Le-am propus pacientelor noastre Doina și Iuliana să purtăm o discuție despre experiența lor la Ela Clinic din două motive la fel de importante. În primul rând, pentru că mi-am dorit să vă pot împărtăși cazul schimbărilor care se produc în familie.
Sprijinul familiei și al prietenilor apropiați, dar și grupurile de susținere pentru persoanele care se confruntă cu provocări similare sunt foarte importante în procesul schimbării. În fond, pentru ce s-au inventat oamenii dragi dacă nu să ne ajute și să ne însoțească pe drumul către cea mai bună versiune a noastră? Iar partea cu adevărat grozavă este că acest parcurs poate avea o destinație comună, cu satisfacții și împliniri de ambele părți. Unde-s doi motivația crește!
În al doilea rând, timpul petrecut în compania surorilor Doina (65 de ani) și Iuliana (62 de ani) este de-a dreptul terapeutic pentru că simțul umorului și bună dispoziția lor sunt pur și simplu contagioase! Îți promit că vei simți și tu din tonul articolului optimismul debordant.
Amândouă au pornit în luna iunie 2021 în programul de slăbit Ela Clinic. De la 93.5 kilograme, Doina a ajuns în august 2022 la 71.5 kilograme. Iuliana a început de la 117.8 kilograme și a slăbit până la 94.8 kilograme. Pentru Iuliana, proiectul kilogramelor în minus continuă, iar partea extraordinară este că Doina îi este alături cu încurajări, replici amuzante și multă dragoste.
Cum s-au acumulat kilogramele
Amândouă surorile au menționat stresul ca factor decisiv. În același timp, amândouă se confruntă cu diagnosticul de tiroidită Hashimoto.
Privind în urmă, realizează acum că obișnuiau să mănânce dezorganizat, fără să se ghideze după senzația de sațietate. „Mâncam ca să ne simțim bine”. Nu se dădeau înapoi de la combinații de toate tipurile la aceeași masă: paste, cartofi, orez, dulciuri – unica miză era gustul. „Mâncam numai ce-mi place” – a menționat una dintre ele, iar sora ei a aprobat-o, după care a urmat o enumerare cu mult umor și surplus caloric: „slăninuță, deserturi cu cremă, înghețată, ceafă, cârnați, pui cu piele crocantă”. Fructele, legumele, ciorbele nu se regăseau în meniul obișnuit, iar apa era mai mereu înlocuită de sucurile dulci.
Mi-au povestit amândouă amuzate că instinctul pavlovian funcționa de minune atunci când se ivea mirosul de grătar de la vecini la ceas de seară. Imediat își făceau apariția și poftele care cereau o rezolvare rapidă, ceea ce nu era o problemă, căci imediat sosea și invitația la masă din partea vecinilor gurmanzi.
Primele experiențe cu dietele
În jurul anului 2000, Doina a ținut o formă de post intermitent, cum i-am spune astăzi, pe lângă postul de carne pe care îl ținea mereu miercurea și vinerea. Practic, o zi mânca orice, iar în alta deloc, până la 12 noaptea. A slăbit în timp cu metoda aceasta, atât de tare încât i se vedeau oasele bazinului, după cum își amintește. După care i s-a părut că o vreme orice mânca nu se mai depunea și a intrat în panică, temându-se că va continua să slăbească necontrolat. Soluția? A reînceput să mănânce oricând, orice, fără nicio limită autoimpusă. S-a întâmplat ca dezlegarea la bunătăți să se suprapună cu menopauza și s-a creat un tăvălug al acumulării în greutate.
Iuliana își amintește că a fost la endocrinolog în copilărie, unde a primit niște capsule cu un praf. A slăbit, doctorul i-a recomandat să nu le mai ia – cam ca în povestea Doinei, și în cazul ei slăbitul continuu devenise îngrijorător. Dar timpul și acumularea surselor de stres, precum serviciul sau provocările din familie, au dus la o creștere în greutate exponențială. Pur și simplu n-a mai ținut cont de nicio regulă de nutriție și a mâncat după pofta inimii. Mi-a povestit că numai dacă trecea pe stradă și simțea miros de mici de la o terasă nu avea încotro decât să se așeze la coadă ca să-și comande. Nu se simțea sătulă dacă nu mânca carne. A mai făcut încercări de o zi-două cu mâncat mai puțin, mai atent, dar renunța rapid din cauză că pur și simplu se simțea lipsită de putere, de energie. Dar a trăit mereu în proiecția „De mâine țin dietă”. Mi-a spus în glumă: „Eu nu reușeam să slăbesc pentru că mi-era greu să mă despart de kilogramele mele”.
Începutul experienței Ela Clinic
Într-un punct, greutatea excesivă i-a afectat serios Iulianei starea de sănătate. Ajunsese să doarmă foarte ridicată, aproape la 90 de grade, din cauza apneei de somn, motiv pentru care s-a și internat la un moment dat. În plus, se confrunta și cu probleme la genunchi, inflamații și dureri. Subliniază că trebuia să poarte bandaje, dar genunchiul era atât de inflamat, că niciun bandaj terapeutic nu se potrivea. A înțeles că singura soluție era despărțirea de kilogramele iubite ☺ „Doamna Doina”, povestește Iuliana cu umor, „s-a sacrificat pentru mine – dacă mâncăm împreună, slăbim împreună. Sora mai mare este balanță, deci se pricepe să cântărească”.
Doina și Iuliana au optat mereu pentru vizite la medic efectuate cu responsabilitate și regularitate. Mergeau, spre exemplu, la Dr. Fruntelată, medicul cardiolog care avusese grijă de mama lor, iar cu ocazia unui control de rutină i-au cerut și recomandare pentru un medic specialist în nutriție. Așa a venit recomandarea pentru Ela Clinic.
