Majoritatea cuplurilor au nevoie între șase luni și un an de raport sexual neprotejat pentru a concepe natural un copil. Un cuplu ar trebui să își pună semne de întrebare atunci când sarcina nu apare după o perioadă de un an de zile de contact sexual neprotejat (minimum 2 rapoarte sexuale neprotejate pe săptămână). În această situație, ambii parteneri trebuie să meargă la un medic specialist în infertilitate.
Statisticile spun că unul din șase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea dificultăți în a obține o sarcină. Vom discuta în continuare despre cauzele problemelor de fertilitate. Trebuie menționat că sunt și cupluri pentru care cauza infertilității nu poate fi determinată. Dar vorbim de doar 10% din totalul celor care au dificultăți în a avea un copil.
Care sunt cauzele infertilității?
Problemele medicale - Există o serie de afecțiuni ce pot cauza infertilitate atât la bărbați, cât și la femei. Ele trebuie diagnosticate, investigate și tratate de medicul de specialitate. Printre acestea se numără endometrioza, problemele structurale ale sistemului reproductiv, diferitele infecții, anomaliile genetice.
Vârsta înaintată – Șansele de a obține o sarcină cu ușurință scad dramatic începând cu vârsta de 35 de ani și se reduc foarte mult după vârsta de 40 de ani.
Greutatea – O altă cauză a infertilității este reprezentată de greutatea prea mare sau prea mică, care aduce după sine o serie de probleme de sănătate care influențează negativ capacitatea de concepție.
Deficitele nutriționale – Valorile necorespunzătoare ale vitaminelor din complexul B (B9 - folat, B12), ale vitaminelor D, E, K, C, A, dar și ale mineralelor precum zincul, fierul, seleniul, magneziul, calciul atrag probleme de fertilitate.
Stresul – În primul rând, stresul poate duce la scăderea libidoului și, prin urmare, a frecvenței raporturilor intime. Mai mult decât atât, poate interfera cu diferite aspecte ale procesului reproductiv, inclusiv producția de hormoni, ovulația, calitatea spermatozoizilor, capacitatea de a susține o sarcină.
Stilul de viaţă care susţine fertilitatea
Dacă unele probleme de sănătate sau vârsta înaintată nu sunt factori pe care să îi poți controla, restul cauzelor enumerate țin de stilul de viață și de alimentație (greutate, deficite nutriționale, stres) și pot fi ușor influențate.
Uneori, pe fondul unor afecțiuni incompatibile cu concepția pe cale naturală sau la peste 35 de ani, singura variantă recomandată de medici este FIV (fertilizare in vitro). Dar chiar și în aceste cazuri, o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă pe măsură îţi vor creşte şansele să rămâi însărcinată şi să păstrezi sarcina. Mai mult decât atât, alimentaţia sănătoasă te va ajuta să faci faţă provocărilor sarcinii, să ai un bebeluş sănătos şi să fii în formă după ce naşti.
Un studiu din 2018, care a cuprins aproape 6.000 de mame aflate la prima naştere din Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie, a arătat că participantele care nu au consumat fast-food au rămas însărcinate în decurs de o lună de când şi-au propus. Cele care au consumat fast-food de 4 ori pe săptămână şi-au dublat riscul de a nu rămâne însărcinate în următoarele 12 luni.
Ce, cum, cât și când mănânci
Alimentația joacă un rol esențial atât în atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase, cât și în asigurarea aportului optim de nutrienți.
Obezitatea poate inhiba ovulaţia şi poate crea un haos la nivel hormonal. În plus, obezitatea măreşte riscul apariţiei unor probleme de sănătate precum diabetul, bolile de inimă şi tensiunea arterială ridicată, care au, la rândul lor, un impact negativ demonstrat asupra fertilităţii.
Nici greutatea prea mică nu este o soluție atunci când vorbim de fertilitate. Indicele de masă corporală normal se situează între 18.5 și 24.9. Calculează și tu ce IMC ai împărțind numărul de kilograme la pătratul înălțimii tale, exprimată în metri. De exemplu, dacă ai 70 de kg și 1.75 m înălțime, vei calcula: 70 : (1.75 x 1.75) și vei obține IMC 22.86.
Consumă cât mai multe legume. Chiar dacă nu urmezi o dietă vegetariană sau vegană, ai nevoie de alimente de provenienţă vegetală (legume, fructe, leguminoase, nuci, semințe). Atenție să nu exagerezi cu fructele! Ele sunt considerate desert, au conținut ridicat de glucide și este bine să le consumăm ca atare (nu în sucuri, stoarse) până la ora 18.00.
Alege grăsimi sănătoase! Există grăsimi de 3 feluri: bune, rele și foarte rele. Cele foarte rele sunt grăsimile trans, cele folosite în industria alimentară: de la cofetărie, patiserie, înghețată până la margarină și produsele procesate.
Grăsimile rele sunt solide la temperatura camerei și sunt în general cele de origine animală: seul, grăsimea de porc, șoriciul, pielea de pui/curcan etc. Tot în această categorie intră și uleiul de cocos și cel de palmier, chiar dacă sunt grăsimi vegetale.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard School of Public Health a arătat că dacă doar 2% din aportul de calorii vine din grăsimi trans, riscul de infertilitate creşte cu 70%.
