine și responsabilitatea față de tine însăți, stabilești niște obiective cu cine te coordonează în program.

Înainte nu știam câte calorii are o felie de pâine, nu realizam decât în mare diferența dintre pâinea albă și cea integrală. Iar eu am fost dintotdeauna o mare pasionată de pâine, mama îmi atrăgea mereu atenția că ar fi bine să mă mai opresc.

Mi se pare că am făcut cea mai bună alegere – să apelez la consilierea unui nutriționist care să-mi dea indicațiile necesare. Dacă în acest moment mă întreabă cineva ce e de făcut cu kilogramele în plus, îmi vine automat să-i zic „Du-te la nutriționist”. Dintre toate regimurile și încercările de slăbit pe care le-am făcut până acum, mi se pare cea mai bună variantă.

Ai nevoie de voință, dar nu scoți totul din meniu. Nu înseamnă că nu mai mănânci niciodată o prăjitură, un burger, paste, cartofi prăjiți sau piept de porc la grătar. Așa cum spune doamna doctor, 80% să fie mâncare sănătoasă, în parametri, iar 20% pot fi plăceri culinare. Înveți să-ți gândești altfel mesele, să găsești înlocuitori sănătoși pentru ceea ce-ți place în mod deosebit.”

Cum arată mesele de dietă ale Lianei

„Una dintre provocările mele a fost să rezolv problema poftei de dulce. Cum fac să mă bucur totuși de gustul dulce, dar să nu conțină multe calorii? Pentru micul dejun am ales ceva care să-mi placă și să-mi satisfacă această poftă. Zilnic, mănânc o cutiuță de budincă din soia cu ciocolată, amestecată cu 4 lingurițe de chia și 100 de grame de afine sau de zmeură. Fructele de pădure accentuează gustul dulce, iar chia dă consistență.

În timpul verii, am avut o soluție dulce și pentru seară: îmi făceam un fel de frappe din nes fără cofeină, green sugar fără calorii și lapte degresat. Mi-am luat și un mixer de spumat laptele, pentru a face totul mai apetisant. Pe vremea rece nu mai merge, acum beau ceai. Îmi plăcea de dinainte ceaiul, mi-am redescoperit această pasiune. Îmi pregătesc o cană mare de rooibos cu diferite arome (petale de trandafiri, zmeură), adaug un strop de lapte și îmi ajunge toată seara. Nu mai am chestia asta cu „Ah, ce aș mânca o prăjitură!”.

Și am mai savurat o delicatesă în zilele de vară: o înghețată din comerț care are 50% fruct (preferata mea este cu mango), servită pe post de gustare între prânz și cină, o dată sau de două ori pe săptămână.

Micul dejun arată la fel pentru mine zilnic, pentru că așa îmi place. Foarte rar schimb în weekenduri și mănânc împreună cu altcineva un ou și brânză.

După micul dejun, urmează o gustare. Dacă sunt pe grabă, aleg fructele. Acasă, mănânc ceva sărat, cum ar fi brânză cu măsline, cu roșie, castravete, ori zacuscă cu lipie integrală.

La prânz, pun câte un pic din toate în farfuria mea. Dacă mi-a plăcut zacusca, am mâncat și la masa de prânz cu chia. Sau mănânc friptură cu crudități, legume. La serviciu apelez la niște salate din comerț care îmi plac foarte tare: curcan cu mazăre, morcov, dovlecel la grătar, spanac și roșii; pui cu caju, mazăre, orez, morcov, parmezan; somon afumat, orez, morcov, avocado, ceapă verde; brânză de capră, quinoa, sfeclă roșie, rodie. Secretul este să nu turnăm tot dressingul peste salată, că e mult prea încărcat caloric, ci poate doar o linguriță-două și să mai dăm gust cu oțet sau cu un pic de sare.

În jur de ora 16:00, vine timpul pentru o gustare, în general fructe, înghețată, ceva dulce, depinde câte calorii mi-au rămas pentru ziua respectivă. Oricum, nu-mi lipsesc fructele și legumele pentru salată din casă, prietenele din frigider.

Față de cum era înainte, acum nu mai simt nevoia de mese de seară foarte sățioase, practic am 5 mese pe zi în total.

La cină mănânc o salată cu friptură, poate chifteluțe de pui sau curcan la cuptor. Și beau multă apă pe tot parcursul zilei.

Mie, de exemplu, îmi plac foarte mult micii. Am ieșit în oraș cu mama și mi-am comandat 3 mici, dar nu am mâncat decât unul jumate, mi-a fost de ajuns cât să-mi fac pofta.

Chiar și din concediu am venit cu mai puține kilograme, deși targetul era să nu pun peste. M-am plimbat foarte mult, am vizitat, am înotat. Am mâncat tot ce mi-am dorit, dar respectând calculul caloriilor sau depășind și compensând prin mișcare. Mi-am împărțit porțiile cu prietenul meu. Acum, sațietatea se simte destul de repede, cantitățile nu mai sunt cele pe care le consumam înainte.”

Încă un plus – legat de mișcare

„Nu sunt un om foarte activ, pot spune că fac un pic mai mult efort fizic, că stau la curte și mai tot timpul am ceva de aranjat, ceva de reparat. De felul meu nu-s genul care să meargă la sală. Maxim am încercat aqua gym, dar nu am revenit. În schimb, am primit recomandări de la clinică vizavi de un program pe Youtube care combină pași de mers în diverse variante: fitness walk. Chiar l-am simțit solicitant și pe placul meu. Am început și să ies cu bicicleta de 3 ori pe săptămână, îmi monitorizez pașii cu brățara specială.

Suportul și consilierea de care am avut parte la ELA CLINIC m-au ajutat foarte mult. Dacă vreau să-mi fac o poftă sau să mănânc ceva anume, acum știu că e recomandat să compensez plimbându-mă cu bicicleta, iar în zilele în care trebuie să fiu la birou merg pe jos.

Profită și tu de oferta verii la ELA CLINIC să obții silueta dorită!

Vara asta prețurile intră la apă: avem 20% DISCOUNT la orice program de trei luni achiziționat în luna iulie.

N-a fost nevoie să-mi schimb garderoba, că mai aveam 2 perechi de blugi care-mi veneau. Rulam foarte puține haine, că nu mi se mai potriveau decât câteva din tot ce aveam. Acum intru în toate hainele, e foarte motivant. Și reacția celorlalți e la fel de motivantă!”

Mă bucur că ai citit articolul și sper că te-a inspirat experiența Lianei. Nu uita că stă și în puterea ta să îți scrii povestea așa cum îți dorești. Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.