Lifestyle

Povestea Alexandrei. Cum ți se poate schimba viața când faci din sănătate o prioritate

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

13 minute timp de citit

Astăzi, îți fac cunoștință cu Alexandra R., pacienta noastră care are o poveste pe care o regăsim din ce în ce mai des în societatea de astăzi.

Se creează un cerc vicios în care problemele de sănătate pot duce la creșterea în greutate, iar kilogramele în plus aduc alte afecțiuni medicale și suferințe personale. Dar de ce s-au inventat cercurile vicioase dacă nu ca să găsim soluțiile potrivite pentru a le depăși? Bineînțeles, preocuparea activă pentru sănătate, mersul la medic, respectarea tratamentelor și a indicațiilor medicale – cu responsabilitate și implicare – sunt o parte esențială a soluției. Însă nici debarasarea de kilogramele în exces nu se lasă mai prejos. Despărțindu-te de greutatea pe care o cari cu tine, te desparți și de o serie de complicații care îți afectează viața și sănătatea. Ba chiar de multe ori te trezești că, odată cu kilogramele dispar și dificultăți care nu ți-ai imaginat că ar putea fi rezolvate prin slăbit.

Știi de ce mi-a plăcut foarte tare răspunsul Alexandrei atunci când i-am propus să povestim pentru blog despre experiența ei la Ela Clinic? Pentru că s-a gândit tocmai la tine, cea care citești acum acest articol. Și-a dorit „să aducă inspirație în viața altor femei”. Iar eu sunt convinsă că asta va reuși să facă prin această poveste.

Cum a început totul...

În cazul Alexandrei, kilogramele în plus s-au acumulat, ca în atâtea situații în care se regăsesc femeile adulte, pe fondul problemelor de sănătate. Odată cu apariția unor fibroame uterine, a venit și interdicția de a face mișcare, din cauza riscului de a declanșa o posibilă reacție hemoragică. Înainte de acest diagnostic, Alexandra fusese mereu activă și implicată în tot felul de activități fizice: kangoo jumps, fitness, aerobic, jogging. A urmat intervenția de extirpare a fibroamelor pe cale chirurgicală în 2016, dar cu noul ritm de viață din care lipsea mișcarea, începuse deja să mai crească în greutate.

A venit apoi rândul diverselor tratamente, și-au făcut apariția și simptomele menopauzei, iar insomniile sau poftele exagerate s-au numărat printre acestea. A continuat, așadar, să mănânce. Deși după operație a încercat să revină treptat la programul de mișcare de dinainte, o hernie de disc i-a adus interdicția definitivă pentru sport.

Dacă la momentul operației cântărea 68 de kilograme și a făcut eforturi de slăbit și menținere, cele 70 de kilograme cu care a ajuns în 2018 au crescut deja la 78 în 2022.

Cum a gestionat Alexandra problema excesului în greutate

Ca mulți dintre noi, Alexandra și-a propus să încerce singură să gestioneze problemele de greutate. Nu mânca fast-food sau alte alimente procesate, nu bea sucuri carbogazoase, cafeaua o servea fără zahăr. Mânca preparate pregătite în casă, iar fructele și legumele nu-i lipseau din meniu. Făcea pâine cu semințe acasă și dulciuri artizanale, dar cu o cantitate de zahăr redusă la jumătate. Mi-a mărturisit că putea să treaca și un an fără să mănânce ciocolată, o poftă cu care se luptă atâtea femei.

Și, pe bună dreptate pentru o persoană care face eforturi să evite alimentele care îngrașă, și-a pus întrebarea „Bine, dar eu chiar mănânc sănătos, de unde se tot pun kilogramele?”.

Răspunsurile au venit ceva mai târziu, în timpul consultațiilor noastre. „Mâncam o dată pe zi o masă foarte consistentă. Aceeași cantitate pe care acum o mănânc pe parcursul întregii zile o consumam la o singură masă. Și brânză, și carne, și carbohidrați – o cantitate enormă”, și-a amintit. Și, deși nu le considera „mâncare”, seara ronțăia în pat, convinsă că „Ce poate fi o mână de alune sau de covrigei?”. Chiar nu sunt mâncare, în sensul în care nu sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, dar caloric nu pot trece neobservate. În plus, gătea cu ulei din belșug; ulterior a descoperit că numai o lingură are 100 de Calorii.

