Lifestyle

Legătura dintre somn și grăsimea abdominală

Andreea CoțofanăAndreea Coțofană

Andreea Coțofană

5 minute timp de citit

Deși poate că nu te-ai gândit niciodată, somnul este unul dintre factorii esențiali care ne ajută nu doar să supraviețuim, ci și să fim sănătoși și în formă.

Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală și fizică și crește calitatea vieții. La modul general, activitățile pe care le facem în timpul zilei depind în mare parte de ce se întâmplă atunci când dormim.

De pildă, în cazul concret al copiilor și al adolescenților somnul sănătos și calitativ susține și sprijină procesul de creștere.

Și ca să înțelegi cât de tare ne influențează buna funcționare a organismului, îți spun că este la fel de important precum apa și mâncarea.

Ba mai mult, somnul este important și pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Ți se pare surprinzător, nu-i așa?

Ei bine, statisticile arată că oamenii care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au tendința să ia în greutate și prezintă un risc de obezitate mai mare, țesutul adipos crescând în special în jurul abdomenului.

Somnul deficitar are un impact direct asupra greutății, din cauza efectului de creștere a nivelului de grelină, un hormon produs în principal la nivelul stomacului ce amplifică starea de foame. Când dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte și te odihnești îți ajuți corpul să capete mai rapid o senzație de sațietate, prin stimularea leptinei, un hormon care reglează metabolismul, cu impact major asupra greutății corpului.

Cum duce lipsa de somn la creșterea în greutate și a circumferinței abdomenului?

Lipsa somnului pe perioade lungi de timp creează un dezechilibru hormonal puternic în organism, care susține supraalimentarea și creșterea în greutate. Leptina și grelina, despre care am amintit mai devreme, sunt hormoni care reglează pofta de mâncare, iar atunci când nu dormi suficient, producția acestor hormoni este modificată într-un mod care crește alarmant și aproape incontrolabil senzația de foame.

Privarea de somn este asociată cu deficiența hormonului de creștere și cu niveluri crescute de cortizol, ambele fiind legate de obezitate. În plus, somnul insuficient poate afecta metabolismul alimentelor, astfel că asimilăm tot ce consumăm.

Deci tot ce mâncăm se depune și ne trezim, poate fără să ne dăm seama, că avem burtă, picioare și mâini mai groase și ne deformăm cu totul.

Totodată, lipsa somnului crește aportul caloric din cauza nevoii accentuate a unor gustări târzii, a mărimii exagerate a porțiilor ca să ne țină de foame și a timpului disponibil pentru a mânca. Cu cât stai mai mult trează, cu atât nevoia și timpul pentru a mânca sunt mai mari. De asemenea, lipsa somnului poate afecta și capacitatea de autocontrol în ceea ce privește calitatea mâncării – mâncăm mult, nesănătos și fără să simțim senzația de foame.

Cum să dormi bine și să ții sub control foamea

  • Respectă un program de somn, astfel încât să dormi întotdeauna cât ai nevoie pentru a te simți în formă și a avea energie, dar minim 7 ore pe noapte.
  • Acordă atenție la ce mănânci și bei înainte de culcare – alege o cină ușoară. Mâncatul excesiv, nicotina, cofeina și alcoolul nu te ajută să te odihnești mai bine, ba dimpotrivă.
  • Creează-ți un mediu odihnitor – cel mai bine este să aerisești camera înainte, să fie întuneric și liniște. Evită telefonul, tableta sau televizorul.
  • Limitează somnul în timpul zilei la 30 de minute sau mai puțin.
  • Include activitatea fizică în rutina zilnică – activitatea fizică regulată susține un somn mai odihnitor.
  • Detașează-te de grijile de peste zi cu tehnici de gestionare a stresului. Notează-ți grijile și treburile pe care le ai de făcut într-o agendă, meditează și practică tehnica respirației profunde.

Deprinderea unei bune igiene a somnului te poate ajuta să gestionezi mai bine somnul și greutatea, care se reflectă mai ales la nivelul abdomenului!

Reține, un somn de calitate nu doar că te ajută să fii la cote maxime următoarea zi și să îți îndeplinești cu succes toate atribuțiile, fie ele personale, profesionale sau orice alte responsabilități mai ai, dar echilibrează hormonii responsabili de senzația de sațietate și de creștere în greutate și te ajută să rămâi în formă și în zilele în care mănânci și te hidratezi nu tocmai potrivit nevoilor tale.

Și încă o recomandare. Dacă nu ai dormit bine peste noapte, nu te refugia peste zi în mâncare. Fă sport, relaxează-te sau încearcă să termini mai repede ce ai de făcut ca să mergi la culcare mai devreme în ziua respectivă și așa să recuperezi somnul pierdut cu o noapte înainte!

Iar dacă ai nevoie de ajutor să scapi de povara kilogramelor acumulate pe fondul schimbărilor hormonale, suntem aici pentru a te îndruma către silueta și starea de spirit la care visezi.

Alege să te echilibrezi hormonal cu ajutorul nutriției personalizate și bucură-te din nou de o viață de calitate!

Recapătă-ți sănătatea și vitalitatea cu ajutorul programelor ELA CLINIC de nutriție pentru femei!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.