Menţinerea siluetei şi în acelaşi timp păstrarea unui organism sănătos reprezintă o provocare pentru fiecare dintre noi la aproape orice vârstă. În definitiv, nu cred că e cineva care se declară perfect mulţumit de cum arată sau de cum se simte în permanență. Toţi la un moment dat simţim să facem ceva ca să fim mai în formă din punct de vedere al aspectului fizic, dar şi al sănătăţii.
Dacă vrei să slăbeşti sau să te îngraşi sănătos ori vrei să înveţi să mănânci echilibrat şi să ai energie, dar în egală măsură te preocupă şi dieta familiei tale, iar sfaturile şi tendinţele în materie de stil de viaţă sănătos pe care le găseşti pe internet nu se potrivesc cu preferinţele tale alimentare şi nici ale familiei tale nu trebuie să te îngrijorezi. Există soluţii pentru fiecare situaţie.
De această dată însă, rezolvarea nu este pe siteuri la întâmplare, şi nici pe forumuri sau pe paginile de socializare. Soluţia este chiar în cabinetul medicului nutriţionist. El are răspunsul la toate problemele tale de sănătate care direct sau nu sunt influenţate de alimentaţie.
Top 10 motive pentru care să mergi la nutriţionist!
1. Ai diabet, hipertensiune arterială sau te confrunţi cu alte boli cronice
Toate aceste afecţiuni pot fi ameliorate printr-o dietă echilibrată. Un dietetician cu experienţă îţi poate crea un plan alimentar care să conţină nutrienţii necesari în lupta împotriva acestor probleme de sănătate! De pildă, îţi va recomanda o dietă constituită din legume, fructe, lactate degresate, cereale integrale, dar şi alimente care să îţi furnizeze proteine slabe. Mai mult, îţi va limita cantitatea de sare printr-un aport de maximum 2.400 mg de sodiu pe zi, iar schimbările stării tale de sănătate vei vedea că nu vor întârzia să apară.
2. Ai avut sau te gândeşti să îţi faci o operaţie de micşorare de stomac
Deoarece stomacul tău după o astfel de intervenţie nu va mai putea gestiona decât porții mici de mâncare şi preponderent lichide, este vital să apelezi la un nutriţionist cu experiență care să îţi întocmească un plan alimentar menit să îţi furnizeze nutrienții de care organismul tău are nevoie. Tot el te va învăţa ce înseamnă după operaţie o porţie de mâncare solidă, ce gramaj trebuie să aibă, dar şi cât înseamnă exact o porţie de mâncare lichidă.
3. Ai probleme digestive
Dacă anumite alimente te balonează, ai dureri abdominale, gaze, eşti mai mereu constipat sau ai diaree, iar medicul gastroenterolog a epuizat toate variantele de tratament, mergi la un dietetician specializat în tulburările gastrointestinale. El te va ajuta să îţi echilibrezi dieta în aşa fel încât să scapi de toate aceste neplăceri. Din start, fii sigur că îţi va limita alimentele prăjite şi băuturile cu cofeină și carbogazoase.
4. Încerci să rămâi însărcinată, ești deja însărcinată sau eşti proaspătă mămică
Sunt sigură că atunci când decizi să ai un copil vrei să îţi pregăteşti corpul ca să poţi aduce pe lume un bebeluş sănătos, dar şi să îţi recapeţi forma de dinainte de sarcină. Fii convinsă că medicul și nutriţionistul specializat în fertilitate, sarcină și alăptare îţi vor face un plan alimentar pentru toate cele nouă luni de sarcină, astfel încât atât tu, cât şi fătul să vă bucuraţi de toţi nutrienţii necesari într-o astfel de etapă a vieţii.
5. Ai vreo alergie alimentară, vreo intoleranță sau sensibilitate la unele alimente
Cei mai mulţi oameni cred că au alergii alimentare, când de fapt au intoleranţe alimentare. Simptomele însă şi într-un caz, şi în celălalt sunt deseori destul de neplăcute, uneori chiar agresive şi câteodată chiar ne pot pune viaţa în pericol. Aşa că cel mai indicat este să mergi la un medic specializat care în urma mai multor investigaţii îţi va spune clar ce poţi mânca fără grijă şi la ce trebuie să fii atent, iar un dietetician specializat te va ajuta să-ți construiești planul alimentar potrivit nevoilor tale și recomandărilor medicale.
6. Vrei să te îngraşi sau să slăbești
În ambele situaţii regimurile urmate după ureche nu funcţionează pe termen lung. Aşadar, cel mai bine este ca un specialist în nutriţie să îţi stabilească și să monitorizeze un plan alimentar bogat în calorii dacă vrei să te îngraşi, fără să îţi afectezi organismul şi să te dai peste cap, sau un plan alimentar sărac în calorii, ca să slăbeşti frumos şi armonios, fără riscul de a pune dublu înapoi.
7. Tu sau copilul aveți o alimentație dezordonată
În goana de fiecare zi, atât ca adulţi, dar și în cazul copiilor, uităm să mai avem mese tihnite, în familie. Mâncăm ce putem, dacă putem, când putem şi ultimul lucru la care ne gândim este calitatea alimentelor. Asta în cazul cel mai fericit, dacă pot spune aşa, căci în scenariul cel mai sumbru, în cazul adolescenţilor, şi din păcate în egală măsură în cazul adulţilor, ne confruntăm cu anorexia și bulimia, cu binge-eatingul, cu mâncatul compulsiv, dezordonat sau emoțional. Iar aceste lucruri nu se rezolvă din păcate prin nicio dietă, ci prin schimbarea stilului de viață și suport emoțional. Din fericire, rezolvarea este la psihoterapeut sau psihonutriţionist (adică un nutriționist cu competențe de coaching), dacă decidem să le cerem ajutorul.
8. Ai grijă de un părinte în vârstă
Într-o astfel de situaţie ai o responsabilitate uriaşă şi ai nevoie de un specialist în nutriţie care să te ajute cu alimentaţia. Aşadar, trebuie să ştii exact care sunt afecţiunile de care suferă părintele tău, ca să poţi împreună cu medicul și nutriționistul să îi stabiliţi un regim alimentar care să îi priască.
9. Vrei sfaturi pentru un stil de viață sănătos
Când nu ştii dacă ce cumperi din hipermarket este sănătos, nu ştii ce să mănânci când ieşi în oraş cu prietenii, dar nici nu îţi dai seama dacă gătitul acasă e mai sănătos decât să comanzi mâncare, atunci un nutriţionist experimentat te va ajuta să faci alegerile cele mai potrivite, iar mai departe vei şti cum să procedezi în fiecare situaţie.
10. Vrei să faci performanţă în sport
În acest caz nu mai poţi mânca orice şi oricând, dar cu toate astea trebuie să fii hrănit ca să dai randament la antrenamente. Cu siguranţă, un specialist te va învăţa ce alimente sunt ideale pentru obiectivul tău.
În altă ordine de idei, dacă vrei să îți creezi noi obiceiuri alimentare care să te ajute să-ți menții sănătatea și vitalitatea, vino la Ela Clinic. Aici vei fi însoțit pas cu pas de specialiști cu experiență care înțeleg nevoia ta de a fi sănătos şi în formă şi te învaţă să faci cele mai bune alegeri alimentare pentru tot restul vieţii, pe baza unor informații personalizate de natură genetică.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!