Temperaturile ridicate și activitățile specifice sezonului cald pot afecta nivelul glicemiei și evoluția diabetului. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune, sfaturile pe care ți le ofer în continuare te vor ajuta să navighezi prin vara caniculară fără să riști agravarea simptomelor și a bolii.
Menține o hidratare optimă
Este important să bei suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea și efectele nefaste ale acesteia asupra stării tale de sănătate. Evită însă băuturile zaharoase sau carbogazoase, deoarece acestea pot crește nivelul de zahăr din sânge. Alege apa, ceaiurile fără zahăr sau băuturile neîndulcite și nu te vei confrunta cu creșteri bruște ale glicemiei.
Planifică-ți mesele și gustările
Planificarea atentă a meselor și a gustărilor îți permite să rămâi în limitele dietetice recomandate pentru diabet.
Vara îți oferă posibilitatea de a-ți construi un meniu sănătos și delicios, în care să incluzi o mare varietate de fructe și legume proaspete. Alege alimente bogate în nutrienți, dar cu conținut scăzut de carbohidrați, evitând mesele copioase și alimentele grele.
Susține un stil de viață activ
Exercițiile fizice regulate sunt importante pentru gestionarea diabetului. Fă activități care să te țină în mișcare, dar ai grijă să eviți expunerea prelungită la căldură excesivă. Optează pentru exerciții în interior sau planifică-ți plimbările și activitățile solicitante fizic în orele mai răcoroase ale dimineții sau serii.
Monitorizează-ți zilnic glicemia
Căldura poate afecta nivelul de glucoză din sânge, de aceea va trebui să fii și mai atent la monitorizarea acestuia în timpul verii. Verifică-ți în mod regulat glicemia și ajustează tratamentul, dar și dieta, în funcție de rezultatele obținute.
Ferește-te de soare
Știai că unele medicamente pentru diabet pot crește sensibilitatea pielii la razele ultraviolete? Atunci când petreci timp afară, folosește cremă cu factor ridicat de protecție solară și poartă haine și pălării care să te protejeze de expunerea excesivă la soare.
Protejează-ți picioarele
Atât temperaturile ridicate, cât și activitățile specifice sezonului cald pot crește riscul de răni și infecții la nivelul picioarelor. Asigură-te că porți încălțăminte confortabilă și adecvată și că aplici cremă hidratantă pentru a-ți menține pielea sănătoasă. Verifică-ți picioarele în mod regulat ca să poți depista în cel mai scurt timp eventuale semne de leziuni.
Păstrează-ți medicamentele în condiții adecvate
Dacă îți administrezi insulină, asigură-te că o păstrezi la temperatura recomandată, de obicei între 2°C și 8°C. Nu expune insulina la temperaturi extreme sau la soare. Toate medicamentele trebuie depozitate într-un loc răcoros și umbrit, pentru a evita deteriorarea cauzată de căldură.
Apelează la suportul medicului și al nutriționistului
Este întotdeauna recomandat să apelezi la medicul diabetolog pentru a primi îndrumare în privința dietei și a tratamentului pe baza situației tale specifice. Susținerea medicală și nutrițională adecvată nu numai că încetinește evoluția bolii și previne apariția complicațiilor, ci te poate conduce chiar în punctul în care să renunți la tratamentul medicamentos sau injectabil.
Descoperă acum povestea Danielei, care în urma programului de nutriție terapeutică ELA CLINIC a reușit să renunțe la insulină!
Fiecare persoană diagnosticată cu diabet are manifestări și nevoi diferite. Un plan personalizat te va ajuta să gestionezi mai bine diabetul în tot timpul anului, cu recomandări speciale pentru sezonul cald. Diabetul nu se vindecă, dar programul METABOLIC SUPORT pe care l-am dezvoltat în cadrul clinicii îți oferă tot ceea ce ai nevoie ca să îl ții cu succes sub control.