„Nu înțelegeam ce se întâmplă și ajunsesem undeva la o idee de disperare... M-am gândit că nu se mai poate face nimic, dacă eu, care mănânc sănătos, nu reușesc să dau jos kilogramele...”

Cum și-a găsit motivația de a apela la Ela Clinic

O colegă care urmase un program de slăbit alături de mine i-a povestit Alexandrei că a reușit să se organizeze, că a scăpat de surplus și, mai ales, că nu se luptă cu foamea. Mi-a reținut numele, m-a văzut apoi întâmplător la TV și, când a venit clipa deciziei de a apela la ajutor specializat, a sunat la Ela Clinic. Am întrebat-o, de curiozitate, ce a reținut din recomandările mele și mi-a spus că i-au plăcut sfaturile ușor de urmat și viziunea echilibrată. Fiind din alt oraș, am început astfel seria consultațiilor online, dublate de analize medicale la zi în orașul ei de reședință.

„La mine, motivația principală a fost cea legată de sănătate – hernia de disc devenea o problemă presantă și nu vreau să ajung la operație. Hernia se simțea deja pe nervul sciatic până-n talpă, aveam dimineți în care nu mă puteam apleca. Simțeam pur și simplu că mă lasă spatele, uneori nu mă puteam întorarce de pe o parte pe alta.”

Mi-a mărturisit că nu mai acorda o mare importanță factorului estetic. „Te gândești că după o vârstă așa se întâmplă”. Dar acum se bucură și de partea aceasta. Suferința fizică primează atunci când este acută, însă după ce a scăpat de durerile de spate se poate concentra și la altceva. „Pe parcurs mi-am schimbat motivația. Dar cea de pornire rămâne sănătatea. Coloana, săraca, trebuia să ducă o greutate prea mare. Trebuie să avem grijă să susținem corpul acesta ca să putem să ne bucurăm de el.”

Mi-a plăcut mult sinceritatea Alexandrei. A fost hotărâtă să meargă pe mâna noastră, dar în sinea ei nu a dat prea mari șanse schimbării: „Am plecat neîncrezătoare la acest drum”. Avea 79 de kilograme în februarie, când a început programul Ela Clinic cu medic și tehnician nutriționist, iar primul moment în care a căpătat încredere în schimbare s-a petrecut foarte repede: „După 3-4 zile s-au dus primele sute de grame. Am fost uimită, o minune!”.

La vremea aceea, încă se confrunta cu durerile de spate și nu putea face deloc mișcare. Treptat, a revenit la forme ușoare de activitate fizică, iar de la cei 5000 de pași pe zi a ajuns ca deja la începutul verii să facă aerobic.

În mai avea 72.5 kilograme, iar ținta finală este de 68.

„Nu am slăbit spectaculos în kilograme, dar am slăbit în talie până la 12-13 centimetri. Se vede pe centimetru, dar și pe haine. Ca percepție nu mă interesează numărul de kilograme câtă vreme am scăzut de la mărmea 40 la 36, iar schimbările se văd prin sport, se aranjează altfel corpul. Deși pe cântar nu pare spectaculos, se vede și se simte ca și cum ar fi mai puține.”

În plus, așa cum spuneam la începutul articolului, programul de nutriție sănătoasă a mai avut un efect-surpriză. A reușit să scape de niște probleme cu constipația cu care se confrunta de multă vreme. S-a reluat tranzitul sănătos, a scăpat de senzația permanentă de balonare.

Cum a învățat să se organizeze

„Cel mai important lucru din experiența la Ela Clinic este că am învățat să mă organizez. Fără să percep totul ca pe o restricție.”

A ieșit la un moment dat la masă cu o altă colegă care slăbise 18 kilograme într-un an. Alexandra și-a comandat grătar cu ardei copt, iar colega paste și înghețată. S-a gândit atunci că probabil face foamea în restul timpului, iar când scapă își face de cap... Dar Alexandra a ajuns la concluzia că e mult mai bine să îți faci poftele treptat, să nu induci restricții mari, căci altfel când scapi nu mai ai control și ești tentat să compensezi prin înfometare.

A învățat să își organizeze programul meselor, să renunțe la ronțăieli, să reducă uleiul (da, mâncarea are același gust savuros dacă folosești o singură lingură de ulei la un kilogram de mâncare!), să asocieze atent alimentele.

