Lifestyle

Cum să mănânci sănătos fără să gătești

Andreea DăescuAndreea Dăescu

Andreea Dăescu

8 minute timp de citit

Ţi-ai dorit de multe ori să ai mai multă grijă de tine, de sănătatea ta şi de corpul tău şi să adopţi un stil de viaţă sănătos. Nu puţine au fost dăţile când ai vrut să renunţi la prăjeli, la dulciuri şi la fast-food şi să mănânci corect, atât calitativ, cât şi cantitativ. Dar nu ai reuşit, asta pentru că nu toţi suntem pasionaţi de gătit şi pentru că nu toţi avem timp şi răbdare să stăm în bucătărie și să buchisim la porțiile noastre de mâncare.

Din fericire, există trucuri simple de care te poţi folosi ca să ai o dietă echilibrată chiar şi atunci când nu ştii sau nu ai disponibilitate să găteşti.

Trucuri ca să mănânci sănătos fără să găteşti

Cumpără ingrediente tăiate gata. Acum se găsesc la pungi congelate tot felul de legume, pentru toate gusturile. Unele dintre ele sunt şi gata condimentate. Tot ce trebuie să faci este să pui într-o tigaie o lingură de ulei, de care îţi place (cantitatea e atât de mică încât nu îţi dăunează în niciun fel), şi să le sotezi un pic. Vei avea un fel de mâncare delicios cu minimum de efort.

Ţine mereu la îndemână pungi cu salate combinate, care sunt gata spălate şi se găsesc în orice supermarket. Tot ce trebuie să faci este să pui salata din ambalaj într-un bol, să adaugi condimente, oţet balsamic şi o linguriţă de ulei. Apoi pui ton sau cuburi de brânză ori de pui şi ai masa asigurată. Şi, cel mai important, totul este proaspăt şi sănătos. Nu cred că îţi ia mai mult de 5 minute să faci toate astea.

Alege servicii de livrare care au meniuri sănătoase. Din fericire, în ziua de azi ai foarte multe opţiuni dacă vrei să mănânci sănătos acasă, comandat de undeva. E suficient să alegi o firmă cu preparate sănătoase şi ai rezolvat problema cu gătitul. Şi aşa te asiguri că mănânci corect oricând îţi este foame.

Pe lângă aceste trucuri de alimentaţie sănătoasă, vreau să îţi fac şi o listă cu alimentele pe care ţi le poţi cumpăra cu încredere, ca să te asiguri că ai mereu acasă ceva bun şi sănătos la care să recurgi când simţi nevoia să mănânci.

Top 11 alimente sănătoase şi uşor de folosit în diverse rețete

Cereale integrale prefierte

De pildă, orezul brun și quinoa, care sporesc aportul de fibre și scad riscul de boli de inimă, cancer de colon și diabet de tip 2. Se găsesc ambalate în cutii şi tot ce trebuie să faci e să le pui puţin în cuptor. Adaugă şi un praf de sare şi ai gata imediat o garnitură pentru peşte sau orice altă carne slabă.

Legume congelate

După cum spuneam mai sus, produsele congelate, cum ar fi fasolea verde, conopida, morcovul, broccoli au aceiași nutrienți ca și cele proaspete și, uneori, îi păstrează și mai bine. Nu trebuie decât să le încălzeşti puţin. Şi mai au un avantaj – nu sunt pline de sare cum sunt variantele conservate. Foloseşte-le în salate, adaugă-le în supe sau ca garnitură la orezul integral.

Cubuleţe din carne de pui

Pregăteşte în avans carnea de pui. Nu trebuie să fie numai piept. Poţi folosi la fel de bine şi pulpele. Fierbe carnea şi condimenteaz-o sau pregăteşte-o la cuptor, deci cât mai sănătos cu putinţă, şi ambalează porţii corecte pe care le pui la congelator. Sunt ideale pentru a le mânca alături de o salată proaspătă sau cu o garnitură de legume ori orez integral. Şi nu poţi să spui că asta înseamnă gătit.

