Lifestyle

Suplimentele cu Vitamina D și Omega 3 reduc riscul de boli autoimune

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Cu toţii am auzit despre bolile autoimune şi despre gravitatea lor, dar nu mulţi ştim realmente ce înseamnă şi cum am putea să ne ferim de ele.
Să îţi explic. O boală autoimună înseamnă concret că sistemul imunitar, cel care protejează organismul împotriva bacteriilor şi virusurilor, căci în mod normal face diferenţa între celulele proprii şi cele străine, atacă acum organismul în mod greşit. Mai precis, sistemul imunitar percepe greşit o parte din proteinele corpului, precum cele care se găsesc în structura pielii sau articulaţiilor, şi eliberează anticorpi care distrug celulele sănătoase.
Cât priveşte lista bolilor autoimune, aceasta este destul de lungă, peste 80. De la boli autoimune endocrine, neurologice, de piele, articulare până la boli autoimune ale tractului digestiv. În unele boli autoimune este afectat un singur organ, cum ar fi pancreasul în cazul diabetului zaharat de tip 1. Aici, sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină din organism.

În alte cazuri, precum lupusul eritomatos sistemic, este afectat întreg corpul de inflamaţii şi dureri.

Cauzele acestor boli

Specialiştii au concluzionat că există trei cauze care declanşează apariţia afecţiunilor autoimune:

1. factorul ereditar - dacă o persoană are un părinte sau pe ambii diagnosticaţi, riscul de a avea o astfel de boală este mai mare;
2. virusurile, un factor exterior, din mediul înconjurător;
3. hormonii, dat fiind că femeile sunt afectate în număr mult mai mare decât bărbaţii.

Legătura dintre vitamina D şi Omega-3 şi bolile autoimune

Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, publicat în jurnalul BMJ, care s-a desfăşurat pe parcursul a cinci ani în Statele Unite ale Americii, pe mai mult de 25.000 de participanţi de peste 50 de ani, a scos la iveală că vitamina D şi acizii graşi Omega-3 au ajutat la scăderea incidenţei bolilor autoimune cu aproximativ 30% comparativ cu administrarea placebo.


Studiul a presupus ca participanţilor să le fie administrate suplimente cu vitamina D (1.25-dihidroxivitamina D) în doze de 2.000 UI/zi sau placebo potrivite şi acizi Omega-3 în doze de 1.000 mg/zi sau placebo potrivite.

Cei care au participat la studiu au raportat singuri bolile autoimune pe care le-au identificat. Psoriazis, artrita reumatoidă sau tiroidita autoimună au fost câteva dintre ele.

Dintre cei care au primit doar vitamina D, 123 din grupul cu tratament, respectiv 155 din cel cu placebo au prezentat o boală autoimună confirmată.

Dintre cei care au primit doar Omega-3, 130 din grupul cu tratament, respectiv 148 din grupul placebo au manifestat o boală autoimună confirmată.

Dintre cei care au primit doar placebo, 88 au dezvoltat o boală autoimună.

Iar dintre cei care au primit doar vitamina D și Omega-3, 63 au dezvoltat boli autoimune.

Ce înseamnă aceste rezultate

Studiul BMJ a arătat clar că această combinație de vitamina D și Omega-3 scade considerabil riscul apariției unei tulburări autoimune. Dar să le luăm pe rând.

Cum ajută vitamina D în bolile autoimune

Supranumită şi vitamina soarelui, această vitamină are un impact mai mare sau mai mic asupra a peste 200 de gene, fiind sintetizată de propriul corp în piele prin expunerea la soare.

Implicit celulele sistemului nostru imunitar au receptori pentru vitamina D care activează celulele T, cele care diferenţiază clar agresorii externi şi celulele organismului şi sunt responsabile de apărarea împotriva infecţiilor virale, bacteriene sau fungice.

Conform studiilor, există legătură între carenţa de vitamina D şi dezvoltarea unor boli autoimune precum bolile inflamatorii intestinale, diabetul zaharat, scleroza multiplă, poliartrita reumatoidă.

Omega-3, un aliat împotriva bolilor autoimune

Acizii grași pot combate unele dintre aceste tulburări. Studiile arată că Omega-3, obținut din uleiul de măsline virgin, de pildă, protejează împotriva autoimunității prin reducerea inflamației.

Mai mult, obținerea cantității optime de Omega-3 în primul an de viață scade considerabil riscul de a te confrunta cu o boală autoimună, inclusiv diabet zaharat sau sleroză multiplă, la un moment dat în viață.

Tot Omega-3 ajută în tratamentul lupusului, artritei reumatoide, bolii Crohn și psoriazisului.

Pentru a avea suficient Omega-3 în organism, îți recomand să mănânci pește, în special pește gras, de cel puțin două ori pe săptămână. Și ca să îți faci o idee, îți spun că cei mai bogați pești în Omega-3 sunt macroul, sardinele, tonul, heringul, somonul și păstrăvul de lac. Peștele este ideal, însă dacă nu îți place această carne, te sfătuiesc să iei suplimente cu ulei de pește. Nu însă fără a discuta înainte cu medicul specialist.

Pentru sfaturi te așteptăm și noi la Ela Clinic.

Vino și tu la o consultație!

Aici medicii sunt specializați în diabet, medicină internă, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină de familie, au competențe și experiență de nutriție terapeutică, coordonează programele nutriționale și sunt pregătiți oricând să te susțină în demersul tău spre o viață sănătoasă.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.