Povești de succes

Povestea lui Lucian: Cum a slăbit 20 de kg, și-a recăpătat sănătatea și a reușit să se mențină

Maria GorganMaria Gorgan

Maria Gorgan

11 minute timp de citit

Te invit să parcurgi în continuare povestea de succes a unuia dintre pacienții ELA CLINIC relatată chiar de el însuși. Alături de Dr. Laura Ene, am avut ocazia de a lucra cu Lucian din postura de tehnician nutriționist. Vei descoperi în rândurile următoare un om sincer, deschis, cu o mare capacitate de autoanaliză. Sper ca experiența lui să te inspire și să te motiveze!

De la „rahitic” la extrema cealaltă

„Numele meu este Lucian Stănescu, am puțin peste 37 ani, 1.80 m înălțime, sunt din București și vreau să împărtășesc experiența mea cu ELA CLINIC, din dorința de a veni în sprijinul acelora care se luptă cu kilogramele căutând să își salveze sănătatea și să identifice un stil de viață sănătos și echilibrat și astfel să se poată bucura (așa cum sunt) de fiecare zi (așa cum este).

Eu am fost un rahitic chiar și îi auzeam pe toți cei din jur spunându-i mamei mele că sunt prea slab și că ar trebui să mă îngraș. Ani de zile ecoul acestor vorbe a răsunat în mintea mea: «E prea slab, trebuie să se îngrașe, trebuie să mănânce, dă-i să mănânce». Chiar și ca adolescent am fost slab, însă pe la vârsta de 16-17 ani s-a produs o întorsătură de situație, mai ales că am primit sfatul de a mă îngrășa și din partea unei doamne profesoare de la liceu.

Am început să citesc articole cu învățături utile despre diete de slăbit și combinații de mâncare care ar trebui evitate, iar eu aplicam aceste învățături exact pe dos, hotărât să mă îngraș.

Mâncam mult, fără să îmi fie foame și fără să am o bună rânduială. Mâncam masa de prânz la micul dejun, prânzul îl luam de 2 ori pe zi, seara foarte târziu mancam tot un «prânz». Mâncam exagerat de multă pâine, dulciuri și alte făinoase de care acum mi se face greață, mișcare nu făceam mai deloc.

Pe atunci nu știam să calculez caloriile, însă acum mă gândesc că erau cel puțin 2500, poate 3000, dacă nu și mai multe pe zi. Sigur că m-am îngrășat extrem de repede.

Steatoza hepatică și alte probleme de sănătate apărute în lanț

Fără să-mi dau seama, încă de la vârsta de 16 ani am început să-mi pun sănătatea în pericol. Așa și-a făcut apariția steatoza hepatică, care nu doar că era în plină expansiune, ci era și asezonată cu dureri de spate, dureri de genunchi, oboseală și altele. În inexplicabila inconștiență a acelor momente eram cumva mulțumit: aveam între 94 și 100 kg la înălțimea de 1.80 m, îmi apăruse burta și chiar mă simțeam adult.

În 2010, pe la 24 ani, am făcut o ecografie abdominală și atunci mi s-a spus pentru prima dată că ficatul prezintă semne de steatoză.

Am decis că este cazul să fac o schimbare. Anii au trecut repede, am început să înțeleg ce înseamnă sănătatea și am căutat să îmi schimb pe alocuri stilul de viață, să mai includ mișcarea în program, plimbările în aer liber pe la munte sau prin parc, și să nu mai mănânc seara. Au fost perioade în care am reușit să slăbesc, dar erau și perioade în care mâncam ca un lup totul din frigider, punând la loc kilogramele pierdute.

În toamna anului 2022, aveam în jur de 100 kg și îmi părea extrem de rău de greșeala pe care o făcusem cu ani în urmă, în inconștiența de atunci. Începusem să îmi dau seama de capcana în care căzusem, dar nu mai vedeam nicio cale de scăpare.

Aveam un grad avansat de steatoza hepatică non-alcoolică și fibroză hepatică f2, plus colesterolul, glicemia, trigliceridele și alți indicatori cu valori extrem de ridicate. Din această cauză, o ușoară depresie căuta să se instaleze. Aveam probleme și cu oboseala, musculatura, somnul, atenția, concentrarea și chiar cu memoria.

Căutam tot felul de remedii naturiste, începusem să elimin din dietă prăjelile, pâinea, mesele de seară și să intensific mersul pe jos. În următoarele 3-4 luni, am slăbit aproximativ 10 kg, dar tot nu mă simțeam bine cu mine. Starea generală și simptomele legate de memorie sau de oboseală nu se îmbunătățiseră.

Startul în programul de nutriție ELA CLINIC

În acest context, soția mi-a spus despre o colegă de serviciu care a apelat la ELA CLINIC și a avut rezultate foarte bune. Mi-a recomandat să mă programez și eu și să urmez un program de nutriție în cadrul acestei clinici.

Astfel că, imediat cum a început anul 2023, m-am programat la ELA CLINIC și am intrat pe listele doamnei doctor Laura Ene și ale Mariei Gorgan, tehnician nutriționist. La prima consultație, pe 10 ianuarie 2023, am avut 89.9 kg, plus steatoză S3 și fibroză hepatică f2. Vârsta mea metabolică era de 46 de ani.

Am început programul de nutriție și am învățat că trebuie să fiu stăpân pe corpul meu, să învăț și să decid ce este mai bine pentru el.

În lunile de program, atât doamna doctor, cât și Maria nu m-au făcut niciodată să mă simt „pacient” sau „client”. Mi-au arătat că sunt într-o etapă a vieții care poate și va fi depășită, după care voi reveni la normal, mă voi bucura de reușită și, la rândul meu, voi ști eu însumi cum să îi ajut pe cei din jur care ajung într-o situație similară.

