Psihonutritie

Cum poți ajuta pe cineva să facă schimbări sănătoase

Mirela TopanMirela Topan

Mirela Topan

7 minute timp de citit

Deseori se întâmplă ca un părinte, un soț, soție, frate, soră ori un prieten foarte apropiat, din dorința de a-l face conștient pe cel iubit că are nevoie să facă schimbări spre binele lui, să îl îndrume către un specialist și chiar să-l însoțească în cadrul consultațiilor.

Și nu o dată s-a întâmplat ca în cabinet să aud rugămintea: ,,...am venit să-i spuneți și dumneavoastră, să-i explicați că poate așa înțelege…, urmând apoi un lung monolog, iar la finalul discursului, inevitabil apare întrebarea: ,,Ziceți și dumneavoastră, nu-i așa? Nu am dreptate?”

De ce este greu să faci schimbări?

Astfel de situații se nasc deoarece de cele mai multe ori, kilogramele în plus înseamnă un minus în nivelul calității vieții atât a celui afectat cât și în relațiile interpersonale.

Însă, dacă ceea faci tu din iubire și dorința ca cel drag să facă schimbări, dacă ceea ce afirmi este cu sens, care este motivul pentru care nu o face?

Și de ce oare, nici chiar un specialist nu deține puterea deosebită care l-ar determina să facă schimbări ireversibile și cu efect imediat? Ei bine, din prea multă iubire față de celălalt, uneori pierdem din vedere esențialul.

Atunci când vorbim despre diete, vorbim de mai mult decât a trece la fapte. Pentru că mâncatul este despre iubire și acceptare. Iar când iubirea și acceptarea au nevoie să învețe să funcționeze conform unei noi ordini, respectiv restricții alimentare, vine cu multă durere.

Persoana în cauză știe, vrea și în anumite condiții chiar ar reuși. Însă presiunea resimțită poate fi atât de mare încât va genera o dorință naturală de a fugi, întâmplându-se exact contrariul a ceea ce te așteptai. Și evident că va mânca mai mult și mai puțin sănătos.

Nu de alta, or fi morcovii dulci, însă ciocolata clar are o putere magică atunci când ți s-au înecat corăbiile, deci nu îi va alege.

Omul și momentul potrivit

Fiecare avem nevoie de timp și de cineva care să ne fie alături pentru a putea face schimbări.

Iar oamenii pot face multe din iubire, dar este important să o facă și cu folos, în cazul acesta însemnând că ești alături de persoana respectivă, acceptând că va solicita ajutorul atunci când va simți că îl poate primi.

Erijându-te în specialistul de serviciu, fără să ți se ceară acest lucru, vei obține exact reversul: relații și mai afectate și o accentuare a problemelor deoarece fragilitatea emoțională va crește cu fiecare senzație de respingere prin critică și judecată din partea ta.

O discuție rece și la obiect privitoare la un comportament alimentar indezirabil poate avea efecte dezastruoase atunci când pentru tine este important să știi că nu ești respins când calci strâmb, că ești acceptat așa cum ești tu, cu nevoile tale, ascultat și acceptat fără a fi criticat și din nefericire uneori chiar jignit.

Cel în cauză știe și vrea să facă o schimbare. Dar suferința este atât de mare încât nu poate fi cuprinsă în nimic din ceea ce am putea numi o definiție a suferinței.

,,Nu mă miră deloc neînțelegerea lor pentru ceea ce fac pentru că nici eu nu înțeleg de multe ori de ce o fac. Văd neputința lor de a mă ajuta pentru că în final, alegerea este a mea, văd stăruința lor de a mă convinge să renunț, mult mai puternică uneori decât încercarea mea de a face vreun efort….nu mai am chef să fac aproape nimic, am obosit. Aș sta toata ziua și aș mânca...

Cum să nu-mi fie rușine de ceilalți? Aș vrea să fiu invizibilă de atâtea ori: să pot plânge când și unde vreau, să pot să țip când vreau, să nu mă simt arătată cu degetul, ca și când pe fruntea mea ar scrie bulimie…Vreau să fiu liberă: fără complexe, fără să mă afecteze orice cuvânt, orice privire care mi se aruncă. Vreau să pot să fiu EU…

E o suferință psihică atât de mare, încât nu poate fi exprimată în cuvinte, nici lacrimile nu sunt îndeajuns pentru a scăpa de ea. Te roade în interior atât de repede, încât în câteva secunde ajungi să te simți mizerabil, deplorabil, complet lipsit de valoare și să te întrebi care e motivul pentru care mai trăiesc, cât de uman este acest comportament impulsiv, incontrolabil irațional?

Sunt încuiată într-o cameră întunecată și fără aer, iar cheia e la mine-n mână: deschid și ies la lumină sau nu fac niciun efort să răsucesc cheia și rămân în întuneric și fără aer… deci fără nimic.” - text preluat parțial din cartea Tulburările de comportament alimentar și obezitatea la copii și adolescenți, Editura Polirom, 2017, Violeta Enea, Adela Moldovan, Raluca Anton

Cum să faci schimbări de succes

Fiecare are nevoie de un timp și un ritm propriu în procesul de schimbare, iar condiția succesului în călătoria vindecării interioare stă de cele mai multe ori în a fi însoțiți de persoana potrivită la momentul potrivit.

Așadar un ajutor valoros este acela de a oferi ajutor când, cum și dacă ți se cere.

Și deși este frustrant, fiecare dintre noi avem de învățat ceva dintr-un astfel de context.

Lecția ta poate însemna să înveți să-ți accepți limitele, să accepți dreptul unei persoane de a fi diferită de tine, să creezi un mediu cât mai natural pentru a-l face să se simtă bine în preajma ta, să eviți să-ți asumi alegerile celuilalt ca și când tu l-ai determinat să aleagă greșit și să te transformi într-un maniac al programului și al pregătitului de mese, a urmăritului a tot ce mănâncă, a crede că îi poți anticipa corect nevoile crezând că tu știi ce e bine și ce nu, ce are nevoie și ce nu, să etichetezi, să critici și reproșezi crezând că așa îl motivezi.

Dacă ai pe cineva drag căruia dorești să îi fii alături și ai nevoie să știi cum să faci cât mai bine acest lucru, lasă-mi un reply la adresa de email mirela.topan@elaclinic.ro și împărtășește-mi povestea ta și cum te-aș putea ajuta.

Iar dacă ai nevoie de ajutor în găsirea celor mai bune schimbări te aștept cu drag la ELA CLINIC. O echipă multidisciplinară formată din medici cu diverse specialități, tehnicieni nutriționiști pregătiți și psihoterapeuți cu experiență este pregătită să îți ofere tot sprijinul necesar. Iar dacă cel care are nevoie de ajutor este copilul tău, te așteptăm cu programul Junior, un program de nutriție și educație alimentară în care copilul tău va beneficia de susținere pentru creșterea încrederii în sine, creșterea motivației și acceptării schimbărilor pe care are nevoie să le facă.

Oferă-i copilului tău startul într-un stil de viață sănătos!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.