Nutriție terapeutică

Canicula persistă! Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul crescut, ficat gras sau afecțiuni digestive

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Prognoza pentru luna august anunță aceleași temperaturi ridicate pe care vara ni le-a rezervat și până acum. Dacă analizele tale indică valori crescute ale colesterolului, dacă ai primit diagnosticul de steatoză hepatică (ficat gras) sau dacă suferi de afecțiuni digestive, vei găsi în acest articol recomandările de dietă care să te ajute să-ți protejezi sănătatea în sezonul cald.

Cum gestionezi colesterolul crescut pe timp de vară

Alege fructe și legume proaspete

Consumă o varietate de fructe și legume bogate în fibre și antioxidanți: mere, piersici, caise, căpșuni, afine, pepene, fasole verde, roșii, ardei, castraveți, ceapă verde, salată verde, morcovi, ciuperci, vinete sau dovlecei.

Folosește uleiuri vegetale sănătoase

Optează pentru uleiul de măsline, uleiul de rapiță sau uleiul de floarea-soarelui, pentru că sunt bogate în acizi grași nesaturați și ajută la menținerea unui nivel sănătos de colesterol. Atenție la cantitate! Pentru salate limitează-te la 4-5 puffuri de ulei dintr-un recipient spray, iar la gătit golosește 1 lingură de ulei la 2 porții de mâncare.

Găsește înlocuitori pentru alimentele cu conținut crescut de grăsimi saturate

Redu consumul de carne roșie, preferând în schimb carnea de pui sau de curcan (fără piele) și mai ales peștele. În special somonul, macroul sau sardinele reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Ai nevoie de aceste grăsimi sănătoase pentru scăderea nivelului de colesterol. Gătește peștele la grătar, la cuptor sau la abur pentru a păstra beneficiile nutriționale.

În locul produselor lactate grase, alege variantele cu conținut scăzut de grăsimi sau parțial degresate. Evită produsele prăjite, mâncarea de la fast-food și alimentele procesate, care conțin grăsimi saturate și trans nesănătoase.

Optează pentru cereale integrale

Orezul brun, pâinea integrală, pastele integrale și fulgii de ovăz sunt bogate în fibre și contribuie la scăderea nivelului de colesterol.

La ELA CLINIC te bucuri de sprijinul unei echipe multidisciplinare cu experiență în managementul bolilor cardiometabolice. Programul CARDIO SUPORT se adresează persoanelor care se confruntă cu colesterol crescut, boli de inimă, hipertensiune arterială sau care au suferit o intervenție chirurgicală în sfera cadio-vasculară.

Alimentația pe timpul verii pentru ficatul gras

Alege grăsimile sănătoase în detrimentul celor saturate

Evită carnea grasă, produsele lactate integrale, alimentele prăjite și produsele de patiserie. Nu mânca produse din carne procesată de tip mezeluri, cârnați, afumături, salamuri, etc. Majoritatea mezelurilor sunt toxice pentu ficat, din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, agenți de conservare, amelioratori de aromă, culoare și gust, nitriți, nitrați, sare și monoglutamat de sodiu.

Include în meniu alimente bogate în acizi grași omega-3, precum peștele gras și semințele de in. Alege surse de proteine slabe, cum ar fi carnea de pui și de curcan fără piele sau peștele.

Consumă fructe și legume proaspete

Include în dietă o varietate de fructe și legume proaspete, de sezon. Fibrele, antioxidanții și alți nutrienți pe care îi conțin sunt esențiali pentru sănătatea ficatului. Asortează întotdeauna peștele sau carnea cu legume din belșug, sub formă de salate.

Bea apă în loc de băuturi dulci sau freshuri

Toate băuturile din comerț, fie că sunt prezentate ca fiind fără zahăr, cu îndulcitor, naturale sau necarbonatate, sunt extrem de toxice pentru ficat.

Înlocuiește băuturile din comerț cu apă simplă, plată sau minerală ori apă infuzată cu fructe proaspete. Hidratarea adecvată ajută la eliminarea toxinelor și la menținerea sănătății ficatului.

Evită consumul (excesiv) de alcool

Consumul de alcool agravează și grăbește evoluția ficatului gras către ciroză sau cancer hepatic. Variantele non-alcoolice de bere sau alte băuturi sunt la fel de periculoase pentru ficat. În cazul în care bei totuși alcool, limitează-ți consumul și asigură-te că nu depășești doza zilnică permisă: o doză de alcool pe zi pentru femei și două doze pentru bărbați. O doză este echivalentul a 50 ml de tărie, 150 ml de vin sau 330 ml de bere.

Programul METABOLIC SUPORT se adresează persoanelor care suferă de obezitate abdominală, diabet sau prediabet, ficat gras ori trigliceride crescute și vor să preîntâmpine evoluția sau apariția complicațiilor, să-și gestioneze mai bine dieta și să scape de o parte din medicamente.

Cum îți protejezi stomacul vara

Consumă alimente ușor digerabile

Optează pentru alimentele bogate în fibre, dar cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece sunt mai ușor de digerat. Mănâncă carne slabă (cum ar fi puiul sau peștele), orez fiert, cartofi fierți, legume fierte sau preparate la abur (cum ar fi morcovii sau dovleceii), dar și fructe bine coapte.

Fibrele solubile sunt benefice pentru sistemul digestiv, deoarece contribuie la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Fructele precum bananele și merele, legumele precum morcovii și cartofii dulci, precum și ovăzul și orezul brun sunt surse foarte bune de fibre solubile.

Alege alimente cu probiotice

Anumite alimente fermentate, precum iaurtul probiotic, kefirul sau varza murată, conțin bacterii benefice pentru o digestie sănătoasă.

Evită alimentele care provoacă disconfort

Alimentele grase se digeră mai greu și provoacă disconfort abdominal. Evită prăjelile, fast-food-ul și produsele lactate grase. De asemenea, alimentele picante sau iritante, cum ar fi ardeiul iute, usturoiul sau ceapa crudă, pot provoca disconfort gastric. În plus, dacă observi că anumite alimente îți provoacă disconfort sau îți agravează simptomele, încearcă să le eviți sau să le reduci consumul.

Consumă porții mici și mese regulate

În loc să mănânci câte o masă mare, împarte porțiile în mese mai mici și mănâncă într-un ritm mai lent. Astfel, vei reduce presiunea exercitată asupra sistemului digestiv și vei menține un tranzit intestinal sănătos. Încearcă să mănânci în fiecare zi la aceleași ore.

Hidratează-te adecvat

Asigură-te că bei suficiente lichide în timpul zilei pentru a preveni deshidratarea și pentru a menține o digestie sănătoasă. Apa este cea mai bună opțiune, dar poți consuma și ceaiuri neiritante sau supă de legume.

Protejează-te de stres și alege un stil de viață activ

Stresul cronic afectează funcționarea normală a sistemului digestiv și declanșează simptomele colonului iritabil. Găsește metode de relaxare care funcționează pentru tine, cum ar fi meditația, yoga, cititul sau petrecerea timpului cu hobby-uri care te relaxează. Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau alte exerciții moderate, stimulează mișcările intenstinale și previn constipația.

Programul DIGESTIV SUPORT se adresează celor care suferă de boală de reflux gastro-esofagian (BRGE) sau hernie hiatală, gastrită sau ulcer, colon iritabil, balonare, diverticulită, disbioză ori sindromul intestinului permeabil.

Ai grijă și de greutatea ta pentru o stare optimă de sănătate!

Bucură-te de 100 de lei DISCOUNT la consultația de evaluare inițială și de 20% DISCOUNT la orice program de nutriție de 3 luni!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.