Lifestyle

Sfaturi și trucuri avansate pentru pregătirea meselor pentru copii

Maria GorganMaria Gorgan

Maria Gorgan

10 minute timp de citit

Știu că mesele copiilor noștri sunt o provocare. Dacă pentru noi, adulții, mâncarea este o chestiune pe care o rezolvăm rapid, să fie cât mai ușor de pregătit și să nu îngrașe, cu copiii lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Pentru ei nu contează calitatea, ci să fie gustos și de fiecare dată altceva.

Nu există copil care să nu ceară ca micul-dejun să fie altfel în fiecare zi. Iar întrebarea „Mami, ce mănânc azi?” cred că urmărește mamele din întreaga lume. Dacă am avea 365 de variante am fi salvați noi, părinții.

Pentru masa de prânz, să convingem un copil să mănânce supă sau ciorbă e mai greu decât să alergăm la maraton, iar variantele sănătoase de cină sunt de departe examene ale vieții, în condițiile în care cei mai mulți copii ar mânca liniștiți doar cartofi prăjiți, paste sau pizza și s-ar culca fericiți ulterior.

Ei bine, testul suprem se dă la fiecare răsărit și se termină la fiecare apus. Mai ales că fiecare copil e diferit și ce mănâncă unul și se potrivește cu stilul lui de viață, nu merge și la celălalt, care are alte preferințe alimentare și alt ritm de viață. Iar de aici începe „distracția”!

Așadar, îți propun ca în acest articol să vorbim despre cum să convingem copiii să mănânce anumite alimente, cum să le pregătim mesele gustos și sănătos, dar totul e la nivel de inspirație și sfaturi, căci suntem datori ca părinți să încercăm tot ce putem ca să le facem copiilor noștri o educație alimentară, o bază sănătoasă și în felul acesta să ne asigurăm că vor crește armonios și vor deveni niște adulți cu principii alimentare sănătoase și cu o sănătate de fier. Sănătatea organismului se construiește din primii ani de viață, deci suntem responsabili ca părinți de dezvoltarea armonioasă a copilului nostru.

Cum să planifici mesele pentru copil pas cu pas

Înainte de a trece la specificul fiecărei mese, iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de planificarea meselor pentru copii.

1. Urmărește varietatea pe parcursul zilei și al săptămânii. Nu te panica dacă în unele zile copilul vrea să mănânce mai mulți cartofi, de exemplu, fie că sunt copți, piure sau fierți cu pătrunjel deasupra. Este în regulă dacă ajustezi cantitatea în zilele următoare pentru a-i echilibra alimentația fără a-l forța să mănânce ce nu vrea. Sunt zile și zile. Cu toții avem preferințe uneori.

2. Ai încredere că copilul tău își cunoaște propriile niveluri de foame și nu îl convinge să mănânce tot dacă cu adevărat nu îi mai este foame. Chiar dacă sunt mici, sunt capabili să își asculte organismul.

3. Respectă un program de mese și încearcă să nu-l lași să ciugulească între ele. Acesta este cel mai bun mod să îi fie foame la fiecare masă. Dacă totuși cere să guste ceva oferă-i o gustare ușoară de legume crude sau de fructe.

4. Dacă copilul tău vrea o gustare înainte de culcare este în regulă atât timp cât nu sare peste cină pentru a ajunge la o gustare pe care o preferă. Dacă se întâmplă acest lucru, oferă-i o cană de lapte! O să fie foarte mulțumit, te asigur. Sau păstrează-i o parte din masa de la cină și oferă-i-o dacă observi că începe să ceară frecvent.

Ce ar trebui să mănânce copiii?

În fiecare zi, copiii ar trebui să aibă un amestec de:

  • Proteine din lactate, carne slabă de porc, de vită, carne de pasăre și pește.
  • Carbohidrați complecși din cereale integrale și alte produse, inclusiv cartofi dulci și leguminoase.
  • Grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado și gălbenușuri de ou.
  • Fructe și legume cât mai variate și cât mai colorate. Atenție însă, alege să îi oferi copilului tău fructe și legume care sunt în sezon.

De asemenea, copiii au nevoie de alimente bogate în fier, vitamine și minerale, pe care le vor primi în mod natural dacă mănâncă variat, din toate categoriile de mai sus. Un pont prețios, spun eu, dacă îi dai copilului din toate câte puțin, chiar dacă îi place sau nu, vrei reuși să crești un copil care nu va fi pretențios la mâncare!

Micul-dejun nu trebuie să mai fie o rutină

Te-ai săturat de aceleași cereale cu lapte și de tradiționala pâine prăjită cu unt sau marmeladă? Aruncă o privire pe ideile mele de mic dejun și încearcă să implici și copilul în pregătirea mesei de dimineață. Vei vedea că va mânca tot, cu mai multă poftă. Iată câteva idei dulci și sărate pentru a-ți menține copilul fericit și plin de energie până la prânz.

