Lifestyle

10 factori care îți distrag atenția și tot atâtea moduri ca să îi combați

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Ți s-a întâmplat de multe ori să ai treburi de făcut la birou și să te simți copleșit de responsabilități, dar cu toate astea să nu te poți concentra să le duci la bun sfârșit? Dintr-un motiv sau altul te-ai surprins făcând cu totul altceva pe telefon sau pe calculator numai ce trebuia nu, în ciuda presiunilor deadline-urilor?

Deși poate că ți se pare că doar tu treci prin momente mai dificile, în care nu te poți focusa pe îndatoriri, lasă-mă să îți spun că mai mulți psihologi și terapeuți au ajuns la concluzia că în ultimii doi ani, cel puțin, din cauza pandemiei și restricțiilor impuse, dar și a izolării, nu doar oamenii care suferă de sindromul deficitului de atenție, dar și cei care nu aveau probleme cu concentrarea se luptă acum cu niște ucigași ai concentrării și atenției.

Cu siguranță te întrebi la ce mă refer și ce îți poate distrage atenția atât de tare, încât să rămâi în urmă cu treburile. Trist este că după ce o să trec în revistă acești ucigași ai atenției o să fii surprins cât de tare te pot controla lucrurile pe care le consideri banale.

Top 10 factori care îți distrag atenția și cum să preiei controlul asupra propriei vieți!

1. Rețelele de socializare

Notificările constante privind statusurile, postările sau noutățile prietenilor tăi din mediul online te fac să te repezi la telefon la fiecare sunet ca să fii la curent cu ce se întâmplă în viețile lor. Acest gest simplu te determină să îți întrerupi constant activitatea și să nu mai fii concentrat la ce ai de făcut. Uneori te pierzi minute în șir pentru că ai tendința de a răspunde sau a reacționa la fiecare postare. Dacă nu te poți abține, evită să te conectezi la rețelele de socializare în timp ce lucrezi. Dacă totuși nu reziști, dezactivează internetul și așa nu vei mai primi nicio notificare.

2. E-mailurile

Deși multe e-mailuri sunt legate de muncă, ele totuși îți distrag atenția de la ce faci, mai ales dacă trebuie să și răspunzi. Nu vei avansa cu treaba dacă te oprești și răspunzi la fiecare mesaj. Așa că stabilește două ore, în intervale diferite de timp, dimineața și spre după-amiază, de exemplu, și în rest vezi-ți de treburi.

3. Telefonul

Poate chiar mai perturbator decât sunetul de primire al unui e-mail este tonul de apel al telefonului mobil. Este un sunet pe care puțini dintre noi îl putem ignora. Dar preluarea unui apel nu numai că ne costă timp, dar ne distruge concentrarea și fluxul gândirii. Ca să eviți totuși să ratezi ceva, activează mesageria vocală. Alege apoi anumite ore pentru a o verifica. Ascultarea tuturor mesajelor simultan poate fi mai puțin perturbatoare decât preluarea fiecărui apel pe măsură ce este primit.

4. Multitasking-ul

Asumarea mai multor activități în același timp nu mai este de mult o virtute. Ba din contră, spun specialiștii, este un semn clar că cei care obișnuiesc să facă asta nu se mai pot concentra prea mult asupra unui singur lucru, că nu pot fi atenți decât puțin timp și la modul superficial, așa că își pun mai mult în farfurie, cum s-ar zice, ca să poată oscila între sarcini, când se plictisesc. Ca să te debarasezi de sarcinile multiple, cel mai bine este să-ți prioritizezi activitățile. Multitasking-ul poate fi util când îți faci curățenie la birou în timp ce ești în apel cu un reprezentant de la bancă, de exemplu. În felul acesta, ai și biroul curat și îți rezolvi și treburile de la bancă fără să mai mergi până acolo.

