Lifestyle

Dieta keto și imunitatea

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Sigur ai auzit despre dieta keto sau ai citit undeva despre beneficiile acestui regim alimentar. Şi eu am vorbit într-un articol despre ce presupune, cum se parcurge şi care sunt rezultatele unui astfel de program nutriţional. Acum însă îmi doresc să îţi arăt dieta keto dintr-o altă perspectivă.

Concret, dincolo de rezultatele dovedite în materie de slăbit, această dietă săracă în calorii poate creşte imunitatea. Cu siguranţă te întrebi cum poate un regim, care prin definiţie presupune restricţii, să îmbunătăţească sistemul imunitar. Ei bine, poate, şi o să-ţi explic cum în cele ce urmează.

Ce este dieta ketogenică?

Este un regim alimentar moderat din punct de vedere al proteinelor, sărac în carbohidraţi, dar bogat în grăsimi sănătoase.

Când în organism nivelul carbohidraţilor este scăzut, acesta foloseşte o sursă alternativă de energie, şi anume grăsimea. Din punct de vedere medical, acest stadiu în care ajunge organismul se numeşte cetoză şi presupune arderea acizilor graşi şi formarea cetonelor sau a corpilor cetonici, o stare în care ajunge corpul prin această dietă.

Studiile arată că cetonele stimulează o mai bună funcţionare a inimii, cortexului suprarenal, creierului şi musculaturii scheletului.

Care este scopul dietei ketogenice?

Scopul este simplu: să reproducă în organism modificările metabolice care au loc în timpul postului negru şi să-i asigure funcţionarea doar cu alimente bogate în nutrienţi.

Fazele dietei ketogenice

Regimul keto are 2 etape:

  • de atac - durează 2 săptămâni şi presupune 4 mese (08.00; 11.30; 15.00; 18.30). Pentru femei se recomandă 1.500 de calorii pe zi, iar pentru bărbaţi 2.000 de calorii pe zi.
  • de menţinere - durează o lună. Presupune aceleaşi 4 mese pe zi, la aceleași ore, dar în cazul femeilor numărul de calorii creşte la 2.000 pe zi, iar la bărbaţi la 2.500 pe zi.

Ce mănânci în dieta keto?

Regula de bază este simplă: aproximativ 75% din calorii trebuie să fie din grăsimi sănătoase, 20% din proteine şi 5% din carbohidraţi. Ca să îţi faci o idee, îţi spun că o farfurie keto presupune legume fără amidon (broccoli, conopidă, fasole verde etc.), grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline sau avocado, nuci ori seminţe şi proteine din carne, peşte, ouă sau lactate.

Alimente permise în dieta keto sănătoasă

  • carne de vită, porc, pui, peşte;
  • ouă, lactate;
  • uleiuri vegetale;
  • migdale, nuci, seminţe;
  • legume de preferat cu frunze verzi
  • fructe de pădure în cantitate limitată.

Alimente interzise în dieta keto

  • sare, zahăr;
  • sucuri, prăjituri, dulciuri rafinate;
  • băuturi alcoolice;
  • produse făinoase;
  • mezeluri.

Avantajele dietei keto în sistemul imunitar

Dacă dieta este urmată cu stricteţe, pe o perioadă scurtă de timp şi sub supravegherea strică a unui nutriţionist, poate aduce multe beneficii sistemului imunitar prin:

  • scăderea inflamației sistemice cornice;
  • scăderea masei grase;
  • stabilizarea zahărului din sânge;
  • îmbunătățirea funcției celulelor imune.

Cum influenţează dieta ketogenică sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este unul dintre numeroasele mecanisme din organism care sunt influenţate semnificativ de alegerile noastre alimentare. Aşadar, graţie produselor pe care se bazează, dieta keto a dovedit că influențează pozitiv sistemul imunitar.

Dieta ketogenică urmăreşte eliminarea zahărului, a alimentelor bogate în carbohidraţi rafinaţi, precum şi a alimentelor procesate, cu conservanţi şi coloranţi adăugaţi, modalitate prin care se îmbunătăţeşte metabolismul şi implicit sănătatea intestinului, scade rezistența la insulină și se obţin alte răspunsuri de susținere a sistemului imunitar.

Respectată cu stricteţe, dieta keto scade nivelul zahărului din sânge, ceea ce facilitează o imunitate mai bună prin reducerea stresului oxidativ din aportul de zahăr. Aceasta înseamnă că organismul tău va lucra mai bine la combaterea infecțiilor și vei avea mai multă energie pentru alte sarcini pe parcursul zilei. Sună ca un vis devenit realitate, nu-i aşa?

Studiile susțin că alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele albe, pot dăuna sistemului imunitar. Alternativ, o dietă săracă în carbohidrați sau cetogenă reduce atât nivelul insulinei, cât și al glucozei, hormoni ce suprimă sistemul imunitar și îl împiedică să lupte împotriva infecțiilor în mod corespunzător provocând inflamație care joacă un rol major în dezvoltarea bolilor autoimune, cum ar fi boala celiacă.

Dacă iei măsuri alimentare ca să îţi îmbunătățeşti sistemul imunitar şi înveţi să mănânci corect, din punct de vedere al calităţii şi cantităţii, poţi creşte astfel nivelul de energie, îţi poţi gestiona greutatea, preveni viitoarele probleme de sănătate și te bucuri de o viaţă în general mai sănătoasă.

Vino și tu la o consultație!

Dacă vrei să faci o schimbare, noi avem soluția pentru tine! Programele de NUTRIȚIE SPECIALĂ ȘI LIFESTYLE COACHING sunt concepute astfel încât să te ajute să te organizezi mai bine, să renunți la obiceiurile nesănătoase, să-ți crești nivelul de energie și să te simți mai bine. Un astfel de program este PLANT BASED, ce oferă soluții practice, ușor de implementat, rețete inedite, precum și tips & tricks pentru o nutriție vegană sau de detoxifiere.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.