1. Sandviș cu salată de pui la grătar – păstrează puțin din cina ta, iar dimineață pe o felie de pâine prăjită așază frumos 2 linguri de salată. Copilul tău va fi încântat să încerce altceva și va avea un mic-dejun complet și sățios.

2. Wrap cu ton, roșii, ceapă roșie și măsline – este o alegere lejeră, iar ceapa îl va face pe cel mic să bea și apă.

3. Sandwich crocant cu cremă de brânză și legume proaspete – la fel, simplu de pregătit și foarte atrăgător.

4. Sandviș cald – nu există sandviș mai clasic decât cel cu șuncă și cașcaval, iar dacă pui și câteva felii de salată și roșii, acest sandviș este amestecul perfect de aromă, proteine și vitamine.

5. Burger cu ou – da, ai auzit bine. Într-o chiflă ușor încălzită, pui un ou poșat, cu o felie subțire de telemea, castravete și ardei roșu și va fi senzațional.

Ai 5 idei de mic-dejun, pentru toată săptămâna de școală, când diminețile sunt pe fugă, dar sunt absolut sigură că de aici te vei inspira pentru alte variante pentru dimineață la fel de interesante.

Masa de prânz, un moment de creativitate

Prânzul este un moment minunat pentru a expune copiii la o varietate de arome și texturi, iar mesele nu trebuie să fie prea complexe pentru a fi sănătoase, delicioase și atrăgătoare. Dar nici foarte scumpe. Trebuie să gătim sănătos, gustos și de fiecare dată altfel fără să lăsăm familia fără buget.

Așadar, îți propun și pentru prânz câteva rețete potrivite pentru copii, ușoare și economice. Rețetele folosesc ingrediente ușor de găsit pe care, cel mai probabil, le ai deja la îndemână, astfel încât să nu risipești nici bani, nici mâncare. De exemplu, dacă ți-a rămas niște pui de la cină, o idee grozavă de prânz a doua zi este quesadilla de pui sau paste cu pui.

1. Orez și legume – chiar și cei mai pretențioși cu mâncarea sunt adesea fericiți să mănânce orez simplu cu niște legume trase la tigaie alături și cu un pic de sos de soia.

2. Cartofi copți – copiilor le plac cartofii copți umpluți cu smântână, brânză, carne de pui și multe altele.

3. Supă de pui cu tăiței sau cu găluști – această supă copioasă este perfectă pentru prânz. Este ușor de făcut și poate fi pe gustul întregii familii.

4. O salată de paste cu ingrediente proaspete precum roșii cherry, brânză feta și măsline este o idee ușoară și sănătoasă pentru prânz.

5. Mămăliguță cu brânză și smântână - un deliciu atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. O poți prepara pe loc sau cu o seară înainte.

Cina campionilor, sau ce să îi oferi copilului la masa de seară ușor, dar sățios

1. Pulpă de pui cu cartof la cuptor și fenicul înăbușit și tarhon – pune-i alături și o felie de pâine prăjită ca să înmoaie în sos. Rețeta e simplă și o găsești peste tot. E o cină ușoară, dar gustoasă și sănătoasă.

2. Orez cu pui și legume, este o masă delicioasă în sine, plină de legume proaspete și de arome, gata în mai puțin de 30 de minute. Se pregătește foarte repede, iar rețeta e disponibilă pe internet.

3. Supă de roșii cu batoane de brânză la grătar – este delicioasă, iar copilul tău o va iubi. Îți dau și un pont, nu există nimic mai bun decât roșiile la grătar pentru a face supa de roșii. Cred ca este singura modalitate de a obține aroma maximă.

4. Paste cu pui, fasole verde și parmezan – amestecate așa, acest fel de paste e potrivit pentru copilul tău, iar el nici măcar nu va observa că există și fasole verde, dar tu îi vei da o cină completă.

5. Cartofi dulci cu brânză rasă și salată de roșii cu ceapă și măsline – nici că poate fi o combinație mai gustoasă și mai rezonabilă pentru cină.

Sfaturi pentru cina cu cei mici

  • Mâncați împreună. Ai auzit vreodată expresia „Tot ce vor copiii tăi la cină ești tu?” Cred din toată inima asta.
  • Știu că programul fiecăruia este diferit și ar putea fi foarte greu să faci asta în mod regulat, dar chiar dacă îți faci timp o dată pe săptămână să te așezi împreună cu copilul la cină, cred că vei descoperi că asta le va hrăni nu doar corpul, cât și sufletul.
  • Fii amuzantă când aduci mâncarea pe masă. Există tot felul de feluri de boluri, căni, ustensile și paie pe care le poți folosi pentru a „condimenta” o masă.

Dacă totuși copilul tău este reticent la aceste variante de mâncare sănătoasă și simți că ai nevoie de ajutor pentru a-i schimba obiceiurile alimentare și preferințele în materie de meniu te așteptăm la ELA CLINIC. Aici avem special pentru micuțul tău programul Junior care îl va învăța bazele unui stil de viață sănătos.

Oferă-i copilului tău startul într-un stil de viață sănătos!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.