Fiecăreia dintre noi îi revin o multitudine de roluri în viața de zi cu zi. Suntem mame, soții sau iubite, femei de carieră, prietene, fiice, surori, mentori pentru cei din jur. Fiecare vârstă vine cu provocările sale: perioada fertilă, cu faza sarcinii și cea a alăptării, apoi programul încărcat de la maturitate și preocuparea pentru a preveni procesul de îmbătrânire, după care intervin modificările specifice menopauzei. Practic, suntem nevoite să ne reinventăm în fiecare nouă etapă a vieții.
Poate nu realizăm întotdeauna, dar trăim la intersecția dintre trei lumi: cea emoțională, cea fizică și cea mentală. Când una dintre aceste zone este neglijată sau suferă, efectele se răsfrâng și asupra celorlalte, afectându-ne starea generală de bine. Mai mult decât atât, întreaga familie resimte momentele în care se zdruncină acest echilibru dintre emoții, minte și corp.
Pentru a găsi resursele necesare de energie și vitalitate ca să faci față tuturor rolurilor din viața ta și schimbărilor pe care le aduce fiecare perioadă a vieții, te încurajez să te împrietenești cu corpul, cu gândurile și cu emoțiile tale.
Ți-am pregătit câteva recomandări simple care sper că te vor inspira, câteva puncte asupra cărora poți medita pentru a-ți regăsi armonia interioară și a-ți îmbunătăți starea de sănătate.
Pune stop măcar un pic
Trăim în epoca vitezei, iar viețile noastre se desfășoară pe repede-înainte: mâncăm pe fugă, dormim puțin, muncim mult, ne stresăm teribil, iubim puțin. Suntem permanent preocupate să bifăm sarcinile de zi cu zi, să ne îndeplinim obligațiile, să ne încadrăm în termenele-limită. Poate nu realizăm asta, dar urmând acest ritm riscăm să ne îndreptăm către boli cronice și tulburări metabolice, către însingurare, anxietate și depresie.
Alergiile, oboseala cronică, problemele digestive, dezechilibrele hormonale, insomniile, anxietatea, infertilitatea, depresia, kilogramele în exces sunt manifestări inevitabile ale unui ritm alert și ale unui stil de viață dezechilibrat și stresant.
Acordă-ți un răgaz pentru a analiza mai multe sfere ale vieții: starea ta de sănătate și forma fizică, relațiile cu familia și cu prietenii, profesia și cariera, situația financiară, împlinirea emoțională, activitățile distractive și relaxante. Care sunt zonele de care te simți mulțumită? Dar cele în care ar fi loc de îmbunătățiri?
Scopul nu este să țintești către perfecțiunea absolută, pentru că nimeni nu se poate lăuda că se situează la cele mai înalte cote din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, acest exercițiu de reflecție nu își propune să te aducă într-un stadiu de victimă, prin conștientizarea faptului că nu ai resursele necesare să ai grijă de tine așa cum ar trebui. Practic, pui acum stop agitației de zi cu zi pentru a identifica – cu luciditate, dar având o atitudine blândă – care sunt lucrurile asupra cărora te poți concentra pentru a-ți crește calitatea vieții.
Eliberează-te de povara mâncatului emoțional
Obiceiurile noastre alimentare problematice nu sunt deloc străine de caruselul vieții solicitante. Ne plângem de oboseală, de migrene, de lipsă de concentrare, de balonare, de dureri de stomac, dar și de pofta incontrolabilă de „ceva bun”. Pe fondul stresului zilnic, ajungem de multe ori să mâncăm emoțional. Nu ai de ce să te simți vinovată. Este cât se poate de firesc să cauți o modalitate de a face față presiunii, iar mâncarea este cel mai la îndemână remediu pentru stres, oboseală, anxietate, tristețe, depresie. Mai mult decât atât, este un instrument la care apelăm de multe ori pentru a ne intensifica starea de bine.
Dar cum te poți detașa de acest comportament care lasă urme vizibile pe cântar și îți afectează sănătatea și stima de sine? Ca să te eliberezi de mâncatul emoțional ai nevoie de alternative care să te ajute să faci față emoțiilor. Încearcă să găsești alte variante de acceptare și de procesare a emoțiilor puternice. Ai nevoie de activități și de rutine care să îți ofere satisfacție sau care să te țină în acțiune. Te sfătuiesc să faci chiar acum o listă cu lucrurile care te liniștesc și te ajută să te simți mai bine. Apelând pe viitor la ele va însemna că îți acorzi timp ție însăți, plăcerilor tale, iar asta te va determina să te simți mândră și încrezătoare în tine.
