Cel mai mult, Olimpia Brînzoiu Ene a cântărit 111 kilograme. Avea 106 kilograme când a devenit pacienta Ela Clinic, la finalul lunii ianuarie a anului trecut, iar în decembrie 2022 cântarul indica 84.5 kilograme. Ținta ei este de 68-70 de kilograme.
Am ales să povestesc pe blog despre experiența ei de slăbit, nu pentru că cifrele ar cântări cel mai mult, deși, categoric, au relevanța lor. Vei descoperi, mai mult decât atât, revelații personale, întrebări, căutări și răspunsuri, emoții și adevăruri la care a ajuns în cea mai frumoasă călătorie posibilă, aceea către cea mai bună variantă a ei.
Cum au evoluat problemele de greutate de-a lungul anilor
Olimpia a fost un copil normoponderal: nu era slabă, femeile din familia ei având dintotdeauna forme, dar nici nu a avut probleme de greutate. Acum, uitându-se în urmă, realizează că a intrat într-un carusel al slăbitului și îngrășatului odată cu un refuz cu care s-a confruntat în adolescență, când deja se adăugaseră câteva kilograme în plus. S-a gândit atunci că ar putea fi din cauza aspectului fizic și a început să ia măsuri. Deși nu era o mare iubitoare de sport, s-a apucat de alergat și a dat jos surplusul. S-a bucurat atunci de laudele, de admirația celor din jur și, așa cum spune astăzi, percepția socială poate trezi în noi un soi de dependență de a arăta într-un anume fel.
În ultimul an de liceu, au apărut iarăși câteva kilograme în plus. Practic, era rezultatul unei perioade în care nu a fost atentă la nevoile ei și s-a confruntat cu emoții mai greu de gestionat. A început din nou să alerge, să bea ceaiuri, totul ca să se debaraseze de povara kilogramelor. După anul I de facultate, a încercat și varianta pastilelor de slăbit. Deja se instalase frica majoră de a lua în greutate. Ca urmare, a fost foarte slabă o vreme – uneori, mânca doar un măr pe zi, era trasă la față și i se vedeau oasele. Dacă cineva o întreba dacă îi e foame, nega, după care se trezea mâncând pe furiș.
După ce l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Olimpia s-a regăsit într-o zonă de confort emoțional, fără să se mai confrunte cu presiunea permanentă de a fi slabă. Pe cântar, asta s-a reflectat într-o creștere de la 57-58 de kilograme până la 75. Atunci a și mers la o clinică de nutriție, scăzând până la 62 de kilograme. A funcționat programul de slăbit matematic pe care l-a primit. De fapt, de fiecare dată când și-a propus să slăbească a reușit, pentru ea funcționa puterea unui angajament. Însă dificultatea apărea în etapa de menținere, atunci când trebuia să rămână la echilibrul pe care l-a dobândit.
Începând din 2015, după ce s-a căsătorit, Olimpia a simțit nevoia să facă o schimbare importantă pe plan profesional. Nu se mai regăsea în jobul de atunci și a optat pentru un domeniu mult mai aproape de sufletul ei. S-a specializat în dezvoltare personală, a urmat workshop-uri de astrologie și s-a înscris la Facultatea de Psihologie. Dar această schimbare a presupus retragerea din colectiv, renunțarea la munca în echipă, deși ea este o persoană extrovertă. În plus, s-a confruntat cu dispariția mătușii ei, care îi era apropiată și dragă ca o mamă. A realizat că este momentul să spună „Stop joc!” și să renunțe la presiunea psihologică pe care a resimțit-o mereu legat de greutate și de cum trebuie să arate. „Eram în acceptare – mi-a spus ea – și a început să-mi placă persoana pe care o vedeam în oglindă”.
Din acel moment și până anul acesta, a acumulat kilograme, apoi a mai slăbit, după care iar a luat în greutate. Dar nu s-a mai urcat pe cântar. A primit recomandări să slăbească, pentru a evita apariția unor afecțiuni medicale, însă pur și simplu se simțea bine în pielea ei și voia să mai zăbovească în acel punct de eliberare, fără presiunea dietelor. Se refugia în muncă, iar asta a atras o dezordine alimentară: ziua nu mânca, iar foamea o prindea foarte târziu. Nu a mâncat cantități mari, nu s-a hrănit compulsiv, dar tot ceea ce mânca seara (de multe ori fast-food), în momentele de relaxare în familie, se depunea. A ajuns chiar la un surplus de 45 de kilograme, dar a făcut mereu yoga, a urcat pe munte, mi-a povestit că efectiv nu își simțea greutatea.
În 2021, s-a produs un declic. A fost o perioadă a marilor descoperiri în ceea ce privește propria persoană. Într-o zi, când își plimba cățelul pe stradă, s-a oglindit într-o vitrină. Și nu i-a plăcut imaginea ei: „Când mă priveam acasă, în spațiul meu confortabil, mă plăceam pentru că eram într-o stare de acceptare cu mine. Dar în exterior s-a întâmplat conștientizarea în ceea ce privește greutatea. Și așa am început să mă gândesc că trebuie să accept și să lucrez și cu această realitate exterioară”.