A primit 3 mese principale cu un cumul de aproximativ 1200 calorii și a descoperit că te poți sătura și poți slăbi și cu mai multe mese care să nu debordeze în conținut caloric. A învățat să consume fructele cu grijă – și ele sunt bogate în calorii.

Pentru că este foarte ocupată, am convenit de la început să mănânce același lucru de la prânz și la masa de seară, doar că jumătate din cantitate. Am găsit împreună soluții adaptate la stilul ei de viață. A optat pentru feluri de mâncare precum dovleceii umpluți cu carne slabă sau ciorba de legume cu borș, variante sigure care se și mențin ușor la frigider 2-3 zile. Dar au existat soluții și pentru momentele în care voia să varieze. O alternativă bună pentru cină a fost, de exemplu, chefirul.

A ajutat-o foarte mult colaborarea cu Andreea, tehnicianul nostru nutriționist care a ghidat-o să facă față fără reguli drastice la toate provocările din viața de zi cu zi. Își amintește, de exemplu, că în perioada Paștelui nu a simțit că face vreun efort să țină dietă și, cu toate astea, nu s-a îngrășat. A gustat din toate, dar fără să le amestece. A optat pentru un fel de mâncare la fiecare masă, nu a servit desertul imediat după felul principal, ci l-a păstrat pentru o masă de sine stătătoare.

Teama este omenească. Și Alexandra s-a temut că, deși a reușit să slăbească, odată ce se va termina programul Ela Clinic se va întoarce la punctul de pornire. Doar că a constatat că regulile au devenit intuitive și i-au intrat în reflex. În fond, asta înseamnă să faci o schimbare durabilă, să adopți un nou stil de viață.

Slăbitul nu e un moft, e o necesitate pentru sănătate. Vino și tu la o consultație!

„Cel mai mare câștig este că am învățat regulile. Mi-au rămas undeva și îmi vin mereu în minte când aleg și când pregătesc meniul.” Înveți câtă carne să mănânci, câte legume, să alegi brânza semidegrasată sau dacă nu mergi pe varianta light să consumi o cantitate mai mică. Alexandra se axează pe carne de pui, pe mușchi de porc, pește, adaugă mereu legume lângă proteine.

Pentru că kilogramele slăbite au lăsat loc mobilității și energiei, Alexandra își dorește să mențină în continuare programul de mișcare. Vrea să rămână în jur de măsura 36, dar să își tonifieze musculatura. Mi-a spus că a observat, spre exemplu, la colega care slăbise mult într-un timp foarte scurt, că atârna pielea, iar ea se bucură că nu a procedat la fel. Ar vrea să mai scape de 3-4 kilograme, dar nu și-a stabilit o limită de timp fixă. Vrea pur și simplu să se bucure de ceea ce a reușit și să își urmeze pasiunea pentru sport, care a fost dintotdeauna o plăcere.

„Oricine trebuie să se gândească, e inevitabil să nu apară probleme. Că te doare un genunchi, că a crescut colesterolul, ceva trebuie să apară după 40-50 de ani. Dacă sunt probleme mici, pot fi gestionate înainte să se agraveze. Mulți încercăm să gestionăm singuri, și eu am încercat și nu am reușit. Sunt sigură că singură nu reușeam, fără să apelez la cineva de specialitate care să fie echilibrat, nu să recomande diete drastice. Dacă mă apucam acum 3 ani, era mult mai bine.”

Într-adevăr, kilogramele în plus și afecțiunile medicale din toate sferele – că vorbim de cardiologie, gastroenterologie, endocrinologie și multe altele – reprezintă o combinație problematică. Nu întâmplător am ales să ne concentrăm asupra nutriției terapeutice, fiind pregătiți să oferim sprijin și tratament interdisciplinar, personalizat pentru fiecare pacient în parte. La fel, îi dau dreptate Alexandrei atunci când spune că soluția nu vine din zona dietelor drastice și că întotdeauna îndrumarea specialistului ajută și ghidează.

Dar vindecarea, rezolvarea reală stă în puterea ta. Chiar și atunci când apelezi la specialist și te bazezi pe contribuția lui, tot singur reușești, căci motivația care te ține pe drum este întotdeauna personală și vine din interior. Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.