Diabetul gestaţional poate să apară în ultimele trei luni de sarcină şi dispare de cele mai multe ori după nașterea copilului. Identificarea lui se face printr-un test de toleranță la glucoză, iar tratamentul nu este foarte complicat. În schimb, ignorarea poate avea efecte foarte grave atât asupra mamei, cât și asupra copilului. Statisticile arată că circa 4 la sută dintre gravide suferă de diabet gestaţional!
Cum se pune diagnosticul de diabet gestațional
Diabetul gestațional este diagnosticat în urma unui test de toleranță orală la glucoză (TTOG) care se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină. Testul durează aproximativ 2 ore și este recomandat de medicul ginecolog care urmărește sarcina.
În ziua în care efectuezi testul va trebui să mergi la cabinetul medical și să ai grijă să nu fi mâncat nimic cu 8 ore înainte. De asemenea, în timpul testului nu ai voie să consumi alimente sau să depui efort fizic. Poți consuma cantități mici de apă.
Cum decurge testul:
- ți se măsoară glicemia cu ajutorul unui glucometru pentru a stabili dacă poți efectua testul în siguranță
- ți se recoltează prima probă de sânge
- bei o băutură foarte dulce rezultată din dizolvarea a 75 g de glucoză în apă. Ai grijă să o bei cu înghițituri mici, ca să nu ți se facă rău.
- după o oră ți se recoltează cea de-a doua probă de sânge
- după două ore ți se recoltează cea de-a treia probă de sânge
Conform Asociației Americane de Diabet (ADA), se consideră diabet de sarcină dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală cu pragul stabilit.
Cine riscă să facă diabet gestaţional
- femeile supraponderale;
- cele care au în familie persoane cu diabet;
- femeile care au născut un copil cu greutate mare;
- femeile care au mai făcut diabet gestaţional cu ocazia altor sarcini;
- femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice;
- femeile cu avorturi spontane în antecedente;
- femeile cu vârste peste 40 de ani;
- femeile care iau medicamente ce pot afecta nivelul de zahăr din sânge precum corticosteroizii și antipsihoticele.
Factori de risc
- Istoricul familial – dacă ai o rudă apropiată cu diabet de tip 2, există un risc mai mare de îmbolnăvire. Dacă ambii părinţi sunt bolnavi de diabet, probabilitatea poate ajunge până la 80%.
- Excesul ponderal – surplusul de kilograme creşte riscul de a avea diabet zaharat. În plus, dacă circumferinţa abdomenului depăşeşte jumătate din înălţimea ta în centimetri, depozitele de grăsime pot afecta sănătatea, crescând riscul de diabet.
- Hipertensiunea arterială – dacă ai tensiune crescută, înseamnă că există un risc mai mare de diabet. Mai mult, dacă există momente hipertensive, este bine să te adresezi medicului, deoarece există riscul de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare.
- Vârsta – poate reprezenta un factor de risc, mai ales alături de obezitate şi hipertensiune. Personalul medical recomandă testarea glicemiei la toate persoanele de peste 45 de ani.
Cum te poate afecta diabetul gestaţional netratat pe tine şi pe copilul tău
Diabetul gestaţional te poate afecta când sarcina este deja avansată, respectiv în a doua jumătate a acesteia, după ce corpul copilaşului a fost format şi este în creştere. Totuşi, dacă ai avut glicemia crescută de la începutul sarcinii, adică diabet nediagnosticat sau tratat necorespunzător, atunci există un risc crescut de avort spontan sau e posibil să apară defecte congenitale la făt.
Dacă îl laşi netratat sau nu îl controlezi aşa cum trebuie, copilul tău poate avea de suferit. Pancreasul tău este suprasolicitat pentru a secreta mai multa insulină, însă aceasta nu reuşeşte să scadă nivelul glucozei din sânge. Deşi insulina nu trece de placentă, glucoza şi alţi nutrienţi reuşesc să pătrundă.
Astfel, copilul va avea un nivel crescut de glucoză în sânge, iar pancreasul lui va secreta şi mai multă insulină, pentru a scăpa de cantitatea de glucoză în plus. Asta înseamnă că bebeluşul va avea parte de mai multă energie decât are nevoie pentru a creşte şi a se dezvolta, care va fi stocată sub formă de grăsime.
Bebelușii prea graşi pot dezvolta diverse probleme, precum afecţiuni ale umerilor provocate în timpul naşterii (distocia de umăr).
În cazul în care suferi de hiperglicemie în a doua jumătate a sarcinii, poate apărea fetopatia diabetică, o afecţiune reprezentată de mai multe tulburări neonatale: o greutate exagerată la naştere, hipertrofia unor organe sau ţesuturi în care metabolismul glucozei depinde de insulină, îngrăşare excesivă, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, tulburări electrolitice, imaturitate pulmonară.
De asemenea, copilul poate avea probleme cu respiraţia. Bebeluşii cu exces de insulină secretat devin mai târziu copii cu risc de obezitate crescută, iar ca adulţi riscă să fie diagnosticaţi cu diabet de tip 2. Încă din prima lună de viaţă trebuie evitate astfel supraalimentarea şi luarea excesivă în greutate.
Strategii care te ajută să previi diabetul gestaţional
- Adoptă un regim alimentar sănătos şi variat, cu trei mese pe zi şi două gustări. Nu trebuie să mănânci pentru doi.
- Redu consumul de dulciuri concentrate, sucuri carbogazoase, alimente procesate sau prăjite. Sarcina nu este un paravan pentru desfrâu culinar.
- Alege legume, cereale integrale, carne slabă, fructe cu măsură, lactate degresate. Poţi mânca dietetic şi dacă eşti gravidă. Nu o să te îmbolnăveşti.
- Fă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. Eşti însărcinată, nu bolnavă.
Nu lăsa diabetul gestațional să-ți afecteze sarcina! Fie că vrei să îl previi, fie că vrei să îl tratezi corect, la ELA CLINIC primești sprijin de specialitate, medical și nutrițional, în cadrul programului MATERNA. Dacă și tu ai nevoie de un astfel de sprijin, apelează cu încredere la specialiștii noștri.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!