Lipie

Aşa îţi poţi face tot felul de wrapuri sănătoase şi nu îţi pui în pericol silueta. E drept că nu le poţi mânca oricând, dar poţi să înlocuieşti shaormele cu de toate cu variante mai light, care arată aproape la fel. De pildă, într-o lipie puţin încălzită în tigaie aşezi câteva felii de salată, de roşii, castraveţi şi ardei gras, adaugi şi câteva cuburi de pui făcute cum ţi-am recomandat mai sus şi dacă presari și câteva legume trase la tigaie ai o masă completă şi corectă.

Pui rotisat

Este delicios şi îţi poate garanta multe mese corecte. Carnea este pregătită bine şi e şi condimentată. Asta face ca la garnitură sau la salată să nu mai adaugi tu atât de multe mirodenii. Asigură-te însă că locul de unde îl cumperi este de încredere şi că puiul este proaspăt şi neinjectat.

Supe cu conținut scăzut de sare

Chiar și unele supe „sănătoase” din comerţ au multă sare, deci citeşte cu atenţie eticheta. Dacă nu găseşti nimic sănătos, fă-ţi singur acasă o supă de legume sau o supă cremă în cantitate mai mare şi aşa îţi asiguri câteva mese sănătoase mai multe zile. Nu e complicat şi dacă stai bine să te gândeşti dacă pui nişte legume la fiert şi apoi le blenduieşti nu înseamnă că găteşti, chiar dacă gustul este minunat. Iar dacă în bolul cu supă presari şi puţin parmezan, te vei bucura de un gust savuros.

Conserve de somon

Deşi tonul este întotdeauna un produs la îndemână, trebuie să ştii că cea mai mare parte din somonul conservat este sălbatic. Acest lucru îl face mai sărac în calorii și grăsimi saturate decât cel cultivat. Adaugă somon peste o salată sau aşază-l lângă un mix de legume congelate trase la tigaie şi vei avea o masă sățioasă.

Ouă fierte, gata de consumat

Nu durează mult să fierbi un ou, maximum 8 minute. Dar uneori vrei să mănânci pe loc. Așa că fierbe mai multe ouă odată şi pune-le pe raft în frigider. Sunt bogate în proteine, antioxidanți și minerale precum cupru, zinc și fier şi sunt foarte săţioase. Taie-le în salată sau pune pe pâine prăjită pentru o masă corectă, care te va sătura ore bune.

Ține mereu la îndemână o tavă cu crudităţi

Când simţi nevoia să ronţăi ceva, alege legume crude. Fă-ţi un platou cu felii de țelină, bețișoare de morcov, castraveți, roșii cherry, ardei gras, murături sau orice altceva îți place. Completează-ţi tava cu humus, salsa sau iaurt şi evită astfel covrigeii, pufuleţii şi alte snackuri care îţi pun în pericol silueta şi sănătatea.

Mere

Sunt delicioase întregi, dar atât de multe lucruri se potrivesc bine cu ele. Înmoaie feliile în unt de arahide sau serveşte-le cu nişte cuburi de brânză pentru o gustare sățioasă.

Salata de fasole

Ține tot timpul în casă cutii cu fasole fiartă. Îţi asigură o masă uşor de preparat şi gustoasă. De exemplu, amestecă fasolea cu roşii tăiate cubuleţe, ceapă tăiată rondele și pătrunjel tocat; condimentează cu oţet balsamic, ulei de măsline, sare şi piper şi e gata masa!

Dacă în continuare nu eşti hotărât să găteşti acasă, dar vrei să mănânci ceva slab caloric în confortul casei tale, îţi recomand Ela Bistro. Aici rețetele sunt controlate strict în ceea ce privește numărul de calorii. Ingredientele sunt cântărite cu atenție, nu se folosesc sosuri gata preparate sau ulei în exces. Nu se folosește nici măcar maioneză clasică, ci un sos ELA dietetic, pregătit în bucătăria bistroului.

Iar dacă ai nevoie de ajutor să te organizezi mai bine, să renunți la obiceiurile nesănătoase și să-ți crești nivelul de energie, te așteptăm la ELA CLINIC cu Programul Corporate Healthy lifestyle. Oferă-ți cel mai prețios cadou la început de an: un program de lifestyle adaptat nevoilor tale!

Programează-te pentru sănătate, eficiență și împlinire de sine!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.