Lifestyle

Cum a slăbit domnul Pantor peste 20 de kilograme cu mâncare tradițională

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

10 minute timp de citit

Astăzi îți voi face cunoștință cu un alt pacient drag al echipei Ela Clinic, domnul Cătălin Pantor. Este un domn extraordinar, foarte sensibil și deosebit de ambițios. Iubește pisicile și practică apicultura. Ceea ce l-a adus la noi la clinică sunt kilogramele în plus și problemele de sănătate apărute pe fondul stilului de viață din timpul pandemiei. Atât de mulți oameni înțeleg acest parcurs cauzat de obiceiurile alimentare și de sedentarismul la care ne-a predispus răspândirea Covid-19!

Despre domnul Pantor ar mai fi ceva de spus, și anume că are o soție minunată, Magdalena, care l-a sprijinit pe tot parcursul programului Ela Clinic. Dacă am mai povestit despre pacienții noștri care au ales să slăbească în tandem, în acest caz avem un alt exemplu demn de notat. Și partenera/partenerul sau membrii familiei pacienților noștri pot beneficia în urma schimbărilor de stil de viață, chiar dacă nu fac parte propriu-zis din programele noastre de slăbit sau de nutriție terapeutică.

Cum s-au acumulat kilogramele

Domnul Pantor a avut o perioadă lungă în jur de 110 kilograme, dar, ca urmare a pandemiei, pe 14 martie 2022 cântărea 127 de kilograme. În luna noiembrie a acestui an cântarul indica deja cu 22 de kilograme mai puțin: 104.9, iar în final țintește să ajungă la 100 de kilograme. Surprinzător și minunat este – așa cum spuneam mai sus – că și soția dânsului a slăbit peste 10 kilograme urmând recomandările pe care le-a primit domnul Pantor: de la 78 a ajuns la 67.

Dar cum s-au întâmplat de fapt lucrurile înainte de a apela la Ela Clinic? Stând acasă, au redus drastic mișcarea și au preluat obiceiul ronțăielilor. Forma de relaxare preferată au devenit filmele privite întotdeauna în compania unor porții generoase de popcorn. Sucurile cu zahăr au jucat și ele un rol important. Peste micul dejun se sărea de multe ori, iar seara se servea masa principală a zilei cu tot felul de bunătăți și combinații alimentare bogate în calorii: cartofi prăjiți cu carne, orez, mazăre, mămăligă cu brânză grasă de oaie, musaca.

Pe fondul kilogramelor în plus și al perioadei lipsite de activități fizice, și-au făcut apariția și problemele de sănătate: apneea de somn observată de soție (întreruperi temporare ale respirației în timpul somnului), senzația de amețeală la anumite mișcări, respirație îngreunată și dificultatea de a face anumite mișcări, cum ar fi o banală aplecare.

Copiii și soția au fost îngrijorați de toate aceste manifestări, dar s-a dovedit în scurt timp că domnul Pantor nu prea reușea să se mobilizeze acasă să slăbească. Au văzut una dintre aparițiile mele TV și au reținut câteva dintre lucrurile pe care le-am expus acolo pe înțelesul tuturor. Nu judecăm, ajutăm și vindecăm - așa încerc să mă raportez întotdeauna la problemele de sănătate sau de alimentație.

Cum a decurs experiența de slăbit la Ela Clinic

M-am bucurat tare mult atunci când atât domnul Pantor, cât și soția dânsului mi-au spus că au găsit un mediu prietenos, profesionist și frumos amenajat la Ela Clinic. Își amintesc acum că le-a plăcut că am întrebat ce mâncare îi place domnului Pantor, pentru a integra preferințele culinare în dietă. A optat pentru mâncarea tradițională, accesibilă oricărei familii, și întocmai așa au decurs mesele.

În paralel, consultațiile noastre au fost completate de ședințele cu colega mea dietetician Georgiana Crețan Deleanu.

Acasă, toată familia a mâncat același lucru, nu s-a pus problema diferenței între felurile de „regim” și cele „normale”. Poate copiii și-au mai făcut poftele în completare, dar soția domnului Pantor a pregătit întocmai mâncare conform recomandărilor noastre.

Iată, pe scurt, o listă cu schimbările imediate pe care le-au integrat:

  • Au renunțat complet la prăjeli.
  • Au renunțat la acele mixuri de condimente cu diverse adaosuri pe care le foloseau pentru gust (tip delikat).
  • Au respectat 3 mese pe zi, cu o gustare la ora 17.00 și cina servită înainte de ora 20.00.
  • Au renunțat la ronțăieli. Mai exact, nici n-au mai simțit nevoia. Fiind bine organizate mesele, nu au mai fost distanțe pe care să fie necesar să le completeze cu diverse ronțăieli.
  • Au sporit sortimentele și cantitățile de legume din meniu: salate, legume la tigaie fără ulei, legume la cuptor.
  • Au introdus treptat câte ceva nou în meniu, pentru variație și gust.