În cadrul consultațiilor cu doamna doctor Laura Ene și cu Maria Gorgan, am fost efectiv educat să mănânc sănătos și am fost îndrumat să îmi dezvolt o strategie cu privire la organizarea meselor, calculul și distribuirea caloriilor pe fiecare masă a zilei, să fac mișcare și să mă hidratez corect.

Am învăţat să beau apă frecvent (o cană de 300-350 ml. pe oră, adică între 2.5-2.7 litri pe zi), să îmi aleg alimentele, să le gătesc sănătos (1 lingură de ulei la 1 litru de mâncare), să evit prăjeala, să evit grăsimile și combinațiile nepotrivite de alimente (sardine cu avocado, humus cu brânză sau fasole bătută, pâine cu cartofi și altele). Am fost sfătuit să îmi cumpăr un AirFryer și sunt încântat de achiziția făcută, deoarece așa reușesc să gătesc exact ca la grătar sau ca în tigaie, doar că mult mai sănătos și mai nutritiv.

Slăbitul corect și o stare bună de sănătate merg mână-n mână

Acum mănânc organizat și calculat, atât cât știu că îmi trebuie. Asta înseamnă în jur de 1600-1700 calorii pe zi. Îmi fac singur balanța calorică, bucurându-mă ca pot mânca orice, fără nicio interdicție.

Dimineața, în jur de ora 8.00, consum un sendviș (2 felii de pâine, verdeață, câteva feliuțe de cașcaval și mușchi/pastramă de porc/vită) cu o cană de lapte/lapte bătut/iaurt/kefir/sana, iar pe la ora 10.00 beau o cafea neîndulcită, cu foarte puțin lapte și eventual cu un vârf de linguriță de scorțișoară. La prânz, în jurul orei 13.00, mă bucur de orice fel de ciorbă și de felul 2, rareori și de un desert. Seara consum ceva light (un iaurt, o salată simplă-fără ulei și sosuri) și doar dacă îmi este foame. Câteodată este bine și chiar sănătos să simți și o senzație ușoară de foame, mai ales seara.

În timpul programului de nutriție, ținta stabilită împreună cu doamna doctor a fost să slăbesc în jur de 500 grame, dar nu mai mult de 1 kilogram pe săptămână. După aproximativ 5 luni de program, cântăream 72 kg.

În prezent, la aprox. 1 an de zile de la finalizarea programului, cântăresc 69 kg, steatoza hepatică este S0 și fibroza f1, iar vârsta metabolică 21 ani. Sunt în continuare atent monitorizat de doamna doctor Laura Ene.

Datorită faptului că s-a rezolvat problema cu ficatul, nu mai am probleme cu oboseala, iar capacitatea de atenție, memorare și concentrare nu mai este afectată. Mă pot odihni fără ca dimineața să mă mai trezesc obosit, am un somn bun și odihnitor.

Despre calculul caloriilor și eficientizarea balanței de calorii m-a ajutat să înțeleg și meseria de contabil, respectiv teoria generală a stocurilor: ce nu consumi ziua se transformă în depozite noaptea.

Cert este că am grijă să nu mănânc mai târziu de ora 20.00 și să nu mă pun la somn decât după ce trec cel puțin 2 ore de la ultima masă. Astfel, dacă se întâmplă ca într-o zi să am parte de un răsfăț culinar pe care să nu îl pot refuza, atunci fie fac mai multe exerciții cu ganterele, fie merg mai mult pe jos.

Am învățat să fac îmbunătățiri și la capitolul mișcare, fiindcă eram foarte sedentar. În medie, într-o zi parcurg cam 10.000-12.000 de pași, plus că sunt anumite exerciții pe care le-am găsit pe Youtube și pe care le fac acasă cu două gantere a câte 5 kg, care întăresc mușchii abdominali, spatele, brațele și umerii.

Am învățat să mă concentrez pe ce mânânc, să savurez fiecare înghițitură și să mă bucur de explozia de arome.

Înainte mâncam repede precum un lup, înfulecam o farfurie mai mult decât plină și nu mă concentram pe ce mânânc. Mă gândeam la probleme de serviciu, la planificări, la orice altceva. Creierul meu se bloca total, stomacul primea automat și mă opream din mâncat abia atunci când simțeam (dacă simțeam!) semne de prea-plin. După masă, dormeam sau stăteam în pat ori pe fotoliu și butonam sau citeam ceva, fără vreo activitate anume, fiind foarte static.

Când au văzut că slăbesc într-un ritm alert, chiar sub ochii lor, cei din jur m-au întrebat dacă sunt cumva sănătos, dacă am pățit ceva sau dacă iau pastile în mod expres pentru slăbit. După ce le-am explicat în linii mari demersul meu cu doamna doctor Laura Ene, m-au încurajat să continui și să respect învățăturile primite în cadrul programului de nutriție de la ELA CLINIC.

Sunt motivat să continui acest stil de viață sănătos pe care l-am dobândit cu sprijinul doamnei doctor Laura Ene și al Mariei Gorgan.

Așa m-am regăsit pe mine însumi, mă simt extraordinar, am un vibe bun, sunt energic și am o poftă mai bună de viață. Am învățat să relaționez mai bine cu corpul meu, să îl ascult și câteodată să îi spun «nu».”

Fă din sănătate o prioritate în viața ta și a familiei tale!

Programele de nutriție ELA CLINIC te ajută să slăbești și să ții sub control sau să vindeci afecțiunile cauzate de alimentație ori a căror evoluție poate fi influențată prin componenta nutrițională. Nu ești în București sau nu ai timp să vii fizic la clinică? Poți beneficia de consultații ONLINE, printr-un sistem eficient, care ne permite o monitorizare atentă și permanentă.


Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.