Lifestyle

Sfaturi și trucuri utile pentru pregătirea meselor

Andreea DăescuAndreea Dăescu

Andreea Dăescu

8 minute timp de citit

În ultima vreme ai mâncat doar mâncare comandată sau de la restaurantul din colț, te-ai săturat de sendvișuri și alimente uscate? Preia controlul asupra sănătății tale și începe să gătești. Nu te mai limita doar la ce fac alții. Poți și tu să gătești tot ce vrei să mănânci, cu un minimum de efort.

În plus, să gătești poate fi o activitate plină de bucurie și satisfacție, iar cunoașterea unor metode și strategii poate face din fiecare masă o experiență delicioasă.

Nu trebuie să faci preparate laborioase, poți să începi cu meniuri simple, dar sănătoase și proaspete. Rețete sunt la tot pasul, iar ingredientele, la fel, așa că e păcat să nu îți dai voie să fii creativă și în bucătărie.

Știu că ești ocupată, dar te sfătuiesc să îți faci timp și să îți iei pachet la tine. Nu e greu să rezervi 10 minute din timpul tău dimineața, ca să îți pui pachetul într-o pungă. În felul acesta, vei controla și numărul de calorii pe care le consumi, deci vei avea control asupra greutății tale, dar vei vedea că vei economisi și bani. Te va ajunge mai ieftin dacă îți iei pachet la tine, iar cu banii rămași mai bine îți cumperi ceva – o rochie, o geantă sau un accesoriu la sfârșitul lunii. O să vezi că o să înceapă să-ți placă să faci economii.

Iată câteva idei pe care le poți pune în practică pentru a te bucura de preparate culinare delicioase și a-ți ușura munca în bucătărie:

10 trucuri pentru organizarea eficientă a meselor

1. Planifică-ți mesele

Să gătești acasă este benefic și pentru sănătatea ta și pentru portofel. Începe prin a-ți face un plan săptămânal pentru mese. Gândește-te la felurile de mâncare pe care dorești să le pregătești și scrie o listă de cumpărături în funcție de acestea. Planificarea în avans îți economisește timp și te ajută să eviți stresul de a decide ce să gătești în fiecare zi.

2. Alege rețete simple și versatile

Nu trebuie să fii un bucătar profesionist pentru a pregăti mese delicioase. Optează pentru rețete simple, cu ingrediente accesibile și ușor de preparat. Poți să explorezi diverse condimente și arome pentru a-ți diversifica preparatele și a aduce un plus de savoare.

Când îți stabilești meniul pentru următoarele zile caută alimente care funcționează în mai multe feluri de mâncare. De exemplu, poți folosi quinoa pentru a face o garnitură, pentru o salată sau alături de brânză, ca să umpli niște ciuperci. Carnea de pui, de pildă, poți să o folosești la friptură, în supă sau salată, ori poți face niște paste cu pui. Și lista poate continua.

3. Cumpără totul odată

Nu te duce toată ziua la cumpărături pentru că acest lucru te va epuiza și te va face să uiți repede de dorința de a găti acasă. Ia tot ce îți trebuie o singură dată, imediat după ce ai stabilit ce mănânci în următoarele zile. Sfatul meu este ca într-o zi să faci cumpărăturile și în altă zi să gătești. Nu te încărca și nu încerca să faci totul în aceeași zi. Ți se va părea copleșitor și vei renunța repede.

4. Utilizează instrumentele potrivite

În bucătărie, instrumentele de gătit pot face o mare diferență. Asigură-te că ai ustensilele de bază, cum ar fi cuțitele ascuțite, tigăile antiaderente și un blender de calitate. Acestea te vor ajuta să gătești mai eficient și să obții rezultate mai bune.

5. Organizează-ți bucătăria

O bucătărie bine organizată îți va ușura munca în timpul gătitului. Încearcă să-ți aranjezi ingredientele și ustensilele într-un mod ordonat, astfel încât să le ai la îndemână când ai nevoie de ele. Alocă un spațiu pentru depozitarea alimentelor și asigură-te că acestea sunt etichetate și păstrate în condiții optime.

