Lifestyle

23 de moduri de a pierde în greutate fără dietă

Andreea DăescuAndreea Dăescu

Andreea Dăescu

10 minute timp de citit

De fiecare dată când ne propunem să slăbim, ne cramponăm de reguli stricte de alimentație și de programe drastice de sport care ne dau înapoi și ne îndepărtează încet, dar sigur de la scopul nostru principal, acela de a da jos câteva kilograme nu doar inestetice, ci şi nesănătoase.

Iar dacă ai şi un program de lucru haotic sau stai toată ziua închisă într-un birou şi când ajungi acasă nu mai ai chef să găteşti sau să faci un pic de mişcare, ci te arunci să leneveşti pe canapea, eşecul unui stil de viaţă sănătos este garantat.

Dacă totuşi vrei să schimbi ceva însă te-ai săturat de mâncarea fără gust, de orele fixe de masă și de activitatea fizică intensă care nu îți garantează niciun rezultat când nu te ţii de treabă la modul serios, am o veste bună pentru tine. Poți slăbi și fără corvoada unui regim strict și a unor exerciții fizice epuizante.

Cu câteva modificări în rutina ta zilnică, vei pierde din kilograme cu garanţia că nu se vor mai pune la loc niciodată. Iată cum!

1. Programează-ți mesele

Stabileşte nişte ore de masă în acord cu programul tău şi alocă fiecăreia cel puţin 20 de minute. Când mănânci în tihnă şi savurezi fiecare înghițitură se declanșează în organism hormonii de saţietate. În felul acesta, te vei simți sătulă cu o cantitate mică de mâncare, dar servită corect. Dacă mănânci în grabă, stomacul tău nu are timp să-i spună creierului că este plin, fapt care duce la supraalimentare. Hai că nu e chiar aşa de complicat!

2. Dormi mai mult şi o să cântărești mai puțin

O oră în plus de somn odihnitor pe noapte te poate ajuta să slăbești chiar şi câteva kilograme într-un an. Pe de altă parte, dacă dormi mai puțin de 7 ore pe noapte, din cauza neodihnei şi a disconfortului la modul general ți se accelerează pofta de mâncare, fapt care duce în timp la kilograme în plus.

3. Mănâncă mai multe legume

Mănâncă cel puțin 3 feluri de legume în fiecare zi. Consumul zilnic de legume este o modalitate excelentă de a pierde în greutate. Conținutul ridicat de fibre și apă al acestora te face să te simţi sătulă cu mai puține calorii. Gătește-le fără adaos de grăsime şi asezonează-le cu suc de lămâie și ierburi aromatice, mai degrabă decât cu sosuri de iaurt sau alte uleiuri bogate în grăsimi.

4. Mănâncă supă

Supa limpede mai ales este deosebit de utilă la începutul unei mese, deoarece îți reduce pofta de mâncare cu doar câteva calorii. Atenție însă la supele cremoase, care pot avea un conținut ridicat de grăsimi din cauza smântânei sau brânzeturilor adăugate pentru un gust mai bun.

5. Include în alimentaţie cerealele integrale

Orezul brun, orzul, ovăzul, hrișca și grâul integral sunt alimente ideale în strategia ta de pierdere în greutate. Ele te ajută să te simți sătulă cu mai puține calorii și în acelaşi timp scad colesterolul rău.

6. Fă un obiectiv din a îmbrăca hainele care te încăpeau odată

Agață o rochie, o fustă veche sau o pereche de blugi pe care obişnuiai să-i porţi undeva aproape de tine ca să îi vezi în fiecare zi. Acest lucru te va motiva să fii conștientă de ce consumi la fiecare masă ca să revii la formele de odinioară.

7. Sari peste ronțăieli

Sari peste covrigeii de la serviciu sau peste fructele de seară. Acest gest simplu economisește aproximativ 100 de calorii zilnic şi poate duce la o pierdere în greutate de 10 kilograme pe parcursul unui an. Poţi înlocui aceste ronțăieli cu un pahar de apă sau de ceai ori cu legume crude. Rezultatele vor apărea destul de repede.

8. Dacă vrei să mănânci pizza, personalizeaz-o sănătos

Alege să presari mai multe legume peste felia ta de pizza în loc de carne grasă şi sosuri și poţi reduce astfel 100 de calorii. Alte secrete pentru o pizza gustoasă, cu mai puține calorii sunt blatul subţire şi brânzeturile slabe.

9. Redu din cantitatea de zahăr

Înlocuiește sucurile cu zahăr, cu apa minerală carbogazificată dacă nu îţi place cea plată și vei evita aproximativ 10 lingurițe de zahăr pe zi. Surprinzător, nu? Adaugă lămâie, mentă sau căpșuni congelate pentru un plus de savoare şi vei vedea că nici nu vei mai simţi lipsa sucurilor din comerț.

10. Redu consumul de alcool

Dacă mergi la o petrecere și nu ai încotro, alege băuturi cu mai puține calorii, precum vinul spumant, în loc să te înfigi în cocktail, bere sau vin. Alcoolul are mai multe calorii pe gram decât carbohidrații sau proteinele. Totodată, alcoolul face foame, așa că vei fi tentată să mănânci mai mult sau chiar să ronțăi chipsuri, nuci și alte alimente de care nu te-ai fi atins în mod normal.

