Așa cum îmi sfătuiesc pacienții să țină un jurnal alimentar pentru a putea urmări și gestiona evoluția meselor, încerc și eu să fac un proces similar. Periodic, țin acest jurnal cu studii de caz, chiar aici pe blog. Mă ajută să văd în perspectivă cum decurge călătoria pacienților noștri către o versiune mai bună, mai sănătoasă a lor. Astăzi, am ales să povestesc despre Iulia H., care în perioada 9 februarie – 2 mai a slăbit de la 79 la 72.5 kilograme, având ca țintă finală 68 de kilograme.
Mulți pacienți mi-au povestit că au stagnat mult timp cu câteva kilograme în plus, la care în timp s-au mai adăugat alte câteva... De ce? Nu ar trebui să fie mai ușor să slăbești 3, 4 sau 5 kilograme? Ei bine, din cauză că nu se recunoșteau în cazurile de urgență promovate în media și pur și simplu nu au făcut din asta o prioritate. Și adevărul este că nici nu realizau câte îmbunătățiri în starea de sănătate și în starea generală se văd odată cu renunțarea la numai câteva kilograme din surplusul pe care îl cărăm după noi.
Cauzele creșterii în greutate
Iulia mi-a povestit despre o serie dintre obiceiurile ei care au dus la acumularea celor 10 kilograme în plus de-a lungul anilor. Poate te recunoști și tu în acest tip de comportament alimentar și exemplele te pot ajuta sa tragi concluzii utile.
Totul începe, ca în multe alte cazuri, de la orele de masă neregulate. De exemplu, micul dejun nu făcea parte din programul meselor de peste zi. Iulia se rezuma la a servi doar cafeaua, iar în timpul zilei mânca ce i se părea mai simplu sau la îndemână, fără să acorde atenție ingredientelor sau cantităților. Prefera amestecurile de brânză cu smântână sau lactate alese întâmplător, fără să țină cont de conținutul de grăsime. Nu de puține ori, ștrudelul sau covrigii de la patiserie serveau drept soluție de avarie.
Apărea însă destul de des senzația de epuizare pe parcursul zilei – nu este ceva neobișnuit, din moment ce mâncărurile alese nu îi ofereau necesarul de energie și vitalitate. Atunci, Iulia apela la duo-ul energizant cafea plus prăjitură. Multă vreme a cumpărat în fiecare zi o prăjitură de la cofetărie, dar acum a conștientizat că sunt foarte bogate în grăsimi și glucide rele, fără să asigure nutrienți de calitate.
Cina se întindea până spre ora 10 seara. La acele ore, înainte de culcare, deja energia furnizată de mâncare nu mai putea fi consumată eficient și se depunea sub formă de grăsime. Din economie de timp, dar și pentru că pur și simplu așa se obișnuise, făcea mâncare într-o singură cratiță, în care prepara carnea mai grasă cu zarzavaturi și legume mai puține. Astfel de mâncăruri gătite reprezentau cina servită târziu, cu sosuri, cu cartofi, fără să țină cont de ingrediente.
În plus, având o muncă de birou, ducea o viață predominant sedentară. Stătea 10 ore pe scaun, cu pauze mici, iar când ajungea acasă plimbările cu cățelul îi ofereau mici ocazii pentru mișcare în aer liber.
De la primele încercări de dietă la programul Femina de la Ela Clinic
Acum 15 ani, a mers cu o colegă la o ședință la medicul nutriționist, dar nu s-a întors pentru a continua dieta. Era conștientă că se acumulaseră kilogramele în plus, dar acum, privind în urmă, se gândește că nu era suficient de motivată să facă ceva concret pentru ea însăși. La Ela Clinic a venit singură, nu a simțit nevoia de însoțitor, și a și perseverat.
Până la momentul Ela Clinic, a trecut însă prin mai multe încercări. A urmărit diverse emisiuni, a testat mai multe diete. A încercat să mănânce mai puțin, dar se lupta cu senzația de foame persistentă. A încercat să mănânce mai multe salate, dar suferă de colon iritabil și a observat că fructele și legumele crude în exces nu îi făceau bine. După care renunța și revenea la vechile obiceiuri alimentare.
Am întrebat-o cum a descoperit clinica noastră și mi-a povestit că a văzut mai multe dintre aparițiile mele la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. S-a produs atunci un declic, pentru că a simțit că rezonează cu ideile pe care le-am expus acolo. Mi-a spus „E prima dată în viața mea când sunt atât de compatibilă cu un medic”. De fapt, eu cred că i-a plăcut varianta aceasta pe care o susțin cu tărie a dietelor personalizate, gândite pentru necesitățile fiecăruia, fără interdicții și reguli rigide standardizate pentru toți pacienții. Este important cum asociem alimentele, nu e suficient doar să alegem alimente sănătoase. Este esențial să avem câteva cunoștințe de bază pentru a putea avansa în procesul de slăbit.
