Nutriție terapeutică

Ce poți face atunci când ai colesterolul mărit

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

10 minute timp de citit

Vin adeseori pacienții în cabinet și îmi spun îngrijorați: „Am colesterolul mare, doamna doctor”. Dintre toate tipurile de grăsime, despre colesterol – cel mai cunoscut – aș spune că este și cel mai... misterios. Am adunat în acest articol o serie de informații pe care este ideal să le afli înainte să intervină complicațiile create de colesterol, care pot duce, în cele mai grave cazuri, către infarct sau accident vascular cerebral.

Ce este de fapt colesterolul?

Cu toții știm că este un tip de grăsime, iar majoritatea covârșitoare își imaginează că provine din alimentație. În realitate – și aici intervine partea cu adevărat surprinzătoare – colesterolul își are sursa în proporție mai mică de 30% în ceea ce mâncăm.

Restul de 70% este fabricat de ficat. Nu întâmplător mă vedeți atât de des vorbind despre ficatul gras (steatoza hepatică) în articole, emisiuni, postări pe social media, webinarii, cursuri. Această boală rămâne tăcută până evoluează către forme mai grave, cum ar fi steatohepatita sau ciroza hepatică. Deci preocuparea pentru colesterolul crescut ar trebui să fie însoțită și de o preocupare pentru sănătatea ficatului. Pentru că un ficat sănătos reușește să echilibreze valorile colesterolului în organism.

O altă parte inedită: colesterolul are și roluri benefice. Contribuie la creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor, este precursor în sinteza sărurilor biliare, esențiale în digestia lipidelor, participă la sinteza hormonilor (cortizol, aldosteron, hormoni sexuali), dar și la sinteza vitaminei D.

De fapt, există 2 tipuri de colesterol: HDL – colesterolul bun și LDL – colesterolul rău. Nefiind solubile în apă, grăsimile sunt împachetate în aceste două proteine care îi favorizează aderența la artere, iar când se acumulează în exces apar problemele. HDL curăță colesterolul depus pe artere de LDL. De aceea, este esențial ca atunci când evaluăm profilul lipidic să cunoaștem atât procentul de LDL, cât și de HDL: îți recomand să faci aceste analize de sânge cel puțin o dată pe an.

Când este cazul să ne îngrijorăm?

Semnele de îngrijorare apar atunci când LDL depășește pragul de 100 mg/dl, iar HDL are o valoare mai mică de 40 mg/dl, în timp ce trigliceridele depășesc 200 mg/dl. Fumatul, hipertensiunea, sedentarismul, glicemia crescută și obezitatea sunt factori agravanți în interpretarea valorilor de colesterol. Din păcate, ceea ce începe ca o dislipidemie (alterarea metabolismului grăsimilor) poate evolua către ateroscleroză. Atunci vorbim deja despre depuneri de grăsime pe peretele interior al vaselor de sânge – plăci de aterom – care pot bloca fluxul de sânge. Urmările sunt deosebit de grave, de la cardiopatie ischemică la infarct sau accident vascular cerebral.

Există însă investigații amănunțite pe care le poți face ca urmare a analizelor de sânge, pentru a verifica nivelul de afectare al arterelor. Este vorba despre ecografie tip doppler la arterele carotide, o metodă non-invazivă și eficientă. Atunci când se constată că mai mult de jumătate din vasul de sânge este astupat, apar riscurile unei evoluții dramatice, către paralizie, amputarea picioarelor sau chiar moarte. Dar vestea bună este că bolile cardiovasculare pot fi prevenite!

La ELA CLINIC îți evaluăm riscul cardiovascular și îți oferim soluțiile nutriționale care ți se potrivesc în cadrul programului CARDIO SUPORT. Programul oferă monitorizare medicală specializată și investigații specifice (EKG, Eco Cord, Eco Doppler, Holter TA + EKG, Test de efort, Spirometrie), dublate de diete terapeutice validate științific de Societatea Europeană de Cardiologie și de Asociația Americană a Inimii.

Vino și tu la o consultație de evaluare inițială!

Cum poți interveni pentru prevenirea, încetinirea sau chiar stoparea bolilor cardiovasculare

Nu este prea târziu să acționezi atunci când analizele îți indică valori nefavorabile ale colesterolului. Nici când diagnosticul de ateroscleroză este confirmat, căci până și această afecțiune poate fi reversibilă prin aplicarea promptă și corectă a măsurilor recomandate de medic. Terapia de bază este reprezentată chiar de dietă, iar în funcție de răspuns se poate interveni și cu tratament medicamentos.

Este bine să cunoaștem factorii de risc ca să putem înțelege natura și evoluția bolilor cardiovasculare.

