Lifestyle

De ce e dificilă pe termen lung menținerea după slăbit

Andreea DăescuAndreea Dăescu

Andreea Dăescu

6 minute timp de citit

Cu toţii ştim ce trebuie să facem ca să pierdem kilogramele pe care nu ni le mai dorim. Mai precis, să începem o dietă sau să adoptăm un stil de viaţă sănătos şi să facem mişcare, fie că e fitness, aerobic, înot sau doar plimbări în aer liber. Iar dacă nu ştim exact ce să mâncăm când vrem să ţinem un regim alimentar, putem apela la un nutriţionist şi lucrurile devin şi mai simple. Rămâne doar să fim conştiincioşi şi să avem voinţă.

Dar ce facem după ce am slăbit cât ne-am dorit? Cum facem pentru ca acele kilograme în plus de care am scăpat cu greu să nu se mai întoarcă.

Dacă stăm să ne gândim bine, cred că e mai dificil să ne menţinem după ce am slăbit decât slăbitul în sine. Provocarea reală este menţinerea întrucât un pic de neatenţie din partea noastră şi un strop de delăsare ne pot duce rapid în punctul din care am plecat, la greutatea de care am scăpat cu atâta efort.

Ca să înţelegi exact de ce este atât de dificil să te menţii după slăbit îţi spun că unul dintre motive se datorează dietelor pe care le urmăm şi care nu sunt fezabile pe termen lung. Ca să fim sinceri cu noi, o siluetă în parametrii optimi se menţine doar prin schimbări considerabile privind stilul de viaţă. Concret, trebuie să uităm de heirupurile draconice şi să adoptăm obiceiuri sănătoase, iar aici mă refer la alimentaţie sănătoasă, activitate fizică regulată şi somn suficient etc.

Potrivit unor estimări, doar aproximativ 20% dintre persoanele care reuşesc să slăbească considerabil se şi menţin după.

Ca să ştii ce să faci astfel încât kilogramele odată pierdute să nu se mai întoarcă permite-mi să-ţi explic de ce se întâmplă asta.

1. Urmezi o dietă mult prea restrictivă

Când reduci drastic numărul de calorii ingerate şi scoţi din alimentaţie grupe importante de alimente în corpul tău au loc două schimbări majore: metabolismul încetineşte, iar hormonii responsabili de reglarea apetitului o iau razna, suficient cât să pui pe tine dublu.

2. Ai o gândire greşită

Vezi dieta pe care o începi ca pe o soluţie pe termen scurt şi nu adopţi un regim alimentar care să aibă efecte benefice şi asupra stării de sănătate pe termen lung. Iar imediat ce vei renunţa la obiceiurile bune, pe care nu ţi-ai propus să le însuşeşti a la long, kilogramele nu vor întâzia să se depună. Organismul tău va fi ca într-un carusel, când cu kilograme în plus, când cu kilograme în minus. Nimic constant.

3. Nu îți formezi obiceiuri sănătoase

Dietele pe care le urmezi presupun doar reguli, nu implementarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung. Asta te descurajează mai devreme sau mai târziu, iar când renunţi apare şi surplusul.

Odată ce înţelegi ce duce la acumularea de kilograme după lupta aprigă cu surplusul, iată câteva lucruri de care să ţii cont ca să nu te mai îngraşi niciodată.

5 lucruri simple, dar care te ajută să îţi menţii greutatea în limite normale

1. Mănâncă bine în prima parte a zilei

Micul dejun este o rutină cu care ne-au crescut părinţii noştri şi deşi pare un obicei învechit nu este deloc aşa deoarece te scapă de frustrări, în sensul că nu trebuie să faci foamea până la prânz, la fel cum, pentru cei care nu sunt mâncători matinali, o gustare mică dimineaţa îţi poate da energie şi îţi permite să mănânci o porţie decentă la prânz.

2. Consumă proteine

Acestea sunt importante în reglarea apetitului şi îţi conferă rapid senzaţia de saţietate. Totodată, proteinele te ajută să reduci numărul total de calorii consumate de-a lungul zilei, dar în acelaşi timp ajută la creşterea numărului de calorii arse în ziua respectivă. Și când spun proteine, mă refer în special la lactate, carne, pește, brânzeturi și oleaginoase. Atenție la sursele de proteine vegetale, care conțin cantități mari de carbohidrați și trebuie consumate nu mai târziu de masa de prânz.

3. Cântăreşte-te regulat

De exemplu, cântăreşte-te luni, miercuri şi vineri. Aşa vei şti exact cum ai trecut peste weekend, dacă ai făcut vreun exces alimentar, şi cum urmează să intri în weekend, ceea te va motiva să faci alegerile alimentare potrivite scopului tău. Nu face din asta o obsesie, însă este dovedit ştiinţific că monitorizarea greutăţii ajută la menţinere după slăbire. Concret, cercetătorii au scos la iveală că cei care se cântăresc între 3 până la 6 zile pe săptămână consumă cu până la 300 de calorii mai puţin pe zi.

4. Alternează tipurile de mișcare

Fă atât exerciții aerobe, cât și antrenamente cu greutăţi, care îți vor conserva masa musculară. Acest lucru te va scăpa de depozitele de grăsime ascunse între fibrele musculare, care apar în urma lipsei activităţii fizice de dinainte să te apuci de slăbit. În acelaşi timp, sportul cu greutăţi ajută la menţinerea sănătăţii articulaţiilor, echilibrului şi posturii. Deci include-l în rutina ta de menţinere.

5. Ţine un jurnal alimentar

Fie că e clasic, pe hârtie, sau online, jurnalul alimentar este modul ideal prin care poţi să urmăreşti exact ce ai mâncat, dar şi câtă mişcare ai făcut pe parcursul unei zile. Menţinerea evidenţei numărului de calorii ingerate, dar şi a celor consumate îţi va da ocazia să ai control asupra raportului mâncare/mişcare și te va ajuta să te menții fără greșeală pe termen lung.

Dincolo de toate acestea însă trebuie să ştii că secretul nu constă numai în a fi în gardă tot timpul, ci important e să găseşti o dietă alimentară care ţi se potriveşte şi un soi de antrenament care să îţi facă plăcere, iar în timp acestea să devină un stil de viaţă, care să nu mai presupună efort şi atenţie. Din momentul în care tot ce faci pentru a avea grijă de tine devine un obicei, eforturile vor fi tot mai mici, iar menţinerea greutăţii nu va mai fi o corvoadă pentru tine.

Dacă vrei să experimentezi și tu un restart metabolic, mental și emoțional în doar 7 zile, hai cu noi în retreat!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.