Nutriție terapeutică

Cum să reduci șansele de a suferi un AVC

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

9 minute timp de citit

Cu siguranţă ai auzit până acum despre accidentul vascular cerebral şi poate ştii deja că reprezintă o urgenţă medicală, iar tratamentul imediat este crucial. Cu toate astea, dă-mi voie să îţi explic motivele pentru care intervenţia urgentă face diferenţa între viaţă şi moarte.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se declanşează când alimentarea cu sânge a unei zone din creier este întreruptă sau redusă, fapt ce împiedică ţesutul cerebral să primească oxigen şi substanţe nutritive. Când se întâmplă asta, celulele cerebrale încep să moară în câteva minute şi pot provoca leziuni în zonele care controlează mușchii, memoria și vorbirea. Cu tratament adecvat însă, poate fi prevenită şi eventuala dizabilitate care s-ar putea instala în urma unui AVC.

Din nefericire, România se află pe locul 3 în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de AVC şi pe locul 2 în topul deceselor şi infirmităţilor provocate de această afecţiune. De altfel, nici nu trebuie să ne mirăm dat fiind că AVC-ul este a doua cea mai comună cauză de deces în România după infarctul miocardic.

Şi dacă te întrebi de ce se întâmplă asta, îţi spun că expansiunea numărului de cazuri de AVC are la bază stilul de viaţă nesănătos şi factorii de risc la care ne supunem zi de zi.

3 semne ale unui AVC

  • Faţa devine asimetrică.
  • Mâinile sunt slăbite.
  • Vorbirea se modifică, în sensul că este greoaie şi incoerentă.

Acum că ştii care sunt semnele, să îţi spun şi ce să faci ca să eviţi un AVC.

Verifică-ţi constant tensiunea arterială

Valorile normale ale tensiunii arteriale în funcţie de vârsta unei persoane, pe un tensiometru electronic, trebuie să fie cuprinse între 90 şi 120 presiune sistolică şi între 60 şi 80 presiune diastolică. Dacă tensiunea ta e mai mare sau mai mică vorbeşte cu medicul tău pentru a schimba ceva în alimentaţie şi în rutina zilnică, iar aici mă refer la mişcare, mai ales. Dacă tot nu se reglează, cel mai probabil va recurge la tratament.

Fă mişcare

Exerciţiile fizice te ajută să menţii o greutate şi o tensiune normale. Asigură-te că faci sport constant, cel puţin 30 de minute, 3 zile pe săptămână. Dacă nu reuşeşti, mergi alert 30 de minute în fiecare zi, este un fel de exerciţiu cardio pentru care inima ta îţi va mulţumi.

Menţine stresul sub control

Stresul poate duce la AVC pentru că provoacă inflamaţii în anumite părţi ale corpului aşa că încearcă să eviţi momentele dificile cât poţi de mult. Dacă la locul de muncă treci prin perioade stresante, ia o pauză. Ia-ţi câteva zile libere. Vorbeşte cu un coleg de birou să te ajute cu îndatoririle. Dacă acasă simţi că eşti stresat, agitat şi nu te mai odihneşti, schimbă ceva, vorbeşte cu ai tăi, dar nu lăsa situaţia să continue.

Menţine-ţi greutatea în limite normale

Obezitatea şi problemele de sănătate pe care le provoacă, mai precis diabetul şi tensiunea arterială ridicată, cresc şansele de a face un AVC la un moment dat. Aşadar, ai grijă de alimentaţia ta şi evită mâncărurile bogate în calorii. Nu ne aduc nimic bun şi ne fac numai probleme. Alege iaurturi slabe, mozzarela light, carne slabă, supe, ciorbe şi salate din belşug, iar atunci meniul tău va fi nu doar variat, ci şi gustos şi nu vei mai simţi nevoia de calorii extra.

Consumă alcool cu măsură

Poate ţi se pare greu de crezut, dar băuturile alcoolice nu sunt interzise categoric. În fapt, nimic nu este totalmente interzis, trebuie doar consumat sau făcut cu măsură, căci moderaţia este cheia succesului în orice. Dacă vrei să bei ceva, fă o alegere sănătoasă, ca să nu te pui în pericol. De pildă, vin roşu. Această băutură protejează inima, arterele, dar şi creierul. Un pahar de vin roşu pe zi, de calitate, este aşadar sănătate curată.