6. Gătește tot într-o zi

Asigură-te că în ziua aia nu faci nimic altceva decât să gătești și creează-ți mediul propice. Ascultă muzică, vorbește video cu prietenele tale sau roagă pe cineva din familie să te ajute. O să vezi că o să fie distractiv. Începe cu ce necesită mai mult timp de stat la cuptor, de exemplu, și lasă la final ce e mai simplu. Fă cantități mai mari, adică fierbe mai mult orez ca să mai iei o dată la tine în cursul săptămânii, nu doar luni. Sau fierbe mai multe ouă, nu doar unul. Dacă le ții la frigider nu se strică.

7. Bagă în frigider preparatele gata porționate

Pune mâncarea după ce o faci direct în recipientele pe care le vei lua cu tine la serviciu, de pildă. Așa nu vei munci de două ori. Fii cât mai eficientă și învață să nu pierzi timpul.

8. Explorează metodele de gătire

Există o varietate de metode de gătire care pot transforma felurile de mâncare obișnuite în preparate delicioase. Încearcă să gătești la aburi, să gătești la cuptor sau să prepari mâncăruri la slow cooker (oală pe curent electric). Aceste tehnici le conferă preparatelor tale un gust aparte.

9. Echilibrează aromele

Un aspect important al pregătirii meselor este echilibrul aromei. Experimentează cu diferite condimente, ierburi și sosuri pentru a adăuga profunzime și savoare felurilor tale de mâncare. Învață să echilibrezi aromele dulci, sărate, acide și iuți pentru a crea preparate armonioase.

10. Bun pentru cât timp?

Nu lăsa mâncarea să stea și să se strice în frigider! Verifică lista de mai jos ca să știi exact cât e indicat să ții alimentele la frigider ca să fie încă gustoase:

  • carnea tocată de vită sau pui: 1-2 zile
  • carnea de pasăre, pește, supe și tocane (fierte): 3-4 zile
  • fasole, năut (fierte): 5 zile
  • ouă fierte tari, legume tocate: 1 săptămână
  • brânză moale (deschisă): 2 săptămâni
  • brânză tare (deschisă): 5-6 săptămâni

Nu te îngrijora că în felul acesta o să mănânci doar alimente sănătoase. Ai voie să îți pregătești și paste, pizza și burger. Nu sunt chiar atât de periculoase pentru corpul tău dacă sunt făcute de tine.

Ca să fii în siguranță și să nu te îngrași poți pregăti paste integrale doar cu sos roșu, de pildă. Îți satisfaci pofta într-o zi și nu e nimic în neregulă cu această masă de prânz. Mai ales că dacă le faci de cu seară, le poți încălzi a doua zi la serviciu și sunt la fel de bune.

Poți face tot cu o seară înainte și pizza. Dacă alegi varianta cu mai multe tipuri de brânză, la fel, nu o să-ți saboteze cu nimic dieta.

Dacă vrei ca măcar o dată pe săptămână să mănânci un burger îți dau o veste bună! Fă-o cu încredere, dar folosește carne de pui, iar chifteaua coace-o la cuptor, nu o prăji. Va fi mai sănătos, dar la fel de gustos.

Sper că aceste sfaturi și trucuri te vor inspira să-ți petreci mai mult timp în bucătărie și să te bucuri de preparatele pe care le pregătești. Gătitul poate fi o formă de expresie creativă și o modalitate minunată de a-i răsfăța pe cei dragi. Nu uita să te distrezi în bucătărie și să îți împărtășești experiențele culinare cu cei din jurul tău.

Dacă vrei să descoperi mai multe metode și strategii de pregătire a meselor, te invit la RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT, unde vei avea parte de ateliere de nutriție practică și gătit sănătos în care vei afla de ce te îngrași și cum să slăbești și să te menții eficient, cum arată concret un program organizat al meselor zilnice, care este dieta regeneratoare pentru corpul, mintea și spiritul tău, cum să gătești rapid, sănătos, gustos și dietetic pentru întreaga familie și care sunt regulile oamenilor natural supli, altfel spus cum să mănânci orice fără să te îngrași.

Hai cu noi la retreat în Cisnădioara!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.