11. Bea ceai verde

Consumul de ceai verde poate fi, de asemenea, o strategie bună de slăbire. Unele studii arată că poate accelera temporar modul de ardere a caloriilor din organism, cel mai probabil prin acțiunea unor substanțe fitochimice numite catechine.

12. Fă yoga

Oamenii care fac yoga tind să cântărească mai puțin decât ceilalți, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Dietetic Association. Poate te întrebi care este legătura? Simplu. Cei care practică yoga se raportează mai „conștient” la alimentație. De exemplu, ei observă porțiile mari din restaurante, astfel că mănâncă doar cât să se simtă sătui. Cercetătorii sunt de părere că o conștiință de sine calmă și dezvoltată prin yoga îi ajută pe oameni să refuze supraalimentarea.

13. Mănâncă acasă

Consumă mâncare gătită acasă cel puțin cinci zile pe săptămână. Un sondaj Consumer Reports a descoperit că acesta e un obicei al „celor care slăbesc cel mai mult”. Ca să îți fie ușor, în ciuda programului aglomerat, alege legume spălate și ambalate peste care trebuie să pui doar oțet și o linguriță de ulei și e gata salata. Fierbe piept de pui, taie-l cubulețe și congelează-l în pungi. Îl vei adăuga imediat în salată și vei avea o masă completă, gustoasă și sănătoasă. Iar lista poate continua.

14. Ia „pauza de mâncare”

Majoritatea oamenilor au o „pauză de mâncare” naturală, atunci când lasă furculița jos pentru câteva minute. Profită de moment și bucură-te de conversație. Acesta este și un mod prin care îți poți da seama când ești sătulă, dar nu plină.

15. Mestecă gumă aromată

Când simți nevoia să iei o gustare, ia o gumă aromată fără zahăr, o să te ajute să stai deoparte de ciugulitul de peste zi, dar și de ciugulitul din timpul pregătirii mesei. O să vezi că e o strategie bună.

16. Schimbă-ți vesela

Redu dimensiunea farfuriei sau a bolului pentru a elimina 100-200 de calorii pe zi. E un mod simplu, dar garantat de a pierde în timp câteva kilograme fără să faci un efort substanțial.

17. Asigură-te că mănânci porții corecte

Obiceiul de top al oamenilor natural supli este să aibă porții modeste de mâncare la fiecare masă, cinci zile pe săptămână sau mai mult. După măsurarea porțiilor de câteva ori, va deveni un automatism, o să vezi.

18. Regula 80/20

Această regulă este considerată una extrem de lejeră deoarece te lasă să calci strâmb din când în când. Regula este simplă: 80% din timp mâncare sănătoasă, 20% ce poftești. Nu este un regim frustrant tocmai pentru că mai poți mânca și ceva dulce, mai poți ronțăi și ceva sărat. Însă, deși este permisiv, trebuie să-l respecți dacă vrei să ai rezultate.

19. Schimbă ritualul de mâncare atunci când ieși în oraș

Mesele de la restaurant îngrașă, așa că ia în considerare aceste trucuri ca să ții porțiile sub control:

  • Împarte mâncarea cu o prietenă sau cu partenerul.
  • Comandă un aperitiv ca masă principală.
  • Alege să mănânci în farfurii mai mici, de copil.
  • Începe cu o salată mare de legume sau o supă ușoară.

20. Înlocuiește sosurile pe bază de iaurt sau brânză cu sos roșu

Sosurile pe bază de roșii au mai puține calorii și mult mai puține grăsimi decât sosurile pe bază de smântână. Amintește-ți însă că și dimensiunea porției contează în continuare. O porție corectă de paste este o cană sau aproximativ dimensiunea unei mingi de tenis ori un căuș.

21. Mănâncă mai des fără carne

Consumul de mâncare vegetariană este un obicei care ajută în procesul de slăbire. Vegetarienii tind să cântărească mai puțin decât cei care mănâncă carne. Burgerii de fasole, supa de linte și alte alimente gustoase pe bază de leguminoase sunt pur și simplu pline de fibre și benefice pentru slăbit, cu condiția să fie consumate la masa de prânz, să nu fie prăjite și nici gătite cu ulei în exces.

22. Fă mișcare zilnic

Slăbește câteva kilograme bune într-un an fără a ține o dietă propriu-zisă doar prin mișcare:

  • Mergi pe jos aproximativ 20-30 de minute.
  • Rupe iarba sau plantează flori timp de 20-30 de minute.
  • Tunde gazonul timp de 20-30 de minute.
  • Fă curățenie timp de 30-40 de minute.
  • Fă jogging 10-15 minute.

23. Recompensează-te pentru reușite

Când ai reușit să reduci afișajul pe cântar sau pur și simplu ai reușit ca într-o săptămână să nu faci excese sau să nu te abați de la dietă, oferă-ți un premiu. Ieși cu o prietenă, fă-ți o programare la pedichiură, cumpără-ți haine noi sau, ocazional, răsfață-te cu o felie mică de cheesecake.

Ai încredere în tine și în puterea ta de a face o schimbare! Și dacă ai nevoie de sprijin, noi, la ELA CLINIC, îți oferim susținerea potrivită pentru această etapă a vieții tale.

Programează-te acum la consultația de evaluare inițială și profită de reducerea specială de martie!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.