A și mers la 2-3 nutriționiști, dar s-a retras pentru că nu a simțit că i se potrivește un model clasic – dietă și atât: „Nu voiam să merg doar ca să slăbesc. Căutam altceva. Nu știam de conceptul de psihonutriție, dar de fapt asta căutam”.
Cum a început experiența Ela Clinic și ce a adus nou
Olimpia a ajuns la Ela Clinic într-un mod tare surprinzător, m-a impresionat ce mi-a povestit. Socrul ei, medic de profesie, a reținut că nora sa își dorea să meargă la un medic specializat în nutriție și a cerut mai multe recomandări din partea colegilor. Atunci, două doctorițe din Sinaia și din Ploiești, care nu se cunoșteau între ele, au recomandat Ela Clinic – așa a ajuns Olimpia să își facă o programare la noi la clinică.
Entuziasmată de noua perspectivă, a slăbit singură câteva kilograme de la momentul programării până la prima consultație. Avea 111 kilograme la începutul anului, a slăbit 5 kilograme și atunci când ne-am întâlnit, pe 31 ianuarie 2022, avea 106 kilograme.
„Mi-a fost greu să revin într-un cabinet medical, m-am simțit ca un alcoolic care promite să renunțe și totuși nu reușește. Indiferent despre ce este vorba, trebuie să te vulnerabilizezi și să accepți că ai dat-o în bară. Este esențial să ceri ajutor. Iar eu am învățat să caut ajutor și susținere.”
Mi-a spus atunci că își dorește să găsească echilibrul pe toate planurile și să iasă din ping-pong-ul emoțional cauzat de oscilațiile de greutate. Și că ar vrea să începem ușor, să nu resimtă restricții, ba chiar să poată să mănânce și dulciuri în timpul dietei. De asemenea, își dorea foarte tare să aibă și o garderobă în care să poată investi cu drag – până acum a avut măsuri de la 36 până la 54, mereu în schimbare, mereu în incertitudine. Așa am pornit la drum amândouă, dar echipa nu ar fi fost completă fără colega mea, Andreea Dăescu, tehnicianul nutriționist care a însoțit-o pe Olimpia în călătoria ei printre mesele zilnice și provocările nutriționale.
Am ales în mod special un pasaj din feedback-ul pe care ni l-a oferit Olimpia pentru că se potrivește atât de bine cu principiile noastre, cu modul de lucru, cu filosofia din spatele Ela Clinic.
„La prima ședință am remarcat blândețea, calmul doamnei doctor, iar Andreea m-a cucerit cu pragmatismul ei. A început să mă cunoască, să mă simtă foarte repede. Cred foarte mult în ideea de relații, de uniune.
Dacă vrei să ai succes în orice domeniu, pune accent pe relațiile interumane. Ce m-a atras și m-a ținut în proces a fost faptul că atât cu doamna doctor, cât și cu Andreea am putut să creez o relație. Dăruiam și primeam în același timp, a fost un schimb permanent. Nu am simțit superioritate, nu m-am simțit nicio secundă judecată. Colaborez cu două persoane avizate, profesioniste, dar nu superioare. Au comunicat mereu deschis, într-un mod uman, firesc. Se simte că le pasă, nu mă privesc ca pe un client. Sunt privită ca un om, înțeleasă, ajutată să ies la suprafață și să învăț să adopt un stil de viață nou. Este ceva ce dăinuie în interacțiunea noastră.”
Așa cum percepe și Olimpia, împreună nu desfășurăm un simplu program alimentar, ci un program de reconstrucție personală. Experiența din psihologie a învățat-o că hrana simbolizează relația cu mama, relația cu propriul corp, este un aspect care ține de identitate, de cine ești și de cine îți dorești să devii. Nu întâmplător vorbesc de câte ori am ocazia despre nutriția personalizată.
Din ianuarie până în septembrie a slăbit continuu, iar acum experimentează cu succes provocarea menținerii, etapa de care se temea de fapt cel mai mult.
„Mi-am propus să ajung la stele, dar e necesar să știi cum să îți dozezi ambiția pentru a reuși pe termen lung”.
În continuare, îți prezint perspectiva Olimpiei cu privire la lucrurile pe care le-a descoperit ca pacientă Ela Clinic și care sunt sigură că îți vor fi de folos, te vor inspira să cauți la rândul tău răspunsuri în ceea ce privește sănătatea și starea ta de bine.
3 lecții pentru evoluția pe plan emoțional
1. Conectează-te cu corpul tău! Identifică modul în care organismul procesează trăirile, emoțiile, analizează și descifrează atent senzațiile de foame, de sațietate. Pentru Olimpia, și yoga a fost de mare ajutor în acest proces.
