Psihonutritie

10 metode rapide de a scăpa de stres

Andreea CoțofanăAndreea Coțofană

Andreea Coțofană

9 minute timp de citit

Stresul este un cuvânt la ordinea zilei în societatea modernă în care trăim. Și într-o măsură mai mare sau mai mică, cu toții ne-am simțit stresați la un moment dat. Fie din cauza unei situații din familie, fie la școală sau la locul de muncă, toți am experimentat acest sentiment măcar o dată în viață.

Sau poate nu a fost vorba de stres, dar așa am înțeles noi să numim starea prin care am trecut.

Ca să fie pe înțelesul tuturor, hai să vedem ce este mai exact stresul și ce probleme de sănătate poate declanșa.

Noțiunea de stres este răspunsul corpului nostru la orice formă de amenințare. Reală sau nu, organismul nostru percepe situația respectivă ca pe un pericol și declanșează o reacție de fugă sau luptă.

Din punct de vedere fiziologic însă, în cazul unui pericol, sistemul nostru nervos răspunde prin eliberarea hormonilor stresului, mai precis adrenalină și cortizol, care declanșează starea de urgență a corpului. E momentul acela când inima îți bate mai tare, mușchii ți se încordează, simțurile sunt în alertă, iar respirația se intensifică. Cumva, în felul acesta, corpul tău este mai energic și mai rezistent și este gata să facă față amenințării, dar se epuizează în timp.

Așadar, stresul nu e neapărat negativ câtă vreme te menține în alertă și concentrat. Însă când situațiile care îl provoacă sunt tot mai dese, poți ajunge să te simți copleșit.

Boli cauzate de stres

Realizarea tuturor lucrurilor pe care ni le dorim în viață și succesul la modul general depind în cea mai mare măsură de capacitatea noastră de a ne adapta la mediile stresante. De cele mai multe ori, soluția ca să facem performanță nu este să evităm factorii de stres, ci să învățăm să ne adaptăm și să reușim să trăim cu ei.

Din păcate însă, atunci când stresul este constant, deși învățăm să îl tolerăm, el declanșează pe nesimțite afecțiuni cardiace, probleme ale pielii, tulburări de somn, anxietate și chiar depresie.

Deci trebuie să fim atenți și la organismul nostru chiar dacă pare că ținem situațiile stresante sub control.

Ce declanșează stresul?

Pentru fiecare persoană, stresul este provocat de situații diferite. Unii sunt stresați la locul de muncă, din cauza condițiilor de lucru, lipsei oportunităților de promovare sau necesității de a susține discursuri în fața șefilor și a colegilor. Alții se simt stresați acasă, din cauza familiei, a copiilor, bolilor sau eventualelor cerințe care vin de la rude. Și frica și nesiguranța legate de viitor sau așteptările nerealiste ori schimbarea de orice fel sunt de asemenea situații care pot declanșa stres.

Dacă până acum am vorbit despre ce este stresul și ce îl declanșează, hai să vedem și cum putem să ne eliberăm de el. Și nu, nu mă refer la vreun tratament. Ai să fii surprins să afli că sunt o mulțime de soluții naturale care au dovedit de-a lungul timpului că sunt eficiente în a-l combate.

Top 10 modalități de eliberare a stresului

1. Râzi cu voce tare

Te simți stresat în legătură cu responsabilitățile profesionale și familiale? Există o mulțime de lucruri rapide pe care le poți face pentru a reduce tensiunea. Urmărește o comedie sau un spectacol de stand-up comedy și râzi minute în șir. Ai să vezi cât de relaxat te simți după aceea.

2. Joacă-te cu animalul de companie

Animalul tău de companie nu numai că îți oferă dragoste necondiționată, dar este și bun pentru sănătatea ta. Când îl mângâi, chiar și pentru doar câteva minute, corpul tău eliberează substanțe chimice cu efect relaxant, cum ar fi serotonina și oxitocina. În același timp, scade cantitatea de hormoni de stres care sunt eliberați pe parcursul zilei. Aceasta poate însemna scăderea tensiunii arteriale, mai puțină anxietate și chiar o creștere a imunității.

