Lifestyle

Legătura între activitatea fizică în copilărie și sănătatea mentală a adultului

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

De „minte sănătoasă în corp sănătos” ai auzit cu siguranţă. Ei bine, acest principiu este valabil la orice vârstă, ceea ce înseamnă că pentru o bună sănătate mentală la maturitate este nevoie de un corp sănătos format încă din copilările, iar sportul sau orice altă activitate fizică reprezintă cheia unei minţi agere şi sănătoase pentru toată viaţa.

Când spun activitate fizică mă refer la orice tip de mișcare a corpului care presupune consum de energie. Altfel spus, activitatea fizică nu înseamnă neapărat exercițiu fizic, deși îl implică. Momentele de joacă, activitățile recreative sau chiar treburile casnice, toate acestea sunt în realitate activitate fizică.

Deși ți se pare că activitatea fizică e ceva banal și la îndemâna oricui, ea este deosebit de importantă pentru dezvoltarea mentală, emoțională și fizică a unui copil. Mișcarea are foarte multe beneficii și trebuie încurajată de la vârste fragede.

Activitatea fizică îi ajută pe copii să dezvolte mușchi și oase puternice și scade riscul de boli de inimă și diabet mai târziu în viață. Cercetătorii însă au dezvăluit un alt motiv pentru a-ți încuraja copilul să se miște: îl poate ajuta să fie inteligent și la maturitate.

Mai mult decât atât, datorită influenţei benefice pe care o are activitatea fizică asupra sănătăţii mentale este recomandată adolescenților pentru reducerea simptomelor specifice depresiei, anxietăţii, dar şi altor afecţiuni psihice cu care se confruntă la vârsta transformărilor de orice fel, în special hormonale.

Exercițiile fizice cresc ritmul cardiac, ceea ce face ca în creier să fie pompat mai mult oxigen. În același timp, în timpul activității fizice, corpul eliberează diverși hormoni care contribuie nu doar la relaxarea noastră, cât și la învățare și transmiterea mai bună a semnalelor la nivelul sistemului nervos.
Totodată, sportul practicat la orice vârstă ajută şi la prevenirea mai multor boli cronice, iar aici ne referim la cele cardiovasculare, diabet şi obezitate. Toate atât de prezente în rândul persoanelor de toate vârstele.

Mișcarea din copilărie ne influențează mintea la maturitate?

Da, pentru că activitatea fizică cu care vii din anii de formare, adică din copilărie, ajută la crearea unor noi conexiuni neuronale, în special în acele regiuni ale creierului implicate în funcțiile de coordonare, memorie și orientare spațială, atât de necesare adultului.

Totodată, în timp ce facem mișcare, corpul secretă mai multă serotonină (așa-zisul hormon al fericirii), iar secreția de cortizol (acel hormon al stresului) scade. Această reacție banală, oarecum, îi face pe cei mici să fie mai receptivi și mai deschiși către asimilarea informațiilor și îi ajută să își păstreze această deschidere și la maturitate.

Activitatea fizică îmbunătățește concentrarea

Cercetările asupra efectelor pe termen scurt ale exercițiilor fizice au scos la iveală că cei mici sunt mai capabili să se concentreze asupra sarcinilor din timpul orelor de curs imediat după o activitate fizică. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca cei mici să fie activi în timpul pauzelor de la școală, să se joace, să alerge, să facă întreceri, deoarece îi ajută să devină mai receptivi în timpul lecțiilor. Cu cât un copil este mai concentrat, cu atât va îndeplini mai bine o sarcină și va avea mai multe șanse să rețină mai bine și mai mult timp informațiile primite la clasă.

Studiile făcute de-a lungul timpului despre importanța exercițiilor fizice asupra concentrării au evidențiat că toată această conexiune s-ar putea datora faptului că amplificarea frecvenței cardiace și fluxul sanguin ulterior ajută imediat funcționarea creierului pe termen scurt și lung.

Cercetările efectuate asupra creierului au arătat și că activitatea neuronală este mai intensă la copii imediat după mers pe jos timp de 20 de minute, comparativ cu cei care nu fac mișcare 20 de minute. O altă explicație este că pur și simplu copiii ard excesul de energie și entuziasm prin activitate fizică și apoi pot să se concentreze la o altă activitate care presupune atenție și stat într-un loc.

Totodată, activitățile sportive extracurriculare de orice fel par să susțină performanța academică la fel de mult ca și orele de educație fizică din școli.

Top 6 beneficii psihologice ale activității fizice la orice vârstă

  1. Combate depresia.
  2. Alungă stresul.
  3. Stimulează buna dispoziție și susține motivația.
  4. Îmbunătățește relațiile sociale.
  5. Crește stima de sine.
  6. Îmbunătățește performanțele intelectuale.

Așadar, o stare de sănătate mentală bună este vitală în fiecare etapă a vieții noastre, deci este imperios necesar să o cultivăm din copilărie. Spun că e vitală pentru că ajută fiecare persoană aflată la maturitate să se bucure de viață, să formeze legături sănătoase cu cei din jur, să lucreze eficient și să-și găsească propriul echilibru.

Dacă și tu ai nevoie de ajutor pentru aplicarea principiilor unei alimentații echilibrate și activitate fizică, totul pentru o minte și un corp sănătos, te așteptăm la ELA CLINIC cu o echipă multidisciplinară formată din medici cu diverse specialități, tehnicieni nutriționiști pregătiți și psihoterapeuți cu experiență. Pentru copii, am creat special Programul Junior, pentru a-i ajuta să învețe bazele unui stil de viață sănătos.

Oferă-i copilului tău sprijin pentru un stil de viață sănătos!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.