După 2-3 luni, a venit un moment al ei în care a luat decizia de a face o programare. Își amintește că senzația de disconfort era din ce în ce mai mare și simțea nevoia de o schimbare: „Observam că oboseam, transpiram, că nu mă simt confortabil”. Am întrebat-o cum a fost impactul cu atmosfera și echipa de la clinică și m-am bucurat când mi-a spus că a găsit aici un spațiu elegant și confortabil, un personal cu o atenție deosebită pentru pacienți.
Am optat împreună pentru programul Femina – cu mine în postura de medic și cu colega mea Mihaela Opriș, de asemenea specializată în consiliere nutrițională și lifestyle coaching din postura de tehnician nutriționist.
Noile obiceiuri benefice pe care le-a adoptat Iulia H. pentru a-și recăpăta energia
În fiecare zi, Iulia obișnuiește acum să serveasă micul dejun la ora 8. Își prepară un terci de ovăz cu 12-13 stafide, cu 20 de grame de miez de nucă, presară deasupra fructe de pădure (zmeură sau afine) și folosește stevia ca îndulcitor. Cafeaua, care înainte conținea 2 lingurițe de zahăr, o îndulcește acum puțin cu stevia sau cu miere, dar uneori adaugă doar lapte degresat, pentru un strop de gust.
La ora 14.00, vine rândul mesei de prânz. I-a plăcut în mod special rețeta de pilaf sârbesc de la colega mea Mihaela Opriș, pentru că orezul se îmbogățește cu multe legume – ardei gras roșu, galben, ciuperci, ceapă. A învățat să selecteze acele bucăți de carne cu mai puțină grăsime, iar de la porc alege mușchiul, pe care îl prepară cu vin. Dacă somonul îl prepara înainte cu puțin ulei în tigaia de teflon, acum preferă varianta la cuptor – 40 de minute într-o tavă cu puțină apă, și servit apoi în compania unei salate proaspete. Cina este programată la 6-7 seara, 8 doar în cazurile accidentale.
S-a obișnuit să prepare carnea la cuptor și legumele separat – fără varianta cu ulei sau sosuri pe care o alegea înainte. Peștele îl pregătește în folie. Se documentează și pe internet pentru a încerca noi combinații de arome. Supa cremă de legume a intrat în meniul Iuliei și o consideră acum o variantă de cină consistentă și sănătoasă. Mai mănâncă un fruct pe zi și nici nu are dureri de stomac. Cântărește alimentele, pentru că nu contează numai ce mănânci, ci și cantitățile pot face diferența. Dacă înainte mânca dulciuri copioase în fiecare zi, acum își face pofta cu 20-30 de grame de ciocolată amăruie.
La început, au fost momente în care se trezea la 2 noaptea cu dorința de a mânca ceva, dar păcălea foamea cu 2 linguri de iaurt. Nu se mai confruntă deloc cu foamea nocturnă, nici nu prea mai poftește. Consideră că e o chestiune care ține de educație și că odată ce înțelegi de ce faci anumite schimbări ți-e mult mai ușor să le integrezi în viața ta.
De asemenea, au apărut schimbări și la capitolul mișcare, pentru că acum folosește un ceas care îi monitorizează numărul de pași. Face zilnic 5000, dacă nu chiar mai mulți. Iar dacă nu reușește să-și atingă o dată obiectivul, se străduiește să recupereze în ziua următoare. A reușit să transforme activitatea fizică într-un obicei – merge pe jos la cumpărături, face plimbări mai dese cu cățelul, spre bucuria amândurora.
Cum arată noul stil de viață într-un moment de bilanț
Dorința de a fi sănătoasă și de a avea o stare generală bună a motivat-o pe Iulia, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Dacă înainte simțea că obosește după un efort minim, acum se simte plină de energie. Dar și doarme mult mai bine. De asemenea, îi place când se privește în oglindă și forma corpului arată armonios. Poate merge la magazin să aleagă haine măsura M, în loc de L sau de numărul 46.
Cum a reușit? Cu determinare și voință, pentru că a simțit că face o schimbare pentru ea însăși. „Totul ține de voință. Sunt un om disciplinat. Când îmi propun ceva, reușesc – cu educație și voință, dar și cu ajutorul unor oameni precum cei din echipa de la Ela Clinic.”
În continuare, și-a propus să piardă și restul de kilograme în plus: „Dacă mă simt atât de bine, nu mai vreau să o iau de la capat cu excesul de kilograme”.
Mi-a plăcut mult și răspunsul Iuliei când am întrebat-o ce te-ar sfătui pe tine, cititoarea acestui blog, o persoană cu propriile încercări și dorințe, care poate aspiră la o schimbare în viață: „Să aibă determinare, voință, cu gândul la starea de sănătate. Iar frumusețea unei femei contează și la peste 50 de ani. Te privești tu pe tine altfel, ți-e drag de tine. De-abia după ce ajungi să dai jos surplusul realizezi cât este de important să îți placă de tine. Viața e foarte agitată și trebuie să facem multe într-o zi, nu ne mai gândim la cum arătăm, la ce mâncăm, iar kilogramele se depun. Important este să ajungem la un declic.”
Nici nu cred că aș fi putut găsi o încheiere mai potrivită pentru acest articol. Ca de obicei, îți amintesc că este esențial să ai grijă de tine, să fii bine cu tine!