Nutriție terapeutică

Gestionarea diabetului pe timpul verii

Ioana MergeaniIoana Mergeani

Ioana Mergeani

4 minute timp de citit

Diabetul și vara pot fi o combinație dificilă pentru unele persoane cu diabet, deoarece temperaturile ridicate și activitățile sezonului cald pot afecta nivelul glicemiei și gestionarea diabetului. Iată câteva sfaturi pentru a gestiona diabetul în timpul sezonului cald:

1. Menține-te hidratat

Este important să bei suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, mai ales în timpul verii. Consumă apă în mod regulat și evită băuturile zaharoase sau carbogazoase, deoarece acestea pot crește nivelul de zahăr din sânge. Apelează la apă, ceaiuri fără zahăr sau băuturi neîndulcite pentru a evita creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge.

2. Planifică-ți mesele și gustările

În timpul verii, este posibil să ai o dietă diferită, bogată în fructe și legume proaspete. Asigură-te că planifici mesele și gustările astfel încât să rămâi în limitele dietetice recomandate pentru diabet. Alege alimente bogate în nutrienți și cu conținut scăzut de carbohidrați și evită mesele copioase și alimentele grele.

3. Monitorizează-ți glicemia

Fii mai atent/ă la monitorizarea glicemiei în timpul verii, deoarece căldura poate afecta nivelurile de zahăr din sânge. Verifică în mod regulat glicemia și ajustează-ți tratamentul în funcție de rezultatele obținute.

4. Protejează-ți picioarele

În timpul verii, poți fi mai expus la riscul de răni și infecții la nivelul picioarelor. Asigură-te că porți încălțăminte confortabilă și adecvată și că aplici cremă hidratantă pentru a-ți menține pielea moale și sănătoasă. Verifică-ți picioarele în mod regulat pentru a depista eventuale semne de leziuni.

5. Păstrează-ți medicamentele în condiții adecvate

Dacă utilizezi insulină, asigură-te că o păstrezi la temperatura recomandată, de obicei, între 2°C și 8°C. Nu expune insulina la temperaturi extreme sau la soare și păstrează medicamentele într-un loc răcoros pentru a evita deteriorarea cauzată de căldură.

6. Protejează-te de soare

Atunci când petreci timp afară în timpul verii, folosește cremă de protecție solară și poartă haine și pălării care să te protejeze de expunerea excesivă la soare. Unele medicamente pentru diabet pot crește sensibilitatea pielii la soare, așa că fii atent la aceste aspecte.

7. Fii activ

Exercițiile fizice regulate sunt importante pentru gestionarea diabetului. Alege activități care să te țină în mișcare, dar ai grijă să eviți expunerea prelungită la căldură excesivă. Optează pentru exerciții în interior sau planifică-ți activitățile în orele mai răcoroase ale dimineții sau serii.

Este întotdeauna recomandat să consulți medicul tău sau un specialist în diabet pentru a primi sfaturi și recomandări personalizate în funcție de situația ta specifică. Fiecare persoană cu diabet poate avea nevoi diferite, iar un plan personalizat te va ajuta să gestionezi mai bine diabetul în timpul verii.

La ELA CLINIC avem o echipă multidisciplinară formată din medici cu diverse specialități, tehnicieni nutriționiști pregătiți și psihoterapeuți cu experiență. Colaborăm în permanență unii cu alții și suntem mereu la curent cu noile ghiduri medicale și nutriționale internaționale.

Vino și tu la o consultație!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.