Împreună, am trecut și prin sărbătorile de Paște, fără restricții drastice, dar cu distribuirea corectă a preparatelor în diverse momente ale zilei și cu cantitățile potrivite. Au servit și drob, și salată de boeuf, plăcintă cu brânză dulce, plăcintă cu brânză sărată, sărmăluțe în foi de viță, friptură. Da, este complet adevărat ceea ce promovez mereu – poți mânca orice, dar cu măsură. Bineînțeles, nu au uitat de rolul esențial al legumelor.

Cozonacul nu a rămas pe masă pentru ciugulit pe tot parcursul zilei, ci s-a transformat într-un mic dejun delicios, la cafeaua de dimineață. Sarmalele sau drobul se consumau la prânz, iar seara era momentul pentru friptură, dar nu în compania cartofilor prăjiți în baie de ulei, ci a unei salate de verzituri. Nici paharul de vin (lungit cu sifon) nu a lipsit de pe masă.

„OK – vei spune – dar nu e mereu Paștele și nu ne permitem întotdeauna abundență culinară dacă vrem să slăbim”. Ce facem cu poftele? Domnul și doamna Pantor au descoperit un remediu minunat pentru poftele de seară. Și-au făcut un obicei de a bea în fiecare seară 2 căni de ceai, adunând o întreagă colecție de ceaiuri de plante, a căror aromă le oferă satisfacție fără să aducă și calorii. Mierea se adaugă în cafeaua de dimineață, iar ceaiurile le savurează neîndulcite.

În completarea noilor obiceiuri alimentare, au reluat și mișcarea. Minimul de 5000 de pași pe zi se bifează prin plimbare, mers pe jos pentru diverse sarcini și... parcat responsabil. Ce înseamnă asta? Dacă înainte domnul Pantor se străduia să parcheze cât mai aproape de casă, acum încearcă să parcheze cât mai departe, pentru a parcurge pe jos restul distanței. Acum, 300 de metri în plus înseamnă o ocazie de a prelungi activitatea fizică. În plus, domnul Pantor folosește și bicicleta de cameră, făcând acasă câte o serie de 15-30 de minute pe zi.

Cum arată meniul domnului Pantor – câteva exemple

Micul dejun la ora 8:00

  • Lipie cu omletă și cu legume/roșii, cafea cu miere
  • Sendvișuri cu pâine integrală, cremă de brânză light și mușchi file, sau cu mozzarella și roșii, castraveți
  • Terci de ovăz cu fructe de pădure sau cu vișine congelate

Prânzul la orele 12:00 – 13:00

Servit în pauza de la serviciu, la cantină sau din preparate de la supermarket:

  • Pulpă de pui la cuptor sau la grătar cu salată, o chiflă
  • Cotlet de porc cu salată
  • Ciorbă de perișoare
  • Fără desert, pentru că, îl citez pe domnul Pantor: „Nu am mai simțit nevoia de desert.”

Gustarea din jurul orei 17:00

  • Un măr sau două, o banană, o porție de căpșuni, o felie de pepene (în funcție de sezon)
  • O napolitană cu stevia

Cina până la ora 20:00

  • Ciorbă sau supă cu carne de pui, cu legume și verzituri
  • Legume de sezon și ciocănele de pui
  • Varză călită cu carne slabă la cuptor
  • Ficăței cu legume la tigaie
  • Pește la cuptor sau la grătar, cu broccoli și sos de iaurt cu muștar
  • Lipie cu ton, salată verde, ceapă verde, măsline, cremă de brânză light

În cazurile în care timpul nu permitea pregătirea mâncării acasă, au apelat și la preparatele din meniul tradițional Ela Bistro.

De la autobuz la Ferrari

Da, chiar aceasta este comparația pe care a folosit-o domnul Pantor vorbind despre modul în care se simte în urma schimbărilor pe care le-a făcut în stilul de viață. De la autobuzul care se mișcă greoi, acum se simte ca un Ferrari sprinten.

Dacă înainte deveniseră dificil de identificat perechile de pantaloni care să i se potrivească, acum toate cele din garderobă îi vin fără probleme. Îi proba, după care îi punea la loc în dulap, din cauză că nu îl încăpeau, însă acum burta a dispărut! Forma corpului este definită și a revenit ușurința în mișcări: se apleacă, se încheie la pantofi fără nicio problemă. Toți cei din jur au observat schimbarea, iar unii l-au întrebat chiar dacă a făcut operație la stomac. Mă bucură foarte tare când aud de la pacienții mei că vor ține mereu cont de lucrurile pe care le-au învățat în timpul programului Ela Clinic!

Trebuie să menționăm și o altă contribuție esențială la schimbările pe care soții Pantor le-au făcut în viața lor: „Fără sprijin n-ai nicio șansă. Foarte mult ne-a sprijinit pisicuța noastră, Miți – emoțional ne dă o stare de bine, de echilibru, de bucurie” ☺

Găsește-ți și tu motivația de a face schimbarea dorită în viața ta și identifică sprijinul ideal în cei dragi! Tocmai de aceea avem oferta ELA CLINIC FAMILY, prin care partenerul tău beneficiază de consultația inițială gratuită și 50% reducere la programele de 3 luni.

Vino și tu la o consultație de evaluare inițială împreună cu partenerul tău!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.