Povești de succes

Cum s-a transformat doamna Duță într-o gurmandă rafinată, slăbind peste 20 de kg

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

10 minute timp de citit

Este adevărat că stresul și presiunea la care suntem supuși zi de zi, grijile, oboseala acumulată, alergătura dintr-un loc în altul, anxietatea, depresia – și lista poate continua – sunt cauze cât se poate de valide ale creșterii în greutate. Dar astăzi am decis să relatez și o altfel de situație.

Doamna Margareta Duță mi-a povestit că, în cazul dumneaei, nu factorii pe care i-am enumerat mai sus au contribuit decisiv la creșterea în greutate. Ci pur și simplu mâncatul de poftă, de drag, gătitul cu gust, cu grăsimi, cu zahăr din belșug ar sta la baza problemei. Da, există și această variantă. Ne bucurăm de mâncare din toată inima, ceea ce este atât de natural și de firesc. Doar că uităm să punem frână cantităților prea mari sau ingredientelor hipercalorice și de o mai slabă calitate nutritivă...

Cum au apărut kilogramele în plus și afecțiunile aferente

După cum spuneam, vorbim despre o gurmandă cu acte în regulă☺ Iar ca să îți faci o opinie, voi enumera și eu lista bunătăților despre care mi-a povestit doamna Duță și care îți lasă gura apă. Cine ar putea refuza asemenea delicii?!

Obișnuia să le pregătească copiilor o varietate de dulciuri și să mănânce și dumneaei porții generoase: clătite, prăjitură cuib de viespe, tiramisu, prăjituri cu nucă, gogoși, minciunele, plăcinte de dovleac, de mere. Alimentele grase se numărau și ele printre preferate: cârnați, șuncă, jambon, slănină afumată. Nu lipseau nici salatele din meniu, precum cea de vinete, de pește, de dovlecei, de conopidă. Numai că toate conțineau maioneză sau pur și simplu se scăldau în ulei. La gătit folosea numai smântâna cu 32% grăsime, dar și unt gras, mai ales că își descoperise și o pasiune pentru preparatele franțuzești. Nici combinațiile alimentare nu se lăsau mai prejos: unt pe pâine ca gustare la televizor, ori varianta cu pâine cu unt și salam. La supa de tăiței se adăuga și pâinea, iar aceeași pâine nu lipsea nici la mesele cu piure, de exemplu.

Și-a amintit de una dintre favoritele culinare din vacanțele petrecute într-o stațiune balneoclimaterică: acea omletă peste măsură de pufoasă, cel mai probabil preparată cu amidon sau cu făină, în combinație cu crenvurști sau cu cârnăciori.

Doamna Duță este pensionară și a lucrat ca asistentă medicală, dintre care 22 de ani i-a petrecut ca șefă de secție la chirurgie: „Nu țineam să arăt într-un fel anume. La spital toți se cântăreau, toți se cramponau de cântarul din secție, dar pe mine nu mă interesa deloc”.

Din păcate însă, corpul nu ține seama dacă mâncăm cu plăcere, să trateze cu indulgență aportul alimentar, eventual să ne facă și o reducere la depozitele adipoase. Nu doar că ne îngrășăm din ce ne place, ba chiar tragem și ponoasele, cu dureri și probleme de sănătate.

„Gâfâiam, nu mă aplecam cu ușurință să mă închei la o cataramă de la pantofi. Coboram scările cu dureri, greutatea apăsa pe articulații.”

S-a confruntat cu hipertensiunea arterială, cu atacul de gonartroză și edem al genunchiului. A făcut fizioterapie, a luat antiinflamatoare, dar mult prea greu cedau durerile. Lucrase anterior și în secția de reanimare, și făcuse de atâtea ori terapia durerii pentru pacienții săi, dar abia apoi a înțeles ce înseamnă să te doară atât de tare, încât cu toate tratamentele și adjuvantele să nu reușești să te liniștești.

Au urmat apoi două intervenții chirurgicale pe coloană, două operații de hernie de disc, în numai 3 ani. Prima intervenție a fost la vertebra L5 în 2018, iar șeful secției de neurochirurgie i-a recomandat să slăbească după operație. L-a întrebat atunci cum vor evolua lucrurile și pentru vertebra L4, iar doctorul i-a răspuns: „Depinde de dumneavoastră cum vă veți îngriji”. Din păcate, a continuat să ridice, kilogramele nu s-au mișcat de la locul lor, iar în 2021, când a revenit pentru o a doua intervenție și medicul chirurg a întrebat-o dacă a mai slăbit, i-a răspuns cu sinceritate: „Am mai pus, domnule doctor!”. Și de data aceasta, a primit recomandarea de a slăbi. Iar copiii dumneaei au fost atât de neliniștiți și de îngrijorați, încât au informat-o că vrând-nevrând va trebui să meargă într-un cabinet de nutriție.

De la operație direct la Ela Clinic

Întâmplător, chiar când s-a luat această decizie în familie, doamna Duță m-a văzut la televizor la Neatza cu Răzvan și Dani. Și m-a auzit explicând că se poate mânca pâine și la dietă. Pe 2 septembrie 2021 a fost operația, iar pe 14 septembrie era deja la mine în cabinet. A venit cu 89 de kilograme și am stabilit împreună un obiectiv de slăbit până la 70 de kilograme. Tehnicianul nutriționist cu care a colaborat minunat la Ela Clinic este colega mea, Mihaela Opriș.

