Lifestyle

Tulburările de alimentație la copii și la adolescenți, o urgență globală de sănătate publică

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

11 minute timp de citit

Mâncăm pe fugă sau ce apucăm, ori nu mâncăm deloc. Nu citim etichete, nu respectăm principii alimentare și ne trezim în timp că copiii noștri, adolescenții de mâine, urmează tiparele pe care le văd la noi, în familie. Așa apar așa-numitele tulburări de alimentație.

Tulburarea alimentară este în realitate o perturbare persistentă a nutriției sau a comportamentului legat de alimentație, care duce la modificări ale absorbției de alimente și care afectează în mod semnificativ sănătatea fizică și funcționarea psihosocială.

Concret, o tulburare de alimentație este o afecțiune care presupune o dereglare gravă a dietei de zi cu zi, de la consumul unor cantități extrem de mici de mâncare până la o alimentație excesivă.

O persoană, indiferent de vârstă, cu o tulburare de alimentație nu are un regim de viață echilibrat, nu are mese conștiente, nu are porții gândite, calculate sau cântărite. Ba din contră, poate începe prin a mânca doar cantități mai mici sau mai mari de alimente, dar la un moment dat nevoia de a mânca mai puțin sau mai mult scapă de sub control.

De asemenea, grija permanentă sau nevoia de control al alimentelor și al porțiilor de mâncare ori o îngrijorare cu privire la greutatea corporală sau în legătură cu modul în care arată corpul pot semnala o tulburare de alimentație.

Când se declanșează tulburările de alimentație?

Studiile din ultima vreme au scos la iveală un adevăr trist: un procent crescut de copii și adolescenți din întreaga lume, în special fete sau persoane cu indice de masă corporală (IMC) ridicat, suferă de tulburări de alimentație. Cifrele ridicate sunt îngrijorătoare din perspectiva sănătății publice și impun de urgență adoptarea unor strategii de prevenire a tulburărilor de alimentație.

Așadar, părinții, rudele, prietenii, profesorii, medicii, alături de toți cei care au autoritate trebuie să facă front comun și să descopere copiii sau adolescenții care se confruntă cu astfel de tulburări pentru ca apoi să ia măsurile care se impun pentru tratarea problemei și vindecarea ei.

Când spun tulburări de alimentație mă refer desigur și la anorexie, bulimie nervoasă și mâncatul necontrolat sau binge eating. Prevalența acestor tulburări la tineri a crescut considerabil la nivel global în ultimii 50 de ani. Îngrijorător e că tulburările de alimentație sunt printre cele mai amenințătoare tulburări mentale. Lucru oarecum normal din moment ce greutatea în plus sau în minus vine la pachet cu bullying în societate, care afectează stima de sine.

Deoarece unii pacienți cu tulburări de alimentație ascund simptomele de bază și evită sau întârzie să ceară ajutor de specialitate din cauza sentimentelor de jenă, stigmatizare sau ambivalență față de tratament, majoritatea cazurilor de tulburări de alimentație rămân nedetectate și netratate, iar consecințele pot fi fatale.

Cercetătorii brazilieni au efectuat studii pentru a evalua comportamentele riscante și factorii predispozanți în rândul tinerilor. Aceștia au observat că probabilitatea de a se confrunta cu tulburări de alimentație a fost mai mare în rândul tinerilor care au avut o teamă intensă de a se îngrășa, care au fost excesiv de preocupați de mâncare, care au experimentat episoade de alimentație compulsivă sau care au folosit laxative. După cum s-a raportat anterior, majoritatea participanților la aceste studii nu au căutat niciodată ajutor profesional.

În egală măsură, un studiu realizat în 2020 a concluzionat că mass-media influențează foarte mult construirea imaginii corporale și crearea unor standarde estetice, în special pentru adolescenți. După ce văd femei care corespund tiparului 90-60-90, bărbați slabi, dar în formă, adolescenții își schimbă tiparele de alimentație fără să apeleze la persoane avizate și devin mai vulnerabili la tulburările mentale legate de alimentație.

Cine prezintă risc?

După cum spuneam, tulburările alimentare apar frecvent în timpul adolescenței sau la tineri, dar ele se pot dezvolta și în timpul copilăriei sau maturității. Un mic dezechilibru nutrițional la un moment dat poate declanșa boala.

Deși poate îți imaginezi că doar fetele se pot confrunta cu tulburări de alimentație, află că băieții pot avea, de asemenea, un sentiment distorsionat al imaginii corpului lor. Pentru unii, simptomele sunt similare cu cele observate la fete.

Diagnostic

Tulburările de alimentație sunt afecțiuni reale, care bineînțeles că se pot trata. De altfel, ele coexistă frecvent cu alte boli cum ar fi depresia, abuzul de substanțe sau tulburările de anxietate. Deci dacă o depistezi pe una o poți diagnostica și pe cealaltă. Unele simptome pot pune viața în pericol în cazul în care o persoană nu primește tratament. Persoanele cu anorexie nervoasă au de 18 ori mai multe șanse de a muri mai devreme, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă.