Verifică-ţi constant colesterolul

Dacă ai un nivel crescut de colesterol rău LDL şi un nivel scăzut de colesterol bun HDL pot creşte şansele de a forma nişte plăci pe artere care limitează fluxul sanguin, fapt ce poate duce la un accident vascular cerebral. Ce poţi face ca să remediezi acest dezechilibru? Simplu. Redu cantitatea de grăsimi saturate şi trans din alimentaţie şi fă sport regulat. Dacă nu reuşeşti să menţii colesterolul în valori normale, medicul tău te poate ajuta cu tratament medicamentos.

Observă ritmul bătăilor inimii

Bătăile inimii într-un ritm sănătos sunt esenţiale pentru protejarea sănătăţii cardiace. Pe de altă parte, ritmul cardiac neregulat, bătăile mult prea rapide sau mult prea lente asociate cu respiraţie greoaie sau dureri în piept pot fi semne ale fibrilaţiei atriale care creşte de 5 ori riscul unui atac cerebral. Dacă simţi că ceva nu este în regulă, discută cu medicul tău. Nu te speria. Cu tratament adecvat, ritmul se va stabiliza şi astfel va scădea şi riscul formării unor cheaguri de sânge.

Controlează-ţi diabetul

Când ai diabet, şansele de a suferi un AVC sunt cu 1,5 mai mari decât la ceilalţi. Aşadar, indiferent de tipul diabetului pe care îl ai dacă nu îţi controlezi glicemia rişti o serie de complicaţii. De ce îţi spun asta? Pentru că vasele de sânge sunt afectate de glicemiile ridicate, în sensul că devin mai fragile şi mai înguste şi apare riscul ca un tromb să le blocheze mai uşor. Ai grijă deci la alimentaţie şi la stres, căci şi el îţi poate creşte glicemia.

Măreşte doza de fibre din alimentaţie

Fibrele sunt acele părţi din alimentaţie care nu se digeră, de pildă tărâţa, coaja etc. Fibrele reduc colesterolul, dar şi riscul pentru boli cardiovasculare, inclusiv AVC. Şi ca să îţi faci o idee îţi spun că pentru fiecare 7 grame de fibre din alimentaţie scade cu 7% riscul de a face un AVC la un moment dat. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, adulţii trebuie să consume între 27 şi 40 g de fibre în fiecare zi. Le poţi lua din paste, orez şi pâine integrale, cereale, leguminoase, legume şi zarzavaturi, dar şi nuci şi seminţe.

Mănâncă ciocolată neagră (2 pătrăţele pe zi)

Deşi pare greu de crezut, dulcele nu este exclus din alimentaţie, doar că trebuie să alegem ceva de calitate. Ciocolata neagră, de exemplu, cea cu 85% cacao, este ideală. Asta pentru că polifenolii din cacao, mai ales flavanolii săi, acţionează în mai multe moduri pentru buna sănătate a inimii şi a vaselor de sânge, prin scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului rău. Mai mult, un studiu a scos la iveală că în cazul persoanelor care au suferit un atac de cord, consumul de ciocolată neagră de 2 ori pe săptămână, comparativ cu a nu mânca deloc, a scăzut riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 66%.

Nu fuma

Tutunul provoacă în organism vasoconstricţie, adică vasele de sânge se îngustează, creşte nivelul de grăsimi din sânge, creşte colesterolul rău şi îl scade pe cel bun, iar astfel sângele devine mai vâscos. Toate acestea pot duce la un accident vascular cerebral.

Fă alegeri alimentare sănătoase

Schimbă-ţi regimul alimentar bogat în calorii cu alimentare uşoare, dar gustoase şi sănătoase. În pieţe şi hipermarketuri găsim o gamă largă de produse cu care să înlocuim toate alimentele grase pe care obişnuim să le consumăm. Iată pe scurt câteva variante! Iaurt uşor, chefir sau ayran în loc de smântână, lapte bătut şi iaurturi grase. Brânză de vacă, mozzarela în loc de caşcaval şi brânză de oaie; peşte, curcan, pui, iepure, vită, în loc de oaie sau porc. Pâine integrală în loc de albă, salate proaspete în loc de dressing-uri bogate în calorii sau de maioneză. Iar cu ajutorul condimentelor poţi da gust oricărei farfurii.

Dacă vrei să faci o schimbare, la Ela Clinic (elaclinic.ro) avem soluția pentru tine. Programele de NUTRIȚIE TERAPEUTICĂ (https://elaclinic.ro/nutritie-terapeutica) sunt concepute astfel încât să te ajute să-ți recapeți sănătatea, să-ți îmbunătățești analizele și să scapi de o parte din medicamente pentru tot restul vieții. Te aşteptăm cu drag!

Click aici și fă-ți o programare!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.