În prima lună, pacienta noastră a slăbit 5 kilograme și am fost cu toții mai mult decât mulțumiți.

Pe 20 martie 2022 a atins și pragul vizat de 70 de kilograme. A răspuns spectaculos, mi-a povestit că dieta i s-a părut „floare la ureche”.

La un moment dat pe parcurs, soțul a observat că s-a îngrășat. Doamna Duță s-a gândit că din cauză că introdusese 100-150 de grame de carbohidrați pe lângă cele 100 de grame de carne de la o masă. Dar nu obișnuia să se cântărească, acum s-a împrietenit și cu cântarul. Am asigurat-o că nu vom face pași înapoi și faptul că nu a mai slăbit înseamnă că reducem din carbohidrați, nu că renunțăm de tot la ei. A funcționat soluția și a fost tare fericită.

Ulterior, a ajuns și la 67 de kilograme, la 68.6, la 68.4 și se simte mai bine așa, sub limita stabilită, decât să depășească 70.

Cum s-au modificat obiceiurile alimentare ale doamnei Duță

Am făcut o listă cu obiceiurile pe care pacienta le-a menționat atunci când am discutat despre schimbările pe care a reușit să le facă în stilul ei de viață, pornind de la recomandările din cabinet. Cu siguranță, aici vei găsi elemente care te pot inspira și pe tine:

  • Respectă orele de masă.
  • Face mai mult de 5000 de pași pe zi și se ține de programul de kinetoterapie recomandat de medic.
  • Nu sare peste micul dejun. Își începe dimineața cu o salată – de sfeclă cu măr, de gulie cu măr, de vinete, de varză. Dar fără maioneză, ci cu avocado sau cu un sos preparat cu iaurt slab. Adaugă și o felie de pâine sau uneori pune pur și simplu salata direct pe felii de ardei sau de castravete.
  • Prepară zacusca în mod dietetic, folosind o lingură de ulei la un kilogram de legume. Le lasă să fiarbă în sucul lor și rezultatul este delicios.
  • A introdus fructele în dietă și ține cont de cantități în funcție de indicele glicemic al fiecărui fruct.
  • Nu mai prăjește ceapa, de fapt nu mai prăjește nimic.
  • A redus consumul de sare.
  • Unt mănâncă numai de poftă și în cantități mici, de mărimea cubulețelor de la restaurant.
  • A descoperit în comerț o smântână foarte bună și cremoasă, deși are numai 12% grăsime. Și o folosește inclusiv în combinație cu mămăligă și caș sau urdă cu maxim 20% grăsime.
  • Șnițelele le prepară la cuptor, la fel și chiftelele.
  • Folosește tigaia cu două fețe pentru a face la grătar carne de pui fără os, fără piele, dar și dovlecei, vinete, ardei.

Cum gestionează poftele

Dar, pentru că vorbim despre o gurmandă, poftele fac cu siguranță parte din ecuație. La început, copiii nu i-au dat șanse foarte mari de reușită, temându-se că va reveni la vechile obiceuri, gătind pentru tatăl lor toate bunătățile. De fapt, și soțul dumneai a început să mănânce după noile reguli și să aprecieze că mâncărurile sunt foarte gustoase.

Principiul pe care îl aplică: „Nu-mi refuz absolut nimic”. Merge în excursii, la restaurant, la mese cu membrii familiei și se bucură cu măsură de delicatese.

Cozonac sau plăcintă poate mânca, dar numai în prima parte a zilei. Slănina nu a dispărut de tot din peisaj, dar acum îi este suficient să guste o bucățică. Sarmalele au rămas printre preferate, dar pregătite din mușchi sau cotlet. Dacă face clătite, mănâncă și dumneaei una. Când face gogoși, gustă una, nu mănâncă trei, ca înainte. Dintr-o prăjitură cuib de viespe mănâncă doar un sfert. Îi place în continuare să gătească toate bunătățile, dar le împarte cu plăcere prietenilor și vecinilor, iar copiii îi spun „Dumneavoastră sunteți a doua bunică a noastră”. Acum gândește complet diferit: „Ce rost are să mănânc toată tava? Și o bucățică are același gust”.

Absolut toată lumea îi spune că a întinerit cu 10 ani, iar eu la rândul meu am făcut aceeași observație. Este un adevăr, nu un compliment. Iar oamenii se miră când află că a slăbit mâncând 3 mese pe zi, nicidecum înfometându-se. Se simte tare bine că poate purta și bluzele vechi de peste 10 ani și că îi vin minunat.

Așa arată călătoria de reinventare a doamnei Duță, care s-a transformat treptat într-un gurmand rafinat și a descoperit cât de bine se simte punând propria sănătate și stare de bine la loc de cinste.

Vrei și tu să faci o schimbare care să se reflecte pe cântar, dar și în buletinul de analize?

Te așteptăm la ELA CLINIC cu o echipă multidisciplinară formată din medici cu diverse specialități, tehnicieni nutriționiști pregătiți și psihoterapeuți cu experiență. Tot ce ai de făcut este să suni la numărul de telefon 0730.004.946 sau să completezi formularul de pe site și te sunăm noi.

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.