Semne si simptome

Anorexia nervoasă

Din păcate, mulți tineri cu anorexie nervoasă cred despre ei că au exces de greutate, chiar și atunci când sunt în mod evident subponderali. Atunci, pentru ei mâncarea și controlul greutății devin obsesii. Calculează tot ce bagă în gură și mănâncă din ce în ce mai puțin.

Pacienții cu anorexie nervoasă se cântăresc tot timpul, își porționează cantitatea de mâncare și mănâncă foarte puțin și doar anumite alimente. Unele persoane cu anorexie pot avea perioade în care consumă cantități mari de alimente, urmate de diete drastice, exerciții fizice excesive, vărsături provocate și/sau abuz de laxative, diuretice ori clisme.

Din fericire, unele dintre persoanele care au anorexie nervoasă, mai ales din rândul tinerilor și al adolescenților, se pot recupera imediat dacă sunt observate la timp și sunt îndrumate să meargă la medic și să urmeze tratament. Deci aici susținerea familiei este cheia pentru vindecare.

Bulimia nervoasă

Pacienții cu bulimie nervoasă, fie ei copii, adolescenți sau oameni în toată firea, au episoade recurente și frecvente în care consumă cantități uriașe de alimente, sub pretextul că manifestă o lipsă de control asupra acestor momente. Această poftă de mâncare este urmată de un comportament care compensează mâncatul în exces, cum ar fi vărsături forțate, utilizarea excesivă a laxativelor sau a diureticelor, post prelungit, exerciții fizice intense sau o combinație a tuturor acestora.

Însă, spre deosebire de anorexia nervoasă, cei cu bulimie nervoasă mențin cumva o greutate considerată sănătoasă sau normală, în timp ce unii sunt ușor supraponderali. De obicei, comportamentul bulimic se face în taină, pentru că este adesea însoțit de sentimente de dezgust sau rușine. Trist este că episoadele de poftă de mâncare exagerată și eliminare a alimentelor se întâmplă de mai multe ori pe săptămână și uneori de mai multe ori pe zi fără ca nimeni din jur să observe.

Tulburarea poftei de mâncare de tip binge-eating sau mâncatul necontrolat

Spre deosebire de bulimia nervoasă, episoadele de binge-eating nu sunt urmate de eliminarea alimentelor, exerciții fizice excesive sau post. Drept urmare, persoanele cu tulburarea poftei de mâncare de cele mai multe ori sunt supraponderale sau obeze și prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. Ele, tineri sau adulți în egală măsură, suferă de vinovăție, rușine și stres în legătură cu pofta lor de mâncare, ceea ce poate duce la și mai multă poftă de mâncare, căci caută și găsesc alinare în mâncare, chiar și pentru câteva minute.

Cum se tratează

Deși tulburările alimentare, indiferent de categorie, sunt considerate boli grave, ele pot fi tratate cu succes, mai ales în rândul copiilor și tinerilor care își pot schimba mai ușor obiceiurile alimentare. Nutriția corectă, echilibrată, cu alimente din toate categoriile, reducerea exercițiilor fizice excesive și stoparea comportamentelor de eliminare (diuretice, clisme, provocarea vărsăturilor etc.) reprezintă primii pași în tratarea tulburărilor de orice tip.

Totodată, psihoterapia și medicamentele sunt eficiente în cazul tulburărilor de alimentație. Cu toate acestea, în mai multe cazuri cronice nu au fost încă identificate tratamente specifice. Planurile de tratament de multe ori sunt adaptate la nevoile individuale și pot include unul sau mai multe dintre următoarele: consiliere nutrițională, tratament medicamentos, îngrijire medicală și monitorizare, psihoterapie de familie, individuală sau de familie.

Se impun măsuri rapide

Tulburările de alimentație reprezintă o problemă globală de sănătate publică pe care profesioniștii din domeniul sănătății, familiile și alți membri ai comunității implicați în îngrijirea copiilor și adolescenților nu trebuie să o ignore.

În plus față de tulburările de alimentație diagnosticate, părinții, apropiații și profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie conștienți de simptomele de dereglare a alimentației, care includ comportamente precum dieta de slăbire obsesivă, alimentația excesivă, exercițiile fizice excesive și utilizarea laxativelor sau a diureticelor, fără prescripție medicală.

Dacă ești părinte și observi că în prezent copilul tău se confruntă cu mâncat dezorganizat, mâncat emoțional sau apetit alimentar exagerat, bullying la școală din pricina kilogramelor în plus, demotivare și letargie, lipsă de încredere sau lipsă de comunicare, de energie și de bucurie vino la Ela Clinic pentru ajutor specializat.

Aici te așteptăm cu programul Junior, un program de educație nutrițională ce se adresează copiilor începând cu vârsta de 8 ani și adolescenților care au nevoie să învețe bazele unui stil de viață sănătos.

Cum te ajută

Programul Junior te sprijină pe tine ca părinte să înțelegi nevoile copilului și să îi poți fi alături în transformarea stilului de viață. În același timp, oferă tot sprijinul necesar copilului sau adolescentului pentru a ajunge la obiectivele propuse atât fizic, cât și mental.

Oferă-i copilului tău startul într-un stil de viață sănătos!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.