3. Fă curăţenie

Dacă ești înconjurat de prea multe lucruri, acest lucru poate fi copleșitor și poate contribui la creșterea nivelului de stres. Devii anxios atunci când nu găsești portofelul, telefonul sau factura de utilități. Deci elimină dezordinea din casă sau de pe birou pentru a elimina stresul.

4. Mănâncă o portocală

Cercetătorii spun că vitamina C poate ajuta la gestionarea mai eficientă a stresului, în parte prin scăderea nivelului hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul. Ca un bonus suplimentar, alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, mandarinele, căpșunile sau ardeii roșii îți pot întări sistemul imunitar.

5. Cântă

În drum spre serviciu pornește radioul din mașină și cântă. Sau cântă la duș. Indiferent cât de deranjat ar fi pentru ceilalți, în cazul în care nu ai talent, este eficient pentru tine, deoarece s-a dovedit că atunci când cânți te simți mai fericit. De asemenea, cântatul este bun pentru respirație și postură, precum și pentru inimă și pentru sistemul imunitar.

6. Plimbă-te

Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a reduce stresul. Îți ajută corpul să producă endorfine, acei neurotransmițători din creier care te fac să te simți bine. De asemenea, te obligă să te concentrezi, ajutându-te să uiți ceea ce te face să fii anxios. Exercițiile pe vreme caldă și însorită îți pot îmbunătăți starea de spirit. Și dacă mergi vioi timp de cel puțin 30 de minute vei reduce considerabil stresul.

7. Mestecă gumă

Guma de mestecat poate face mai mult decât să îți împrospăteze respirația. Potrivit cercetărilor, mestecatul unui gume pare, de asemenea, să reducă stresul și anxietatea, precum și să îmbunătățească performanța mentală în timpul activităților.

8. Practică aromaterapia

Aromaterapia nu este doar pentru spa. Indiferent unde te afli, un miros profund de lavandă sau rozmarin te poate duce într-o stare mai relaxată. Inhalarea acestor arome reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului. În egală măsură, doar actul de a respira profund este, de asemenea, minunat pentru a reduce stresul. Respirația profundă ajută la calmarea întregului corp.

9. Gândește pozitiv

Dacă vezi mereu doar partea goală a paharului, atunci să nu te mire că te simți tot timpul stresat. Citește cărți de dezvoltare personală și încearcă să îți schimbi atitudinea și să vezi partea pozitivă a lucrurilor. Ai să vezi că la final toate problemele au soluții. Renunță la a mai face scenarii negative și nu mai pune mereu răul înainte.

Nu doar grijile și obligațiile de orice fel îți cauzează stres, ci și faptul că nu ești mulțumit de tine și de modul în care arăți te poate stresa la orice pas.

10. Meditează

Practica meditației există de mii de ani, iar studiile continuă să descopere o gamă largă de beneficii ale acesteia. Meditația poate avea un impact pozitiv asupra multor aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea mentală, fizică și emoțională. Un beneficiu mental al practicării meditației este îmbunătățirea concentrării și atenției. Meditația Mindfulness este un tip de practică de meditație care se concentrează pe conștientizarea și recunoașterea gândurilor interne, rămânând în același timp prezent în momentul respectiv. Practicarea meditației mindfulness sporește conștientizarea gândurilor interioare și îmbunătățește capacitatea cuiva de a diminua gândurile rătăcitoare și distractive. Având mai mult control asupra gândurilor care distrag atenția, se îmbunătățește capacitatea cuiva de a se concentra asupra unei sarcini. Mindfulness poate ajuta, de asemenea, la creșterea capacității de atenție și la creșterea disciplinei mentale.

Dacă ai o viață activă și te macină gândul că nu te poți ocupa de tine și nu îți poți stabili un program de alimentație sănătoasă și de sport, dacă vrei să ai o energie bună și să faci față mult mai bine momentelor stresante din viața ta într-un mod sănătos, ești la locul potrivit.

La ELA CLINIC îți oferim suport medical, nutrițional și psihologic personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul unui stil de viață echilibrat.

Programul Lifestyle Coaching se adresează persoanelor care lucrează foarte mult, s-au săturat de reguli și nu au timp să gătească sau să urmeze programe de nutriție clasice, dar vor să fie în formă.

Vino și tu la o consultație!

Te așteptăm la noi!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.