Nutriția joacă un rol esențial în pregătirea organismului pentru concepție, atât pe cale naturală, cât și prin procedurile de fertilizare in vitro. Ceea ce mâncăm afectează nu doar sănătatea generală, ci și funcția ovarelor și calitatea spermei.
Dacă ai o greutate normală, ții sub control eventualele afecțiuni care influențează fertilitatea și alegi un regim alimentar și un stil de viață sănătos, cresc șansele de concepție și se reduce riscul de complicații în timpul sarcinii.
Aât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților, fertilitatea scade odată cu vârsta. La femei declinul fertilității este mai rapid și se asociază cu instalarea menopauzei, când apare infertilitatea completă, în mod normal în jurul vârstei de 50 de ani. La bărbați se instalează o „scădere definitivă” a fertilității după vârsta de 50-60 de ani.
La femei, susținerea fertilității pentru cât mai mult timp va ajuta ulterior la o trecere lină către menopauză și va contribui la o menopauză cu cât mai puține probleme.
Impactul alimentației asupra fertilității
Studiile spun că femeile care consumă cel puțin 3 porții de legume verzi și de fructe pe săptămână obțin o sarcină mai repede decât cele care nu respectă această regulă.
O dietă benefică pentru fertilitate presupune un consum echilibrat de proteine animale și vegetale, cu aport crescut de fibre, vitamine și minerale.
Consumul de pește, fructe de mare, carne slabă – pentru proteine de calitate - susține fertilitatea. Te sfătuiesc să renunți la alimente procesate gen fast-food și să reduci aportul de carbohidrați rapizi (zahăr, făină albă, dulciuri) pentru că astfel scade insulinorezistența. Totodată, se îmbunătățește calitatea ovocitelor și a spermatozoizilor, prin reducerea gradului de inflamație cronică de la nivelul organismului.
Femeile care doresc să obțină o sarcină trebuie să știe că aportul adecvat de folați/acid folic contribuie în mod semnificativ la scăderea riscului de apariție a defectelor de tub neural – o malformație a sistemului nervos al fătului. Folații se regăsesc în produsele de origine animală, dar și în legumele verzi (salată, spanac, dovlecei, broccoli), însă se asimilează insuficient, de aceea aportul suplimentar este necesar până la 12-14 săptămâni de sarcină.
În același timp, femeile care nu obțin un aport suficient de zinc și seleniu din alimentație au nevoie de mai mult de 12 luni pentru a rămâne însărcinate. Aceste minerale se regăsesc în nuci (migdale, alune braziliene, caju), carne, ou, somon, fructe de mare.
Nu putem garanta că numai urmând o astfel de dietă se obține o sarcină, dar nu există niciun fel de dubiu că o greutate sănătoasă și o dietă nutritivă sunt de mare ajutor.
10 recomandări de care să ții cont dacă vrei să obții o sarcină
1. Evită grăsimile trans, grăsimile care blochează arterele și care se găsesc în multe produse procesate și în cele de tip fast-food.
2. Folosește mai multe uleiuri vegetale nesaturate, precum uleiul de măsline sau uleiul de rapiță sau de in.
3. Mănâncă mai multe proteine vegetale, cum ar fi fasole și nuci, și mai puține proteine animale, dar atenție la cantitate și la bugetul zilnic de calorii!
4. Alege cereale integrale și alte surse de carbohidrați care au efecte mai scăzute și mai lente asupra zahărului din sânge, mai degrabă decât carbohidrații rafinați, care cresc rapid glicemia.
5. Bea un pahar de lapte integral sau mănâncă o porție mică de iaurt gras în fiecare zi.
6. Ia multivitamine care conțin acid folic și alte vitamine B.
7. Băuturile contează: apa este grozavă; cafeaua și ceaiul sunt recomandate cu moderație. Evită alcoolul și stai departe de sucurile îmbogățite cu zahăr sau îndulcitori.
8. Alege să îți menții o greutate sănătoasă. Dacă ești supraponderală, o pierderea între 5% și 10% din greutate poate influența în mod pozitiv ovulația.
9. Dacă nu ești o fire activă, începe un plan zilnic de exerciții. Dacă faci deja mișcare, alternează plimbările cu exercițiile la sală și sportul în aer liber.
10. Dacă fumezi, încetează. Fumatul este de departe cel mai mare dușman al fertilității, atât la femei cât și la bărbați.
Luna Iubirii la ELA CLINIC
Dacă tu și partenerul tău vă doriți să creșteți șansele de a obține o sarcină (pe care naturală sau prin proceduri de fertilizare in vitro), să vă recăpătați sănătatea și vitalitatea, schimbarea stilului de viață este soluția.
La ELA CLINIC, oferta FAMILY vă permite să faceți împreună toți pașii necesari:
- Aflați care sunt principiile dietei care vă poate ajuta să creșteți fertilitatea în cuplu
- Descoperiți cum puteți scăpa de pofte şi de obiceiurile alimentare nesănătoase
- Primiți informaţii exacte cu privire la necesarul de calorii, gramaje, orarul meselor
- Vă oferim soluții practice de organizare a meselor, reţete, mod de preparare, idei de asociere a alimentelor
- Atingeți o greutate sănătoasă, benefică pentru fertilitate, și vă mențineți pe termen lung
- Vă oferim monitorizare, îndrumare şi motivația permanentă pentru a reuşi
- Vă recomandăm suplimentele nutritive potrivite pentru voi
În același timp, tot la noi la clinică puteți beneficia de investigații medicale de specialitate pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni ce pot influența funcția reproductivă. Este vorba despre ecografii de screening pentru ficatul gras, ovare polichistice și tiroidită autoimună.
Intră în familia ELA CLINIC și fă primul pas către o familie sănătoasă!
În Luna Iubirii îți oferim: ❤️ 50% reducere pentru a doua persoană la consultația inițială de nutriție de cuplu și la orice program Family ❤️ 10% reducere la ecografiile de screening pentru ficatul gras, ovare polichistice și tiroidită autoimună, care pot influența funcția reproductivă ❤️ GRATUIT - analize de laborator cu bilet de trimitere de la medicul de familie