Lifestyle

De ce stresul cronic accelerează îmbătrânirea

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

5 minute timp de citit

Îmbătrânirea este o etapă firească în viaţa fiecărui om. Deşi cei mai mulţi dintre noi sunt speriaţi şi vor să o întârzie cât de mult cu putinţă, îţi spun că nu ai de ce să-ţi faci griji. Dacă ai o viaţă echilibrată şi o alimentaţie sănătoasă, îmbătrânirea va fi în ritmul ei şi va avea un farmec aparte.

Din nefericire însă, există şi factori care grăbesc procesul de îmbătrânire. Pe unii îi poţi controla mai bine, pe alţii mai puţin. Dincolo de moştenirea genetică, pe care nu o poţi controla, printre cei mai periculoşi factori care grăbesc procesul de îmbătrânire este stresul, pentru că este duşmanul sănătăţii mentale şi fizice. Iar stresul accentuat, cronic, slăbeşte sistemul imunitar şi scade astfel considerabil calitatea vieţii.

Cum influențează stresul îmbătrânirea

După cum spuneam, stresul cronic accelerează îmbătrânirea. Deşi îţi pare greu de crezut, cu siguranţă te întrebi cum e posibil.

Îţi explic imediat. Stresul accentuat scurtează lanțurile de ADN prin reducerea telomerilor. Poate nu ai auzit niciodată despre telomeri, dar dacă îţi spun că este învelişul de la capetele fiecărui lanţ de ADN care protejează cromozomii poate o să înţelegi mai bine, căci de cromozomi sigur ai auzit. Ei bine, telomerii se scurtează natural odată cu înaintarea în vârstă, dar sunt şi anumiţi factori care grăbesc scurtarea lor, mai precis anumite maladii sau chiar stresul de zi cu zi.

Un studiu realizat în 2012 de Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, unul dintre spitalele de top din America, pe un eşantion de 5.243 de femei cu vârsta între 42 şi 69 de ani, cu anxietate şi fobii, a scos la iveală că în cazul femeilor de vârstă mijlocie anxietatea cronică scurtează lungimea telomerilor. Cu şase ani mai exact. Deci femeile cu anxietate şi fobii sunt mai îmbătrânite cu şase ani decât cele de aceeaşi vârstă, care nu au aceleaşi afecţiuni.

Partea bună este că tu poţi ţine sub control factorii care te stresează – mediul, oamenii, situaţiile, mai precis te poţi îndepărta de factorii toxici, care te pot stresa şi astfel te fac să îmbătrâneşti înainte de vreme. Altfel spus, factorii aceștia toxici fac ca îmbătrânirea fiziologică să fie înlocuită de îmbătrânirea patologică.

Modul în care alegem să avem grijă de noi, de mintea şi de corpul nostru, face să avem nu o vârstă, ci trei. Mai precis:

  • Vârsta cronologică: cea care se referă exclusiv la trecerea ireversibilă a timpului şi are o contribuţie parţială la starea noastră de sănătate. Adică avansarea în vârstă poate aduce cu sine diverse afecţiuni, dar nu este obligatoriu.
  • Vârsta biologică: se referă la schimbările care se produc în corp pe măsură ce trece timpul. Este influenţată de stilul de viaţă pe care îl avem.
  • Vârsta psihologică: se calculează după modul în care oamenii simt, gândesc şi acţionează şi este puternic influenţată de stres. Cu cât sunt mai stresaţi cu atât mai mare este vârsta noastră psihologică.

Din cauza stresului zilnic în care trăim, diferenţa dintre vârsta cronologică şi cea psihologică este uriaşă.

Din fericire, există şi modalităţi de a schimba lucrurile în avantajul nostru, cu o condiţie: să ne dăm seama la timp şi să luăm măsuri.

Moduri prin care poţi să îţi gestionezi stresul

  1. Relaxează-te! Fă cât mai des activităţi care îţi plac. Mergi în vacanţe, găseşte un hobby care să te destindă, întâlneşte-te cu prietenii, vizionează filme, citeşte sau meditează.
  2. Învaţă să te organizezi. Nu-ţi mai încărca timpul cu tot felul de activităţi pe care nu le poţi duce la bun sfârşit şi care te frustrează. Stabileşte-ţi priorităţile, fă ce e mai important în prima parte a zilei şi păstrează câteva ore şi pentru tine.
  3. Schimbă-ţi modul de gândire! Optimiştii trec mai uşor prin situaţiile dificile şi găsesc mult mai repede soluţii. Încearcă să te bucuri de ceea ce eşti şi ce ai şi nu mai încerca să îi schimbi pe cei din jurul tău.

Alimente care te scapă de stres

  1. Spanacul, conţine magneziu care favorizează starea de calm şi relaxare, iar gătit gustos şi sănătos te face să uiţi de griji.
  2. Seminţele crude de floarea soarelui, pline de vitamina B, alungă stresul şi îţi dau o stare de bine. Atenție însă la cantitate!
  3. Portocalele, bogate în vitamina C, fibre şi apă, te scapă de anxietate.
  4. Ardeiul gras roşu, bogat în antioxidanţi, combate numaidecât oboseala psihică.
  5. Laptele cald, băut seara la culcare, te relaxează şi te scapă de stres, înlesnindu-ţi somnul.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Dacă ai nevoie și de alte sfaturi în materie de nutriție sănătoasă, te așteptăm la ELA CLINIC

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.