Preferat în special la micul-dejun în diferite forme de prezentare, fiert, poşat, scrambled sau moale, oul este ideal nu doar datorită gustului delicios, ci şi pentru că e bogat în proteine şi oferă astfel o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp.
Potrivit unui studiu, un ou consumat la micul dejun, în locul unui covrig, creşte senzaţia de saţietate şi duce la un aport caloric mai mic în următoarele 36 de ore.
Un alt studiu a relevat că un mic dejun bogat în proteine, format din ouă şi brânză, de exemplu, creşte senzaţia de saţietate la modul general şi contribuie la alegeri alimentare mai bune pe parcursul întregii zile.
În plus, oul este un aliment bogat în nutrienţi. Cea mai mare parte a nutrienţilor se găsesc în gălbenuş, inclusiv antioxidanţii luteină şi zeaxantină, care sunt benefici pentru sănătatea ochilor, iar albușul este alcătuit din proteină de cea mai bună calitate, considerată etalonul tuturor proteinelor din alimentație.
Beneficiile ouălor. De ce nu trebuie să lipseasă din alimentaţia ta:
- Ouăle sunt sursă excepţională de vitamine din complexul B, necesare pentru îmbunătăţirea funcţiilor vitale ale organismului şi pentru creştere.
- Ouăle conţin şi vitamina E care protejează împotriva bolilor de inimă şi a anumitor forme de cancer.
- Vitamina D din ouă susţine absorbţia mineralelor şi sănătatea oaselor.
- Ouăle conţin şi fosfor, esenţial pentru dinţi şi oase puternice.
Deşi ouăle fac parte categoria ”superalimente”, sunt şi persoane care nu le pot consuma. Vorbim aici despre cei alergici. Alergia la ouă este una dintre cele mai comune alergii din copilărie.
Consumul moderat de ouă, benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
Un studiu realizat în 2018 pe 400.000 de adulți, cu vârste între 30 și 79 de ani, şi publicat de Harvard Health Publishing, a scos la iveală că cei care au consumat ouă moderat, în medie unul pe zi, au fost mult mai puțin expuși riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, precum cardiopatie ischemică sau atac de cord, ori accident vascular cerebral, față de ceilalți subiecți.
Astfel, cercetătorii au descoperit că cei care mănâncă un ou zilnic, de preferat la micul dejun şi gătit sănătos, fiert sau poşat, au un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cu 28% mai mic de a face un accident vascular cerebral mortal, în comparație cu persoanele care au declarat că nu consumă zilnic acest aliment.
Dincolo de controversele bine cunoscute, potrivit cărora ouăle nu sunt indicate diabeticilor din cauza conţinutului mare de colesterol, ouăle sunt recomandate pentru că ţin de foame mult timp şi împiedică astfel consumul de calorii în exces. Mai mult, ouăle susţin o dietă low-carb, ideală pentru persoanele cu diabet.
Dacă ai o glicemie mărită și îți este teamă să nu faci diabet, dacă ai diabet dezechilibrat și vrei să preîntâmpini evoluția și apariția complicațiilor sau dacă faci tratament cu insulină și vrei să afli cum să gestionezi mai bine dieta și dozele de insulină, te aşteptăm la ELA CLINIC cu programul Metabolic Suport!
Aici discuți cu medicul coordonator al programului planul terapeutic medical și nutrițional integrat al tuturor problemelor tale de sănătate şi primești recomandările nutriționale potrivit afecțiunilor tale, conform protocoalelor medicale internaționale în vigoare.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!