2. Observă legăturile dintre stările tale și alimentație! Am sfătuit-o pe Olimpia să își asculte poftele, să le conșientizeze în raport cu contextul. Și-a dat seama de amploarea unui eveniment intens în familie, de impactul asupra ei, când a observat că în acele clipe avea tendința să mănânce mai multe dulciuri decât de obicei. Atunci a înțeles că hrana este un mecanism de coping atât de puternic.
3. Permite-ți să îți trăiești emoțiile! Provocarea noastră este să le ascundem, căci avem senzația că dacă le simțim ne vor sfâșia. Paradoxal, dacă ne dăm voie să simțim, găsim și liniștea. Când Olimpia a realizat că mâna se ducea spre dulciuri, iar mintea procesa gânduri anxioase, partea emoțională a ajuns în echilibru. Conștientizarea este cheia.
5 lecții pentru schimbarea stilului de viață
1. Corpul are o ciclicitate și este în continuă transformare.
Olimpia a început dieta iarna și a parcurs toate etapele și toate anotimpurile. La început, e simplu să dai jos dintr-un surplus de 45 de kilograme, te descurci mai ușor primăvara, vara. Apoi, cu venirea frigului, apar senzații noi. Realizezi că nu te mai ajută salatele de vară, nu te mai simți confortabil cu fructe. Este firesc să ne ajustăm hrana în funcție de sezon și să conștientizăm că avem nevoie de adaptare permanentă. Așa, prevenim apariția frustrărilor.
2. Ai nevoie de o strategie pentru mesele de seară, acolo apare provocarea majoră.
Fructele, dulciurile, carbohidrații în general nu fac parte dintre recomandările pentru mesele de seară. Există o logică a bugetului de calorii distribuit pe perioadele zilei, în funcție de necesitățile noastre, de energia pe care o investim în activitățile cotidiene. Însă, pentru că tocmai seara pare că se intensifică foamea, Olimpia a învățat că atunci are nevoie organismul să se simtă sătul. Optează pentru combinația salată și sursă de proteine, care conferă volum, dar uneori apare și nevoia de a ronțăi ceva. Atunci apelează la morcovi, castraveți, ardei. Și ceaiul cald ajută la domolirea senzației.
3. Legumele sunt baza într-o alimentație echilibrată.
Olimpia a pornit cu convingerea că legumele nu o hrănesc, nu o satură. Am lucrat cu acest aspect și acum a ajuns chiar să caute să mănânce legume la fiecare masă. Nu cartofii prăjiți de dinainte. Îi plac ghiveciul de legume, ardeii umpluți de post, sarmalele de post, pastele cu legume dacă nu-s la masa de seară, tocănița de cartofi, salata de varză, ciupercile, wrap-urile cu verdețuri și pește.
4. Dulciurile nu sunt altceva decât zahăr bine ascuns.
Înainte, Olimpia apela la dulciuri pe fond emoțional, după care se simțea vinovată din cauza plăcerii de a mânca dulce. Acum, pofta nu mai este la fel de puternică, de când și-a descoperit resorturile emoționale. Trece pe lângă o cofetărie, admiră prăjiturile și torturile din vitrină frumos decorate, culorile, cremele și texturile și se gândește „Uite în câte forme apetisante poți ascunde zahărul!”.
Mama ei face niște prăjituri extraordinare. Se bucură de ele, gustă clătite, prăjitură albă ca zăpada atunci când este în vizită, trăiește răsfățul de moment și atâta tot. Ce primește pentru acasă oferă prietenilor, ba chiar a adus niște minunății făcute în casă și la clinică.
5. Este foarte important să descoperi un tip de mișcare care îți face plăcere.
Primul beneficiar al noului program de mișcare a fost cățelul familiei, căci s-au extins plimbările cu el. Olimpia a încercat și bicicleta de apartament, dar nu s-a regăsit în această activitate. A achiziționat o bandă pe care acum o consideră cea mai bună investiție. Nu aleargă, dar merge alert, cu efect de cardio. Dar ceea ce contează cu adevărat este că și-a schimbat modul de a gândi. Dacă i se pare că a stat prea mult la calculator, compensează cu mișcare.
Chintesența întregii experiențe Ela Clinic
„Am înțeles ce valoare are sănătatea. Așa începi să îți accepți corpul, să îi fii recunoscător. Hai să încercăm să-i fim loiali, că și el ne este cel mai bun partener în viață. Și nu trebuie să ducem povara singuri, un drum parcurs în doi este mult mai bine susținut și mult mai ușor de dus. Când nu mai poți, te ridică doamna doctor, tehnicianul nutriționist.”
Într-adevăr, toate programele noastre de nutriție terapeutică sunt concepute ca un adevărat sistem de sprijin pentru pacienți. Cel mai important lucru este să faci alegerile potrivite pentru tine și pentru corpul tău.
Vino și tu la ELA CLINIC, unde vei beneficia de ajutor specializat din partea unei echipe multidisciplinare, formată din medici cu diverse specialități, tehnicieni nutriționiști pregătiți și psihoterapeuți cu experiență. Și pentru că este vară, avem și o ofertă specială: 20% DISCOUNT la orice program de trei luni achiziționat în luna iulie.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!