În primul rând, există categoria aceea a factorilor de risc pe care nu îi putem modifica. Vorbim acum despre avansarea în vârstă, despre faptul că bărbații sunt mai expuși riscului decât femeile, despre moștenirea genetică. Dacă ai rude apropiate bărbați sub 55 de ani sau femei sub 65 de ani cu evenimente cardiovasculare cunoscute, cercetătorii avertizează că ai moștenit și tu un defect genetic de acumulare a colesterolului în exces, iar riscul de boală cardiovasculară este prezent. În astfel de cazuri, efectuarea periodică a analizelor și opțiunea pentru un stil de viață bazat pe prevenție reprezintă soluțiile salvatoare.

Există însă și factorii de risc modificabili: hipertensiunea de peste 13/8 mmHg, colesterolul LDL de peste 100 mg/dl, glicemia de peste 100 mg/dl înregistrată dimineața pe nemâncate, circumferința abdominală de peste 100 cm la bărbați și 88 cm la femei, fumatul, consumul de alcool în exces, dieta cu grăsimi saturate din belșug.

Cum arată o dietă prietenoasă cu inima ta

Când spunem „dietă”, ne referim la sensul larg de obiceiuri alimentare, nu la cel restrictiv de cură de slăbire. Pentru că nu de un regim rapid și drastic ai nevoie, de un sprint nutrițional, ci lupta cu bolile cardiovasculare sau dorința de prevenție a acestora necesită schimbarea stilului de viață în ansamblu. Asta înseamnă inclusiv modificarea convingerilor în privința mâncării, apoi a comportamentului alimentar în sine. Dar nu doar atât. Schimbarea pe care o poți face încă de astăzi este să bifezi cei 5000 de pași sau cele 30 de minute zilnice de mișcare.

Consumă grăsimi, dar fă alegerile corecte!

„Cum? Îmi recomandați să mănânc gras dacă vreau să scap de problemele de sănătate și să slăbesc?”. Da! Așa cum ai descoperit încă de la începutul acestui articol, grăsimile au un rol important în organism, de aceea nu le excludem, ci doar ne concentrăm pe cele cu adevărat benefice. Grăsimile bune se găsesc în nuci și semințe, pește gras, avocado, ulei de măsline extravirgin. Dar se consumă cu moderație, din cauza încărcăturii calorice mari.

Încearcă să ocolești brânzeturile grase, untul, smântâna și carnea cu grăsime, cum ar fi sortimentele de pui consumate cu piele, mezelurile, pieptul de porc sau pastrama de oaie cu fâșii grase, chiftelele, sarmalele, cârnații și alte delicii tradiționale pregătite cu carne tocată grasă.

Îți recomand lactatele degresate sub 3%, dar nu pe cele care ajung la 0% din cauză că producătorii intervin cu zahăr și amidon pentru a le conferi textura și gustul pe placul tău.

Și mai mare precauție la grăsimile trans și hidrogenate, grăsimi artificiale care se ascund în muuulte sortimente de alimente prelucrate, poate acolo unde te-ai aștepta mai puțin. Se pot găsi în pâine, produse de patiserie și de cofetărie, înghețată, sosuri, produse de fast-food.

Dar nu doar margarina este o așa-zisă grăsime vegetală periculoasă, ci și uleiul de palmier și cel de cocos. Fiind solide la temperatura camerei, intră pe lista grăsimilor rele, nerecomandate.

Consumă carne într-un mod prietenos cu organismul!

Asta presupune să mănânci de 2 ori pe săptămână pește cu conținut de Omega-3. Să alegi carnea albă de pasăre, dar fără piele și gătită fără adaos de grăsime – da, deși nu pare, chiar și pieptul de pui deja conține suficientă grăsime cât să nu se ardă.

Pregătite cât mai simplu și fără adaos de grăsime și pulpa de porc sau mușchiul de vită sunt alegeri potrivite. Te-ai gândit că, de exemplu, o porție de brânză telemea sau de brânzeturi fermentate, pe care le consumăm cu roșii și ne gândim că este cea mai sănătoasă combinație, pot conține de fapt de două ori mai multe grăsimi decât carnea?

Nu te teme că nu vei mai putea mânca vreodată sarmale, ardei umpluți sau chifteluțe, căci toate acestea pot fi preparate dietetic, fără grăsime în exces, fără compania smântânei grase și fără prăjeli. Și fără compromisuri la capitolul savoare, dacă folosești condimentele și ierburile aromatice potrivite.

Tocmai pentru a le veni în sprijin oamenilor care își doresc o viață sănătoasă am înființat ELA BISTRO, un restaurant cu livrare unde pregătim mâncăruri curate, fără prăjeli și aditivi alimentari, fără ulei și sare în exces. Totul sănătos, gustos și dietetic.

Bucură-te de o varietate mare de fructe și legume, încearcă să reduci pe cât posibil și consumul de zahăr, sare sau cafea și să bei alcool numai ocazional. Stilul de viață echilibrat îți va oferi satisfacții pe toate planurile. Iar inima ta îți va mulțumi printr-o viață mai îndelungată, din care să lipsească grija tratamentelor intensive sau a vizitelor de urgență la spital.

Dacă vrei să urmărești webinarul nostru despre colesterol, dă click aici 👇

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.