Îți vorbeam în articolul de săptămâna trecută despre ficat, unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, care are un rol vital în multe procese fiziologice, inclusiv în metabolism şi în detoxifierea sângelui. Tot atunci ți-am prezentat o listă cu cele mai bune alimente pentru ficat. Astăzi a venit momentul să îți prezint și cele mai dăunătoare alimente, care îți pot afecta grav funcția ficatului. Cel mai bine ar fi să le consumăm cu prudenţă, pentru că ficatul resimte cel mai mult efectul unui regim alimentar nesănătos sau al lipsei de mișcare fizică.
Alimente nocive pentru ficat
1. Fast-foodul
Stai cât mai departe de burgeri şi cartofii prăjiţi. Deşi poate ţi se par gustoşi, sunt o alegere greşită dacă vrei să ai ficatul sănătos. Acest tip de alimente sunt bogate în grăsimi saturate care cresc nivelul de colesterol şi îngreunează funcţia ficatului. În timp, pot provoca inflamaţie şi determina apariţia cirozei. Deci încearcă să faci alegeri alimentare cât mai sănătoase, înlocuiește burgerul cu un sendviș cu brânză slabă și șuncă de curcan, de exemplu, iar cartofii în loc să îi mănânci prăjiți, coace-i la cuptor cu rozmarin.
2. Zahărul
Prezent în multe alimente din meniul nostru zilnic, zahărul nu este nociv numai pentru dinţi, ci şi pentru ficat. Zahărul şi fructoza nu pot fi procesate îndeajuns de ficat, motiv pentru care, în timp, ficatul acumulează grăsime în celule. Sucurile, produsele de patiserie, dar și dulciurile afectează grav ficatul. Cu timpul, celulele hepatice nu pot procesa ce mănânci tu şi astfel apare boala numită ficat gras.
3. Alcoolul
Orice tip de alcool afectează ficatul. Ciroza este cea mai cunoscută boală cauzată de consumul mare de băuturi alcoolice. Dacă nu te poți abţine, te sfătuiesc să te limitezi la un pahar pe zi dacă eşti femeie sau două pahare pe zi dacă eşti bărbat.
4. Gustările ambalate
Covrigeii, napolitanele, chipsurile alături de alte produse ambalate şi la îndemână sunt pline de zahăr, sare şi grăsimi. Deşi par inofensive, aceste gustări ambalate adaugă pe nesimţite kilograme în plus care afectează ficatul. Încearcă să le înlocuieşti cu gustări sănătoase, cum ar fi felii de fructe, semințe crude sau, de ce nu, legume cu măsline, nu neapărat salată.
Dacă suferi deja de ficat gras non-alcoolic sau sindrom metabolic, la ELA CLINIC avem programul Hepato Suport, care te ajută să oprești evoluția bolii și să previi complicațiile.
Cu ajutorul echipei de specialiști din cadrul clinicii:
- Înţelegi ce se întâmplă cu metabolismul şi cu corpul tău în cadrul dietei.
- Afli cum poți să scapi de pofte şi de obiceiurile alimentare nesănătoase.
- Găsești dieta potrivită pentru tine, fără să renunţi la alimentele preferate.
Și ține minte îndemnul meu: Ai grijă de tine, fii bine cu tine!