Lifestyle

Băuturi cu calorii

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Atunci când vrem să slăbim sau să avem un stil de viaţă sănătos ne gândim la toate detaliile, la ce mâncăm la micul dejun, la prânz şi la cină, la ce exerciţii să facem pentru a fi în formă, la ce mâncăm la serviciu, în vacanţă sau dacă ieşim cu prietenii, dar scăpăm din vedere un detaliu extrem de important… ce bem pe parcursul unei zile astfel încât să nu ingerăm calorii goale, fără să avem vreun beneficiu.

Dacă te-ai întrebat cât de bogate sunt în calorii freshurile de portocale, limonada, sucurile din comerţ, acidulate sau nu, cocktailurile ori băuturile alcoolice şi cât de mult îţi afectează silueta, în acest articol vei găsi răspunsurile la toate întrebările care te frământă. Hai să le luăm pe rând!

Limonada

Răcoroasă şi hidratantă în orice moment al zilei, este cu mult mai sănătoasă decât oricare suc de fructe natural din comerţ. Această băutură puţin acrişoară are puţine calorii şi multe beneficii. În primul rând, aportul caloric variază în funcţie de îndulcitorii pe care îi folosim (zahăr, îndulcitori artificiali sau miere) şi de cantitatea acestora. O limonadă light, fără calorii, presupune utilizarea unui îndulcitor artificial sau natural fără sau cu puține calorii. În plus, nici cantitatea de vitamina C pe care ne-o furnizează nu e de neglijat, ca să nu mai vorbim de faptul că ne hidratează, previne infecţiile tractului urinar, stresul oxidativ, întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte digestia, iar lista poate continua.

Smoothie-ul de fructe

După minunata apă şi delicioasa limonadă, această băutură simplă este fără excepţie cea mai sănătoasă băutură de vară. Preparată doar din fructe proaspăt stoarse şi câteva cuburi de gheaţă, o astfel de băutură este foarte sănătoasă. Cu cât mai multe fructe combinate, cu atât mai bine. Uneori, smoothie-ul de fructe poate fi considerat o masă în sine pentru că îţi oferă energie, vitamine, fibre şi antioxidanţi din belşug. Atenție totuși la numărul de calorii din fructe!

Sucurile din comerţ

În ciuda propagandei mediatice, niciun suc din comerţ nu este cu adevărat natural. Deloc. Au zahăr în exces, iar variantele light sunt şi mai periculoase pentru că au în compoziţie îndulcitori artificiali care nu îngraşă, dar distrug flora intestinală. Cât despre variantele fără acid, şi acestea sunt nocive, deoarece multe sunt făcute din concentrate şi au multă glucoză, pe lângă coloranţi artificali şi E-uri din belşug. Deci sucurile din comerţ sunt departe de a fi naturale şi sunt şi bogate în calorii, aşadar nu ne aduc niciun beneficiu, doar calorii goale şi, în timp, kilograme în plus. Şi ca să îţi faci o idee, studiile au arătat că dacă renunţăm să mai bem sucuri din comerţ, fie ele light sau normale, pierdem într-un an până la şase kilograme. Eu zic că merită efortul!

Cockteilurile

Ca să lămurim situaţia de la început îţi spun aşa: alcoolul furnizează 7 calorii pe gram, mult mai mult decât carbohidraţii şi proteinele, care au doar 4 calorii pe gram. Aşadar, consumul de alcool duce la creştere în greutate mai repede decât îţi imaginezi. Există însă şi variante mai light ale acestor cockteiluri gustoase, trebuie să recunoaştem, şi foarte apetisante. Concret, iată ce trebuie să faci ca să mai reduci din numărul de calorii ingerat într-un pahar. Renunţă la zahărul suplimentar de pe marginea paharului. Înlocuieşte sucurile din cockteiluri cu apă minerală. Pune multă gheaţă ca să mai diluezi alcoolul. Bea pentru gust, distracţia nu constă în suplimentarea numărului paharelor.

Băuturile alcoolice

Sunt sigură că ai auzit în repetate rânduri că băuturile alcoolice îţi sabotează dieta. Şi chiar aşa e. Pentru că alcoolul sporeşte, fără să îţi dai seama, poftele pentru alimentele grase şi bogate în calorii. Şi apetitul creşte în urma consumului exagerat de alcool. Iar când spun exagerat, înţeleg tot ce depăşeşte o băutură pe zi la femei şi două băuturi pe zi la bărbaţi, băutură considerând o porţie de tărie de 45 ml, un pahar de vin de 120 ml sau o bere de 330 ml.

Cantitatea de calorii a celor mai consumate băuturi alcoolice

  • 330 ml de bere are 153 de calorii;
  • 150 ml de vin roşu are 150 de calorii;
  • 150 ml de vin alb are 121 de calorii;
  • 120 ml de şampanie are 84 de calorii;
  • 90 ml de vermut are 140 de calorii;
  • 40 ml de lichior are 165 de calorii.

Acum că ştii exact ce presupune fiecare băutură sunt sigură că te vei gândi de două ori înainte să o consumi. Asta dacă ţelul tău este să te menţii în formă şi să continui cu stilul de viaţă sănătos.

Deci ca să tragem linie, în afară de apă, limonadă şi freshuri, toate băuturile alcoolice conţin multe calorii care ne aduc kilograme în plus.

Atenţie însă, în calitate de medic nu exclud în totalitate alcoolul, mai ales că studiile au arătat că riscurile de a face o boală cardiovasculară sunt mai mari pentru cei care nu consumă alcool decât pentru cei care o fac cu moderaţie, doar că sunt de părere că mai degrabă mâncăm ceva şi asimilăm aceleaşi calorii, dar avem o altă plăcere, aceea de a savura ceva bun, decât să bem calorii, fără a simţi aceeaşi bucurie.

Cu alte informaţii despre dietă şi stil de viaţă sănătos te aşteptăm la Ela Clinic cu programul Silueta Perfectă, dedicat femeilor care doresc să piardă sau să câștige în greutate și să învețe să mănânce sănătos și echilibrat.

Click aici și fă-ți o programare!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.