Savurează micile bucurii ale vieții
Nu întâmplător am ales să îți vorbesc despre ciocolată la acest capitol. În măsura potrivită – accentuez acest lucru – și în condițiile în care ne raportăm în mod sănătos la ea, fără să cădem în capcana comportamentelor alimentare problematice, mâncarea rămâne una dintre cele mai mari plăceri. În Grecia Antică, deliciul care se prepara la acea vreme cu cacao era numit „hrana zeilor”. Și în alte civilizații, precum cea aztecă sau mayașă, se spunea că ciocolata acelor timpuri avea origine divină.
Într-adevăr, zahărul și grăsimile saturate din batoanele sau tabletele de ciocolată nu sunt benefice pentru organism. Dar pudra de cacao are numeroase beneficii, de aceea îți recomand cu încredere ciocolata neagră, cu peste 70% conținut de cacao. Ajută la menținerea sănătății cardiovasculare, este o sursă bogată de antioxidanți și un impuls minunat pentru buna dispoziție.
Ciocolata conține subtanțe care cresc sinteza de serotonină, supranumită „hormonul fericirii”, ceea ce reduce anxietatea. Cofeina, teofilina, teobromina din compoziția sa au efect tonic şi energizant, iar magneziul din ciocolata neagră are efect antistres.
În urma unui studiu de mare amploare, cercetătorii de la Institutul German de Nutriţie au concluzionat că o pătrățică de ciocolată neagră consumată zilnic reduce cu 40% riscul de boli cardiovasculare, infarct şi accident vascular cerebral. În plus, pulberea de cacao are efect benefic asupra arterelor coronariene, îmbunătăţind circulaţia şi activitatea inimii.
Mănâncă echilibrat
Folosește hrana ca pe o sursă de energie, de nutrienți, de vitamine și minerale. Alegerile echilibrate și un program organizat al meselor te vor ajuta să nu transformi mâncarea într-o sursă de vinovăție sau de kilograme în plus. Am publicat în trecut un articol pe blog care te poate ghida printre principiile alimentației sănătoase, dar și gustoase – îl poți citi aici.
Alege grăsimile de calitate din uleiurile vegetale nehidrogenate, din nuci, alune, migdale, semințe, dar niciodată prăjite, doar crude sau coapte. Dar ai grijă la cantitate pentru că 20 de grame de oleaginoase sau 1 lingură de ulei înseamnă 100 de Calorii. Evită grăsimile saturate de origine animală, dar și pe cele tropicale (ulei de cocos și palmier), din cauză că îți pot crește colesterolul.
Alege carbohidrații integrali, cu indice glicemic redus, în detrimentul celor rafinați, și consumă-i nu mai târziu de ora 18.00.
Alege proteine de cea mai bună calitate din carne slabă, pește, fructe de mare, lactate degresate, alături de fibre, vitamine și minerale din legume și zarzavaturi care să ocupe cel puțin jumătate din farfuria ta.
Evită să mănânci mai mult de 5 grame de sare pe zi – asta înseamnă să te ferești de alimentele procesate, ambalate, gata preparate din comerț. Citește etichetele atunci când mergi la cumpărături și pune în coș produsele cele mai simple și curate. Am scris pe blog despre cum citim corect etichetele nutriționale – aici găsești articolul.
Investește în tine
Dacă porți povara unor kilograme în plus sau dacă vrei să îți îmbunătățești relația cu mâncarea și să extragi maximum de energie din ceea ce mănânci zilnic, bucurându-te de o stare generală de bine, poți urma un program personalizat de nutriție Ela Clinic. Am pornit de la ideea de a crea soluții personalizate pentru femei, în toate etapele vieții, cu toate provocările aferente. Și am organizat echipe de lucru dedicate pentru fiecare segment dedicat sănătății și stilului de viață sănătos al femeii.
Îmbinăm astfel componenta de nutriție cu diversele specialități medicale (cardiologie, diabetologie, mediciă internă, gastroenterologie, endocrinologie) și cu sfera psihologică (prin aplicarea unor tehnici moderne de psihoterapie, precum terapia cognitiv-comportamentală, solution focus, analiza tranzacțională, terapia traumei etc.).
Cu siguranță, se vor găsi mereu noi aspecte de șlefuit și de ajustat la fiecare dintre noi. Dar asta este frumusețea vieții și privilegiul pe care ni-l oferă maturizarea. Cel mai de preț aliat pe care îl ai în acest drum al permanentei transformări ești chiar tu însăți.
Ai grijă de tine, fii bine cu tine!