Nutriție terapeutică

Dieta de protecție cardiacă pentru cei cărora le place peștele

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

4 minute timp de citit

Fie că eşti cardiac sau te preocupă doar sănătatea inimii tale, trebuie să ştii că alimentaţia este foarte importantă, deci trebuie să îi acorzi atenţia cuvenită. Iar dacă îţi place să mănânci peşte, eşti un norocos.

Carnea de peşte este o sursă excelentă de proteine slabe, iar acizii graşi Omega-3 care se regăsesc în peşte scad nivelul trigliceridelor şi reduc riscul de accident vascular cerebral.

Mai mult decât atât, două sau trei mese de peşte pe săptămână pot reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic.

În afară de peşte însă, regimul pacienților cardiaci ar trebui să conțină salate, fructe, legume şi alte tipuri de carne slabă. Toate acestea susţin scăderea nivelului de colesterol rău, reduc greutatea corporală și te ajută să menții tensiunea arterială în limite normale.

Dar să revenim la beneficiile consumului de peşte.

Specii de pește recomandate

În dieta cardiacă sunt recomandate în special speciile de pește gras, şi mă refer aici la somon, sardine şi hering, dar și la macrou sau scrumbie. Deşi extrem de gustoşi, majoritatea peştilor de apă dulce au mai puţin Omega-3 decât peştii oceanici. Unele varietăţi de păstrăv conţin cantităţi relativ crescute de acizi Omega-3. Chiar şi aşa, dacă îţi place păstrăvul fii sigur că dacă îl consumi, îţi protejezi inima.

Există însă şi specii de peşti care trebuie consumate ocazional: somnul, de pildă, care are niveluri scăzute de acizi Omega-3 şi niveluri crescute de acid arahidonic, un tip de acid Omega-6 care se găseşte şi în carne. Dacă ingerezi o cantitate prea mare de acid arahidonic, acest lucru poate creşte riscul de afecţiuni cardiace deoarece produce inflamaţie care duce la formarea plăcilor de aterom din lumenul arterelor. Acestea pot provoca declanşarea bolilor coronariene, a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral.

De asemenea, peştii mari, cum sunt rechinul sau peştele-spadă pot avea cantităţi mari de mercur, dar şi toxine pentru că la rândul lor se hrănesc cu peşti mai mici. Fii foarte atent de unde îl cumperi.

În cazul unei persoane sănătoase care a consumat prea mult mercur, poate să îi ia săptămâni întregi până când va reuşi să îl elimine din organism.

Mercurul este foarte dăunător pentru dezvoltarea creierului şi sistemului nervos al fătului şi copiilor mici. La un adult însă, nu provoacă probleme de sănătate reale.

Atenţie însă, pentru rezultate eficiente, peștele nu se mănâncă niciodată prăjit, chiar dacă este delicios, ci doar gătit la cuptor cu legume ori pe plită încinsă sau la grătar.

Peştele afumat, deşi gustos, trebuie evitat de cei cu boli renale sau cu tensiune arterială crescută!

Beneficiile celor mai populari peşti

Macroul, excelent pentru memorie – bogat în Omega-3, vitamina B şi seleniu, scade tensiunea arterială, previne bolile cardiovasculare, îmbunătăţeşte capacitatea de memorare şi concentrare, protejează plămânii împotriva astmului bronşic şi are efect anticancer.

Codul, aliatul siluetei perfecte – bogat în vitamine din grupul B, acesta este considerat de nutriţionişti cel mai bun peşte; susţine scăderea nivelului de trigliceride, a incidenţei accidentelor vasculare cerebrale şi a bolilor de inimă; în plus, protejează creierul, de aceea este indicat persoanelor cu predispoziţie la boala Alzheimer sau depresie.

Somonul – bogat în Omega-3, dar şi în vitamina B12, seleniu, fosfor şi magneziu, acest tip de peşte scade incidenţa şi previne bolile cardiovasculare, scade colesterolul rău şi trigliceridele şi oferă protecţie cardiovasculară femeilor cu diabet zaharat.

Pentru alte recomandări, te aştept la Ela Clinic cu Cardio Suport, un program de ameliorare, control și monitorizare a afecțiunilor metabolice – dislipidemie, hipertensiune, boală cardiacă, ficat gras, sindrom metabolic.

Click aici și fă-ți o programare!

Aici îţi oferim suport medical, nutrițional și dietetic personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul bolilor cardiometabolice.

Până atunci, ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.