Lifestyle

Legătura periculoasă dintre zahăr și infertilitate

Andreea DăescuAndreea Dăescu

Andreea Dăescu

6 minute timp de citit

Fertilitatea, după cum sigur știi deja, este capacitatea naturală a organismului de a da viață. Astfel, prin contopirea cu succes a două celule, ovulul de la viitoarea mamă și spermatozoidul de la viitorul tată, o nouă viață începe să se formeze.

La modul general, fertilitatea este crescută la cuplurile tinere și sănătoase, dar scade pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Această scădere este un proces natural și se datorează mai multor factori. De pildă, o femeie are un număr predefinit de ovocite (din care se dezvoltă ulterior ovulele) pe care le eliberează, de obicei unul câte unul lunar, de la pubertate până la menopauză. Pe măsură ce femeia îmbătrânește, numărul de ovocite disponibile și, prin urmare, fertilitatea, scade treptat, dar sigur.

Statistic vorbind, fertilitatea începe să scadă de la vârsta de 30 de ani, iar acest declin se accelerează începând cu vârsta de 35 de ani. Totodată, și riscul de avort spontan crește odată cu avansarea în vârstă. Până la 40 de ani, acest risc ajunge, din nefericire, la aproximativ 40%.

În altă ordine de idei, studiile arată că 91% dintre femeile de 30 de ani concep cu succes în această perioadă. Această rată scade la 77% până la vârsta de 35 de ani și la 53% până la vârsta de 40 de ani.

La bărbați însă, fertilitatea evoluează cu totul diferit. Scade odată cu vârsta, dar rata este mult mai lentă decât la femei. Astfel că atât timp cât un bărbat nu are probleme de sănătate care să-i afecteze fertilitatea, el rămâne fertil până la vârste înaintate, 50-60 de ani.

Alimentația și fertilitatea

Dacă la bărbați lucrurile sunt mai simple, o stare bună de sănătate fiind echivalentă cu o bună fertilitate, la femei situația se complică, asta pentru că sistemul reproductiv feminin este extrem de sensibil și poate fi foarte ușor perturbat de efortul în exces, de stres, dar și de alimentație.

Da, ai citit bine, modul în care te hrănești influențează sistemul tău hormonal și, astfel, chiar și cele mai mici dezechilibre hormonale pot declanșa condiții care pot afecta fertilitatea, iar aici mă refer la sindromul premenstrual, sindromul ovarelor polichistice și, mai grav, endometrioza.

Printre cei mai puternici perturbatori hormonali din dieta noastră amintesc doar cofeina, alcoolul și zahărul. Te surprinde, nu? Zahărul, pentru că în exces acesta crește inflamația în corp, dereglând totodată şi hormonii implicaţi în procesul de reproducere.

De regulă, după consumul de zahăr apare o stimulare rapidă a insulinei ceea ce va duce la scăderea în timp scurt a glicemiei, cu apariția stării de foame, dar și a poftei pentru carbohidrați. Se creează astfel un cerc vicios care susține consumul de alimente dulci.

Așadar, porția maximă de zahăr permisă este de 6 lingurițe/zi la femei (adică 100 kcal) și de 9 lingurițe/zi la bărbați (adică 150 kcal). Dar eu te sfătuiesc să înveți să trăiești și fără acest dulce care în definitiv nu te ajută cu nimic.

Atenție însă, în comerț sunt și alte denumiri pentru zahăr pe care trebuie să le cunoști când citești eticheta unui produs - fructoza, dextroza, glucoza, sucroza, melasa, malțul.

În același timp, trebuie să știi că nu doar ciocolata, prăjiturile, sucurile carbogazoase sau așa-zis naturale și napolitanele conțin zahăr, sunt și alte produse despre care cu siguranță nu te aștepți să aibă zahăr. Mă refer la:

  • iaurt – toate iaurturile conțin o cantitate de zahăr sub formă de lactoză – care este zahărul natural din lapte. Însă zahărul adăugat, precum fructoza și siropul de porumb, este problema, căci poate ajunge la alarmanta cantitate de 6 lingurițe de zahăr/porție de iaurt;
  • sosul de spaghete din comerț – este plin de zahăr, așa că cel mai bine ar fi să îl pregătești singură acasă;
  • alimentele semipreparate – pot conține până la 40 g de zaharuri adăugate, dar și peste 500 mg de sodiu;
  • laptele de soia cu vanilie – conține mult mai mult zahăr decât cel simplu așa că nu te lăsa păcălită.

Deci zahărul nu doar că te face să crești în greutate, dar cu cât consumi mai mult zahăr sau mai multe produse bogate în zahăr, cu atât corpul eliberează mai multă insulină. Cu cât se eliberează mai multă insulină, mâncarea este transformată în grăsime, iar organismul nu mai reușește să descompună grăsimea stocată anterior.

Grăsimea depozitată în corp în exces este așadar o instalație de producere a estrogenului, fapt ce creează un dezechilibru hormonal. De aici și importanța de a nu avea greutate excesivă. Zahărul reprezintă pe de altă parte o sursă de calorii goale care nu oferă valoare nutritivă corpului, ci doar produce dezechilibru, mai ales atunci când încerci să îți hrănești corect corpul și să îi oferi instrumentele potrivite pentru a obține o sarcină.

Trucuri nutriționale ca să îți crești fertilitatea!

  • limitează-te la o singură porție de 100 de calorii de dulce pe zi;
  • consumă zilnic fructe și legume proaspete;
  • mănâncă pește de cel puțin 2 ori pe săptămână;
  • înlocuiește sucurile care conțin zahăr cu apă;
  • evită zahărul și grăsimile trans, pentru că pot perturba echilibrul hormonal;
  • redu consumul de carne roșie, produse de tip fast-food și alimente procesate.

Dacă ai nevoie și de alte sfaturi ca să-ți crești șansele de a rămâne însărcinată, te așteptăm la ELA CLINIC cu programul Profertilia, special conceput pentru tine. Iar dacă vii împreună cu partenerul tău sau cu alt membru al familiei, beneficiați de pachetul Family, prin care acesta va avea consultația inițială gratuită și 50% reducere la orice program.

Ai grijă de tine și de familia ta!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.