5. Plictiseala

Unele dintre sarcinile pe care trebuie să le facem în fiecare zi sunt mai interesante decât altele. Cele plictisitoare însă îți pot distruge atenția în câteva minute. Chiar și simpla deplasare la locul de muncă poate uneori să ți se pară plictisitoare, mai ales dacă ai mult de lucru la birou și abia aștepți să ajungi și să te apuci de treabă. Poți să eviți această senzație dacă stabilești un sistem sarcină-recompensă. La fiecare 50 de minute lucrate, 10 minute de pauză. Fie că bei o cafea, că vorbești la telefon sau stai pe rețelele de socializare, te va ajuta să te concentrezi mai bine și mai mult la ce ai de făcut și să nu te mai plictisească nici sarcinile pe care ești obligat să le faci, deși nu îți plac.

6. Gândurile obsesive

Este greu să te concentrezi la ce ai de făcut dacă îți faci griji pentru comisioanele pe care trebuie să le faci după program sau pentru treburile casnice ori problemele din familie. Sau poate că ești blocat într-o conversație pe care ai avut-o ieri și continui să o redai în minte. Gândurile sâcâitoare de orice fel pot fi un factor de distragere a atenției foarte puternic pentru că sunt greu de gestionat. O modalitate de a împiedica gândurile sâcâitoare este să le notezi pe o hârtie. Fă o listă cu treburile casnice sau alte sarcini pe care intenționezi să le faci după finalizarea programului. Psihologii spun că exercițiul scrierii de mână eliberează creierul pentru o vreme și te ajută să găsești și rezolvări.

7. Stresul

Uneori stresul te poate stimula și îți poate fi un aliat de nădejde prin creșterea nivelului de adrenalină, care ne face mai rapizi, mai alerți și mai eficienți. Însă, dacă munca noastră presupune doar statul la birou, atunci stresul nu mai are niciun beneficiu, căci aduce cu sine crampe abdominale, dureri musculare, stări de rău, ba chiar palpitații. Simptome care evident sunt deranjante și scad capacitatea de concentrare. În contrapartidă, exercițiile de stretching, tehnicile de meditație sau de respirație, alături de ceaiurile naturale din plante, ca levănțica, sunătoarea, sau de ce nu masajul, ne ajută să ne relaxăm și să ne focusăm pe ce avem de făcut.

8. Oboseala

Oboseala face dificilă concentrarea, chiar și atunci când ai puține sarcini de îndeplinit. Studiile arată că somnul prea puțin și de proastă calitate îți poate afecta capacitatea de atenție și memoria pe termen scurt. Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte ca să se odihnească. În loc să pierzi vremea până la miezul nopții, fă din somn o prioritate. De asemenea, fii atent la ce momente din zi te simți cel mai alert. Așa vei ști când să-ți programezi cele mai solicitante sarcini.

9. Medicamentele luate după ureche

Din păcate, unele dintre medicamentele pe care le folosești pentru diverse afecțiuni minore îți pot afecta concentrarea. Înainte să iei ceva de capul tău, discută cu medicul tău sau cu farmacistul pentru a afla dacă respectivul medicament sau supliment îți afectează concentrarea. Dacă bănuiești că un medicament pe care obișnuiești să îl iei te dă peste cap și te împiedică să mai fii atent la ce faci, nu-l mai lua.

10. Foamea

Creierul nu se poate concentra fără combustibil, așa că săritul peste mese, în special peste micul dejun, este un ucigaș de vârf al concentrării. Cercetările arată că memoria pe termen scurt și atenția suferă atunci când nu mănânci. Ca să te poți concentra în orice moment al zilei, mănâncă întotdeauna sănătos la micul dejun și asigură-te că ai peste zi gustări bogate în proteine (brânză, nuci). Alege carbohidrați complecși (cereale integrale) și uită de carbohidrații simpli (dulciuri, paste albe sau făinoase albe).

Dacă vrei să afli cum să ai energie pentru îndatoririle zilnice, vino cu noi la RE-TREAT YOUR BODY, MIND AND SPIRIT și experimentează și tu un restart metabolic, mental și emoțional în doar 7 zile!

Hai cu noi în retreat la Cisnădioara!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.