Vorbind despre prima impresie, Doina și Iuliana au răspuns într-un glas: „Ne-a plăcut foarte tare că ne-ați întrebat ce ne place să mâncăm. Slăninuță, cărniță, dulciuri, cartofi, pâine”. Iar surpriza a fost că le-am spus „Da, aveți voie, dar cantitatea asta, în momentul ăsta”.
S-au simțit tare motivate în prima lună, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Iuliana a slăbit 8 kilograme, Doina cu 2 mai puțin, de la 93 la 87. „Asta ne-a și impulsionat – rezultatele vizibile.” Apoi a urmat o lună cu 6 și 4 kilograme slăbite, cu introducerea unor noi alimente în meniul cu care am pornit inițial. Aproximativ 1400 de Calorii cumulau cele 3 mese pe zi recomandate, plus o gustare, cu mențiunea că, dacă stomacul începea să roadă și să-și ceară drepturile, mai puteau adăuga câteva zeci de calorii.
Schimbările care s-au produs în dietă
„De când ne-am apucat am înființat o agendă în care scriam în fiecare zi ce mâncam.” La început, orezul, fasolea, pastele au fost excluse, dar le-am reintrodus treptat și le-a plăcut această abordare flexibilă. Dar, chiar și atunci când pastele s-au regăsit pe lista alimentelor recomandate, în varianta integrală, au preferat să le evite. „Decât să mâncăm paste integrale, am zis că mai bine deloc”, punctează ele cu umor.
Am notat câteva schimbări notabile, de care au ținut cont Doina și Iuliana:
- Pâinea albă a fost înlocuită cu pâine integrală, neagră, cu semințe.
- Preparatele la cuptor le-au luat locul celor prăjite: cartofi copți, chifteluțe la cuptor, pește la cuptor.
- Verdețurile de toate felurile au trecut pe lista priorităților: fasole verde, roșii, castraveți, ceapă, mazăre după primele ședințe.
- Cele mai bune gustări sunt cele din fructe: mere, căpșuni, zmeură, mure.
- Sosurilor de la supermarket le-au luat locul cele preparate în varianta light, ca de exemplu maioneza preparată din iaurt cu muștar.
- Grăsimile au fost reduse în toate etapele preparării și servirii mâncării.
Le-am ghidat pentru situațiile speciale și au notat în agendă preparate și cantități recomandate de Paște, de Crăciun, în concedii, adică momentele când suntem cu toții vulnerabili și cădem de obicei pradă poftelor, fără discernământ. De zilele aniversare au putut mânca o prăjitură, o felie de tort, au putut servi un pahar de șampanie, deci am menținut permanent abordarea flexibilă.
„Ne culcăm și ne rugăm să nu ne ademenească niciun miros”, glumesc ele amintindu-și de vremea în care nu țineau cont de ore de masă și se îndestulau la ore târzii.
Acum au și un program de mișcare – cei 5000 de pași pe zi sunt minimul pe care îl ating, dar bifează și 7000, uneori 14.000. De asemenea, se distrează făcând exerciții sau pedalând la aparatele special amenajate în parcuri, o completare energică pentru plimbările obișnuite.
Schimbările sunt vizibile atât în ceea ce privește tonusul lor, cât și în starea de sănătate. Iuliana își amintește că pur și simplu nu reușea să stea pe vine înainte, cu greu îndoia picioarele – „Parcă simțeam că îmi pleznesc”. Acum, totul este mult mai ușor. În plus, poate dormi normal, nu se mai trezește noaptea din cauza problemelor de respirație cauzate de greutatea în exces. Acum, Iuliana poartă hainele pe care le avea Doina la începutul programului de slăbit.
La întrebarea privind opiniile celor din jur, se amuză redând reacția vecinilor: „Doina, tu ești? Ești bolnavă sau ai vrut tu să slăbești?”. Într-adevăr, transformarea este vizibilă. „Ne gândim să nu vă dezamăgim, ne place firea dumneavoastră caldă, apropiată, blândă, de pus pe rană.” Dar adevărul este că perseverează tocmai pentru că se impulsionează una pe cealaltă, se cântăresc și se supraveghează în cursa către frigider.
Care este secretul? „Dacă vrei să slăbești, trebuie să îți dorești cu adevărat”, a răspuns Doina. „Sfatul meu ar fi ca toată lumea să meargă la doamna doctor Laura Ene – este singurul om care ar putea să ajute un om să ajungă la greutatea ideală”, a completat Iuliana, cu umorul binecunoscut. Eu aș revizui puțin, adăugând că, dacă ai nevoie de îndrumarea unui nutriționist, te așteptăm la ELA CLINIC cu o echipă interdisciplinară de medici, tehnicieni nutriționiști, psihologi și coachi pregătiți să te însoțească într-un parcurs personalizat al schimbării.
În plus, pentru că promovăm sănătatea familiei, îți oferim pachetul FAMILY: vino la noi cu un alt membru al familiei, iar acesta va beneficia de consultația de evaluare inițială GRATUITĂ și 50% DISCOUNT la toate programele ELA CLINIC de 3 luni.
Iată, dacă ne uităm la povestea celor două surori putem spune că și a face echipă cu cineva funcționează de minune. Pune bazele unui parteneriat cât se poate de serios cu o persoană apropiată. Vă puteți planifica mesele împreună, puteți face cu schimbul atunci când pregătiți mâncarea. Ba chiar puteți stabili zilnic o oră la care să vă plimbați sau să faceți exerciții. Poate fi soțul/soția, copiii, alți membri ai familiei, o prietenă/un prieten sau chiar colegii de birou. Ai grijă de tine și de cei dragi!