Grăsimile bune sunt cele nesaturate: PUFA (polinesaturate) și mononesaturate. Cele mai bune dintre ele sunt cele pe care le găsim în somon, avocado, măsline și ulei de măsline, în nuci, alune, migdale. Atenție însă la cantitate! Deși sunt grăsimi bune, consumate în exces pot dezechilibra balanța greutății. Consumă-le cu prudență, dar nu le ocoli.
Ai nevoie de proteine de calitate. Dacă urmezi o dietă echilibrată pentru fertilitate, include surse variate de proteine slabe, atât animale cât și vegetale, pentru a maximiza aportul de nutrienți esențiali.
Evită fast-food-ul sau alimentele procesate, cum ar fi mezelurile, produsele de patiserie, de cofetărie, prăjelile, mâncărurile pregătite cu mult ulei, sosurile grase etc. Cea mai sigură variantă este să îți prepari mâncarea acasă ori să alegi surse de încredere.
O variantă pe care ți-o recomand cu căldură este ELA BISTRO, restaurantul pe care l-am înființat împreună cu soțul meu tocmai din dorința de a veni în sprijinul oamenilor care vor să mănânce sănătos. La ELA BISTRO nu folosim aditivi alimentari, sosuri semipreparate sau zahăr și nu prăjim alimentele. Totul este gătit proaspăt, din ingrediente naturale, fără exces de sare și de ulei.
Mișcarea și exercițiile fizice
Mișcarea moderată este unul dintre factorii cu numeroase beneficii pentru fertilitate. Ajută la menținerea unei stări generale bune de sănătate și te susține în procesul de slăbire și de menținere a greutății normale. Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și sănătatea cardiovasculară. O circulație bună menține fluxul de sânge optim către organele reproducătoare.
La bărbați, exercițiile fizice pot îmbunătăți numărul și mobilitatea spermatozoizilor. De asemenea, mișcarea contribuie la reglarea nivelurilor de testosteron, hormonul esențial pentru producția de spermatozoizi.
Și, foarte important: mișcarea contribuie și la reducerea stresului și atingerea unei stări generale de bine, despre care voi vorbi la punctul următor.
Îți recomand să faci, alături de partenerul tău, exerciții moderate în seturi de 30-60 de minute, de 3 ori pe săptămână. Activitățile precum mersul pe jos, înotul, yoga sau ciclismul pot fi alegeri excelente. Evitați însă exercițiile fizice excesive (de exemplu, antrenamentele intense cu greutăți sau maratoanele), care pot avea efecte adverse asupra fertilității.
Odihna și relaxarea
Somnul este unul dintre cele mai puternice instrumente de vindecare pe care le avem la dispoziţie. Dacă stresul este ridicat, este foarte probabil să nu adormi sau să ai un somn superficial, ceea ce se va răsfrânge asupra stării generale, dar și asupra fertilității. Stresul cronic perturbă echilibrul hormonal și afectează sănătatea sistemului reproductiv.
Învață să te relaxezi, să apelezi la metode eficiente de gestionare a stresului. Așa vei reuși să dormi cel puțin 7 ore pe noapte, bucurându-te de un somn odihnitor.
Meditația de tip mindfulness sau meditațiile ghidate pentru fertilitate pot ajuta la crearea unui echilibru între minte și corp, promovând o stare de bine generală.
Yoga combină respirația controlată, posturile fizice și meditația pentru a relaxa atât corpul, cât și mintea. Unele tipuri de yoga sunt special concepute pentru a sprijini sănătatea reproductivă - există posturi care stimulează fluxul de sânge către organele reproducătoare.
Tehnicile de respirație abdominală sau respirație diafragmatică pot ajuta la reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea circulației sanguine, inclusiv la nivelul organelor reproductoare.
Masajul terapeutic poate fi un alt mod excelent de a reduce stresul și de a promova relaxarea.
O altă modalitate de relaxare pe care ți-o recomand este aromoterapia. Unele uleiuri esențiale, precum lavanda, mușețelul, trandafirul și santalul, sunt renumite pentru proprietățile lor calmante. Poți utiliza un difuzor de uleiuri esențiale sau poți adăuga câteva picături într-o baie caldă pentru a crea o atmosferă relaxantă.
Aici ai libertate totală. Gândește-te la lucrurile care îți fac plăcere sau încearcă activități noi. Cititul, scrisul, pictura, grădinăritul, niște cursuri care să îți hrănească pasiunile - toate sunt alegeri minunate.
O echipă multidisciplinară vă stă la dispoziție pentru managementul nutrițional al fertilității!
Bucurați-vă de ❤️ 50% reducere pentru a doua persoană la consultația inițială de nutriție de cuplu și la orice program Family ❤️ 10% reducere la ecografiile de screening pentru ficatul gras, ovare polichistice și tiroidită autoimună, care pot influența funcția reproductivă ❤️ GRATUIT - analize de laborator cu bilet de trimitere de la medicul de familie