Într-o lume în care cuvântul „dietă” este la ordinea zilei, fie că vrem să slăbim, să ne îngrăşăm sau să avem un stil de viaţă sănătos, şi practic există o dietă pentru orice afecţiune sau manieră abordată, carnivor, vegetarian, ovo-lacto-vegetarian, iată că există o dietă şi pentru tiroidă, chiar dacă poate ţi se pare greu de crezut.
Dar să o luăm cu începutul. Să explicăm pe cât de medical, pe atât de simplu ce este tiroida şi de ce, dacă avem probleme cu ea, trebuie să avem grijă ce mâncăm.
Tiroida este o glandă endocrină care se află la nivelul gâtului şi, în ciuda dimensiunii sale reduse - nu depăşeşte 30 de grame la adult - rolul ei este extraordinar în organism. Prin secreţia de hormoni, glanda tiroidă influenţează modul în care funcţionează fiecare celulă, ţesut sau organ de la muşchi, oase, până la inimă, creier sau sistem digestiv. Mai bine zis, tiroida reglează metabolismul pentru ca celulele să funcţioneze aşa cum trebuie.
Dacă glanda noastră nu funcţionează la cote optime, inevitabil apar şi problemele de sănătate: creştere sau scădere inexplicabilă în greutate, nervozitate, piele şi păr uscate, depresie, insomnie sau dificultăţi de concentrare.
Pe de o parte, excesul de hormoni tiroidieni poate creşte ritmul cardiac sau accelera sistemul digestiv ducând la diaree, pe de altă parte lipsa hormonilor tiroidieni poate duce la constipaţie, de aceea este important să menţinem echilibrul.
Nutrienţi esenţiali pentru glanda tiroidă
Iodul este cel mai important pentru că face posibilă producţia de hormoni tiroidieni de care depinde buna funcţionare a corpului. Îl regăsim din belşug în sare iodată, ouă, lapte, ton, alge marine şi cod.
Seleniul, pentru că are în compoziţie nişte enzime care protejează tiroida. Îl găsim în ceapă, ciuperci, cereale, seminţe de floarea soarelui, carne de vită, de miel şi de porc, sau în crustacee.
Zincul, fierul şi cuprul, care contribuie la stimularea producţiei de hormoni tiroidieni. Găsim fier în spanac, ficat, quinoa. Zincul este din belşug în nuci, cacao sau alte seminţe, iar cuprul se poate lua din brânza de capră, caise uscate, sparanghel sau ciocolată neagră.
Acum că ştii care sunt nutrienţii necesari tiroidei şi unde îi găseşti, este foarte uşor să îţi imaginezi care este dieta optimă pentru o bună funcţionare a acestei glande şi să îţi faci un plan alimentar.
La micul dejun, cerealele cu lapte sau ouăle fierte ori o bucăţică de brânză cu o salată îţi asigură aportul necesar de nutrienţi şi nu îţi pun în pericol tiroida. Bineînţeles că poţi face şi alte combinaţii şi astfel scapi de monotonia unui regim alimentar.
Masa de prânz e la fel de simplă. Optează pentru o ciorbă de vacă sau de porc slabă, iar din când în când mănâncă şi una de miel. După cum vezi e o masă gustoasă, care nu îţi pune în pericol nivelul de hormoni tiroidieni. Fii sigur că te vei simţi sătul după un castron de ciorbă fierbinte.
Cât despre cină, o friptură de vită cu o salată alături sau, de ce nu, o salată de ton cu mirodenii îţi garantează că închei cu succes ziua şi totul în organism este în echilibru.
După cum ai observat, ai voie şi dulce. Când simţi că vrei ceva bun, un pătrăţel de ciocolată neagră îţi alină nevoia de dulce şi îţi înlătură frustrările.
Sunt însă şi alimente care consumate cu regularitate sau în exces modifică nivelul de hormoni tiroidieni în corp, fapt care dă naştere la problemele despre care am discutat mai devreme.
3 alimente pe care să le eviţi dacă vrei să ţii sub control tiroida
Alimentele prăjite, pentru că perturbă producţia de hormoni tiroidieni.
Cafeaua, deşi obişnuieşti să o bei în fiecare zi, trebuie să limitezi cantitatea pentru că provoacă disfuncţionalităţi tiroidiene şi oboseală suprarenală.
Alimentele bogate în zahăr, pentru că influenţează funcţia hepatică şi determină rezistenţa la insulină care scade producţia de hormoni tiroidieni.
Pentru alte informaţii și ajutor de specialitate, te așteptăm la Ela Clinic cu o echipă de medici specializați în diabet, medicină internă, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină de familie, cu competențe și experiență de nutriție terapeutică și care coordonează programele nutriționale.
Până atunci, ai grijă de tine, fii bine cu tine!