Lifestyle

Ce mănânci sănătos când ieși în oraș

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Atunci când ai un stil de viaţă sănătos sau ţii dietă nu trebuie să te izolezi de restul lumii sau să îţi reprimi diverse lucruri ori activităţi. Trebuie doar să înveţi să te adaptezi ‒ tu la ceilalţi şi cei din jurul tău la tine.

Să ieşim în oraş cu prietenii este, trebuie să recunoaştem, o plăcere pe care nu ne-o putem refuza. Iar dacă o facem, devenim frustraţi. Dar cum procedăm când întâlnirile noastre se prelungesc până târziu în noapte şi ni se face foame? Cum facem alegerile corecte astfel încât după ce mâncăm să nu avem mustrări de conştiinţă?

Iată câteva întrebări la care îmi propun să îţi răspund ca să înveţi să faci alegerile corecte, bazându-te pe un singur secret: voinţa!

Fie că vorbim de micul-dejun, prânz sau o cină elegantă, mesele în oraş, indiferent de context, sunt o sabie cu două tăişuri. Şi îţi explic şi de ce. Pentru că, pe lângă tentaţiile ascunse sub denumiri atrăgătoare şi aparent simple, există riscul să îţi comanzi ceva despre care crezi că e dietetic, când în realitate e o bombă calorică.

Şi mai există un aspect. Indiferent dacă îţi place mâncarea italienească, chinezească sau fast-food-ul, în majoritatea restaurantelor porţiile sunt foarte generoase. Lucru foarte bun de altfel dacă ştim să ne oprim când ne-am săturat. Însă dacă nu, riscul să mâncăm prea mult, chiar şi când preparatul este dietetic, este foarte mare, fapt care ne afectează negreşit dieta şi... silueta.

Tipsuri ca să mănânci dietetic în funcţie de specificul restaurantului

Românesc: Aici preparatele sunt toate gustoase, dar şi pline de calorii, însă dacă ştii ce să alegi, poţi avea mese uşoare şi săţioase, mizând pe simplitate. De exemplu, la micul-dejun poţi opta pentru ou fiert sau poşat, o salată de legume şi o felie de pâine integrală. La prânz, o ciorbă de legume proaspete, cu leuştean şi ardei iute este o alegere perfectă. Iar dacă seara o petreci în oraş la un restaurant românesc, poţi mânca o friptură cu salată care nu îţi vor compromite silueta.

Italian: Pastele sunt punctul-forte al oricărui restaurant cu specific italian, însă dacă eşti la dietă nu te gândi că trebuie să le refuzi. Le poţi mânca dar doar cu sos roşu, încearcă să eviţi brânza. Să luăm lucrurile pe rând. La micul-dejun poţi alege mozzarella cu roşii şi oregano sau o bruschetă. La prânz poţi opta oricând pentru o supă de roşii sau o porţie de paste, cum spuneam, cu sos roşu. E plină de antioxidaţi, mai ales licopen. Iar pentru cină alege creveţi la grătar, o supă de creveţi, fructe de mare sau pește. Şi aşa nu eşti în pericol.

Meditereanean: Aici lucrurile sunt simple, căci la ei mâncarea nu este gătită gras şi nu afectează deloc silueta. Mai mult, dieta mediteraneană este binecunoscută şi printre regimurile de slăbit, deci un restaurant cu un astfel de specific este ideal atunci când vrem să dăm jos câteva kilograme. La micul-dejun variantele sunt dintre cele mai diverse, de la fructe cu iaurt grecesc, până la măsline cu brânză feta sau humus cu legume proaspete. La prânz putem alege negreşit o salată grecească sau una Caprese, cu mozzarella şi roşii, iar la cină peşte, pui sau orice carne la grătar însoţită de o salată, cu siguranţă te va face să te simţi sătulă până a doua zi.

Chinezesc: Orezul este mâncarea de bază a chinezilor, aşa că mizează pe asta atunci când comanzi ceva. Iar dacă alegi orezul integral, vei avea numai de câştigat, pentru că este un aliment uşor, bogat în fibre. La micul-dejun, un terci de ovăz te va ajuta să te simţi sătul până la orele prânzului. Pentru mijlocul zilei, o porţie de orez cu diverse legume este alegerea potrivită pentru regimul tău. Iar la cină, supele chinezeşti sau o salată de alge sunt ideale. Evită puiul preparat dulce-acrişor pane, dar şi prăjelile.

La modul general, indiferent în ce restaurant alegi să ieşi cu prietenii, evită deserturile sau rezumă-te la o salată de fructe sau la o îngheţată. Unele restaurante au şi îngheţate light.

Cât despre băuturi, limitează-te la apă plată cu lămâie. Dacă vrei totuşi să te răsfeţi, alege o limonadă cu îndulcitor stevia sau un pahar de vin alb ori rose însoțit de 2-3 pahare de apă.

5 trucuri care te ajută să mănânci sănătos atunci când ieşi în oraş

  1. Nu pleca de acasă cu stomacul gol. Ia o gustare în timp ce te aranjezi. Un ou fiert cu un praf de sare sau câteva felii de măr cu un iaurt grecesc, ori humus cu ardei roşu sunt gustările ideale dacă vrei să ţii apetitul sub control.
  2. Acordă atenţie aperitivelor. Au avantajul că le poţi împărţi cu prietenii şi nu mănânci o farfurie întreagă singur. Când acestea sunt aşezate pe platouri, alege legumele proaspete sau brânzeturile şi evită mezelurile.
  3. Pentru felul principal, alege un tip de mâncare ce combină perfect cele trei elemente necesare: proteine, grăsimi sănătoase şi fibre. Asigură-te că ai în farfurie tot ce îţi trebuie, ca să nu te mai tenteze desertul, pentru că vei fi sătulă.
  4. Fă-ţi poftele din când în când. Nu transforma mâncarea sau dulciurile în duşmani şi învaţă să guşti câte puţin din fiecare, nu să te saturi.
  5. Nu ignora cum te simţi. Dacă într-o seară petrecută în oraş ai exagerat cu mâncarea, nu trebuie să te mustre conştiinţa toată viaţă. Treci peste moment, continuă dieta începând cu a doua zi, iar data viiitoare nu te mai abate de la reguli.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Dacă ai nevoie de ajutor să te organizezi mai bine, la ELA CLINIC avem programe speciale pentru tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.