Chiar dacă pare simplu, procesul de concepere a unui copil depinde de foarte mulţi factori, dincolo de vârsta partenerilor. Stilul de viaţă pe care îl ai poate avea un rol decisiv, la fel şi obiceiurile tale alimentare. Acestea pot afecta fertilitatea şi te pot împiedica să obţii ceea ce îţi doreşti.
Deşi nu ai fi zis, alimentaţia este o sabie cu două tăişuri pentru fertilitatea ta, pentru că fiecare aliment pe care îl consumi afectează în mod pozitiv sau negativ şansele de a rămâne însărcinată.
Rolul alimentației în fertilitate
Există alimente care susţin şi sporesc fertilitatea, dar şi produse care te împiedică să concepi un copil.
Din acest motiv, atunci când vor să devină taţi, bărbații ar trebui să mănânce cât mai natural și să renunțe o perioadă la carne, pentru detoxifiere. Vor putea consuma, în schimb, nuci, semințe de dovleac și de floarea-soarelui, năut sau linte. Alte alimente care susţin fertilitatea sunt țelina crudă (rădăcini și frunze), mărarul, ceapa, usturoiul, laptele de capră, uleiul de măsline virgin și cerealele integrale.
Și la femei, tratamentele naturiste ar trebui însoțite de un regim de viață sănătos, cu o alimentație cât mai naturală, cu cât mai puțini aditivi alimentari şi fără conservanți. Ambii parteneri ar trebui să renunțe la consumul excesiv de alcool și la fumat şi să aibă activitate fizică (cel puțin o jumătate de oră de efort susținut pe zi, de cinci ori pe săptămână). Femeile ar trebui să nu aibă kilograme în plus, dar nici să nu fie prea slabe. S-a constatat că multe femei obeze sau subponderale au probleme de fertilitate.
În plus, pentru stimularea fertilităţii şi bărbaţilor şi femeilor li se recomandă, în egală măsură, consumul de alimente proaspete şi multe fructe şi legume. Fructele de pădure fac parte din categoria de alimente bogate în antioxidanţi. Combat efectul de îmbătrânire a organismului, previn alterarea prematură a ovulelor sau celulelor sistemului reproducător. De asemenea, şi lactatele sunt importante pentru a putea rămâne însărcinată, datorită conţinutului de calciu.
Dacă și tu ai nevoie de o dietă strict monitorizată medical și nutrițional pentru a-ți spori șansele de a rămâne însărcinată, la ELA CLINIC avem un program special, denumit PROFERTILIA. Îți oferim suport medical, nutrițional și dietetic personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul nutrițional al fertilității. Iar dacă vii împreună cu partenerul tău, acesta va beneficia de consultația inițială gratuită și de 50% reducere la orice program de 3 luni, prin pachetul FAMILY.
8 alimente care afectează fertilitatea
1. Produsele lactate degresate
Femeile care consumă produse lactate cu un conţinut redus de grăsimi au un risc cu 85% mai mare de infertilitate faţă de femeile care consumă produse lactate nedegresate. Explicaţia este că grăsimile şi calciul din produsele lactate sunt importante pentru buna funcţionare a hormonilor din organism.
2. Alimentele pe bază de soia
Aceste alimente sunt bogate în estrogen vegetal care poate interfera cu fertilitatea. Prea mult estrogen în organism duce la un dezechilibru hormonal care poate afecta producţia de ovule. Aşadar, dacă vrei să rămâi însărcinată, încearcă să reduci consumul de alimente pe bază de soia.
3. Dulciurile şi sucurile din comerţ
Toate acestea nu au nicio valoare nutritivă şi conţin foarte mult zahăr. Ele obosesc organismul, îl predispun la îngrăşare şi îl îmbătrânesc prematur. Evită jeleurile, bomboanele, ciocolata albă, biscuiţii cu cremă, cerealele cu zahăr şi arome, gogoşile, dulciurile colorate strident şi prăjiturile de la cofetărie. Cele mai bune dulciuri sunt mereu cele pe care ţi le prepari tu acasă.
4. Produsele bogate în cofeină
Excesul de cofeină reduce şansele de a rămâne însărcinată. De aceea este bine să reduci consumul de cafea, cola şi ciocolată. O cafea şi o cană verde de ceai pe zi sunt suficiente. De ce? Se pare că un consum prea mare de cofeină reduce activitatea musculară din trompele uterine, încetinind deplasarea ovulelor spre trompele uterine.
5. Mezelurile
Nitraţii si nitriţii din slănină, şuncă, salam şi alte produse din carne nu sunt recomandate persoanelor care au probleme de fertilitate. Consumul mare de alimente bogate în E-uri folosite pentru conservarea anumitor produse alimentare afectează fertilitatea atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor. Mai mult, bărbaţii care obişnuiesc să consume des mezeluri au o calitate a spermei mai slabă faţă de cei care consumă asemenea alimente în cantităţi mai mici.
6. Margarina
Margarina nu e nici pe departe un aliment sănătos şi, din păcate, este folosit deseori la prepararea prăjiturilor de la cofetărie, a sosurilor din comerţ şi a produselor de patiserie. Margarina conţine grăsimi procesate, conservanţi şi tot felul de E-uri, responsabile cu bolile de inimă, scăderea fertilităţii, bolile neurodegenerative, scăderea sistemului imunitar, dar şi a testosteronului.
7. Alimentele de tip fast-food
Cartofii prăjiţi, aripioarele picante şi alte mâncăruri de tip fast-food conţin multe grăsimi, conservanţi, sare şi îndulcitori. Diverse studii au arătat că bărbaţii care consumă des alimente de tip fast-food reduc calitatea spermei şi numărul spermatozoizilor.
8. Popcorn pentru microunde
Pungile de popcorn din comert, cele care se bagă la microunde, conţin acid perfluorooctanoic (PFOA), un compus chimic care duce la probleme de infertilitate. Se pare că atunci când pungile sunt încălzite, acidul perfluorooctanoic ajunge pe alimente şi apoi în organism unde provoacă tot felul de dezechilibre.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!