Lifestyle

10 diete populare care dau rezultate

Ana PiticasAna Piticas

Ana Piticas

9 minute timp de citit

Când te hotărăști să slăbești nu doar decizia în sine este dificilă, căci vine la pachet cu multe schimbări nu tocmai pe placul tău (mâncare slab calorică, porții mai mici, sport), ci și găsirea unei diete care să se potrivească cu preferințele tale alimentare, cu stilul tău de viață și cu programul tău în general. Nu poți adopta un regim pe termen lung și implicit o schimbare dacă regulile și alimentele impuse nu ți se potrivesc întru totul.

În zadar unele diete funcționează în cazul prietenelor tale dacă pe tine nu te conving. Degeaba renunți pentru câteva zile, săptămâni sau luni la alimentele preferate, dacă atunci când revii la stilul tău de viață, kilogramele se acumulează la fel sau poate dublu. Este nu doar frustrant, ci și demoralizant să experimentezi de fiecare dată, după o dietă, acest lucru. Este periculos chiar și pentru corpul tău, pentru că, de câte ori slăbim, corpul nostru pierde atât grăsime, cât și masă musculară, însă atunci când ne îngrășăm, ne îngrășăm doar grăsime, ceea ce face să acumulăm din ce în ce mai mult țesut adipos, să pierdem din ce în ce mai multă masă musculară și implicit să ne scadă metabolismul, adică arderile corpului nostru.

De aceea, este foarte important să înveți să alegi acea variantă de dietă care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și care poate deveni în timp stilul tău de viață. Asta este pentru tine garanția pentru succesul pe termen lung.

Alege sub îndrumarea unui specialist!

Top 10 diete populare care dau rezultate!

Whole30

Este una dintre cele mai populare ale momentului. Dieta presupune ca timp de 30 de zile să renunți la zahăr, cereale, fasole, lactate, soia și alimente procesate și să le înlocuiești cu legume, fructe, ouă, fructe de mare, carne slabă, nuci și semințe. Dacă respecți principiile, acest regim îți resetează tiparele alimentare și asigură scăderea în greutate, creșterea nivelului de energie, dar și normalizarea tranzitului intestinal. Mai mult, vei descoperi că pofta de mâncare scade treptat și vei avea un risc mai mic de inflamații sau infecții. Deci beneficiile sunt multiple.

Mediteraneană

Această dietă pune accentul pe legume și fructe, dar și pe cereale integrale, ulei de măsline, condimente, ierburi, nuci și fasole. Sunt permise și proteinele, motiv pentru care este indicat să mănânci în principal pește și carne de pasăre. De asemenea, poți consuma cantități moderate de carne roșie, lactate și vin roșu. Pe lângă slăbitul sănătos și sigur, această dietă protejează împotriva bolilor de inimă și a bolii Alzheimer.

Zone

Presupune un echilibru între proteine, carbohidrați și grăsimi și pune accent pe calculul numărului de calorii, însă nu impune restricții drastice în ce privește alimentele pe care le poți consuma. Dacă respecți principiile dietei, menținerea echilibrului și calcularea caloriilor, vei slăbi considerabil și sănătos, adică vei pierde din grăsimea corporală, nu apa din organism. Acest plan alimentar presupune să mănânci trei mese pe zi și două gustări. Fiecare farfurie este împărțită într-o treime proteine slabe, cum ar fi peștele și carnea de pasăre, și două treimi fructe, legume sau fasole. Asigură-te că ai în farfurie și grăsimi sănătoase, cum ar fi ulei de măsline, avocado sau migdale. Această combinație de 40% carbohidrați, 30% proteine și 30% grăsimi te ajută nu doar să scazi în greutate, dar te ține și într-o zonă antiinflamatoare.

Keto

Dieta Keto înseamnă că trebuie să elimini aproape toți carbohidrații. Acest lucru obligă corpul să ardă grăsimi pentru energie, o stare numită cetoză. Ca să ajungi însă la cetoză trebuie să înveți și să urmezi o regulă de bază pentru fiecare farfurie: aproximativ 75% din calorii trebuie să fie grăsimi sănătoase, 20% proteine şi doar 5% carbohidraţi. Ca să îţi faci o idee, îţi spun că o farfurie keto corectă presupune legume fără amidon (broccoli, conopidă, fasole verde etc.), grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline sau avocado, nuci ori seminţe şi proteine din carne slabă, peşte, ouă sau lactate. Un avantaj important al consumului ridicat de grăsimi este senzația de sațietate. Acest lucru te va ajuta să slăbești fără să faci foamea.

DASH

Acronim pentru Dietary Approaches to Stop Hypertension, mai precis „abordări dietetice pentru combaterea hipertensiunii”, acest plan este bun pentru tine chiar dacă nu ai tensiune arterială mare. Dieta pune accent pe fructe și legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine slabe. De asemenea, permite consumul de uleiuri sănătoase, nuci, fasole și mazăre. Limitează însă drastic consumul de dulciuri, grăsimi saturate și sodiu, dar la modul general nimic nu este interzis. Studiile arată că dieta DASH susține o pierdere în greutate sănătoasă și pe termen lung scade tensiunea arterială, colesterolul și șansele tale de diabet.

Paleo

Poate nu ai auzit încă de această dietă, dar nu e nimic complicat în ce o privește. Ideea este să mănânci ca un om de peșteră. O poți integra rapid în stilul tău de viață pentru că principiul ei este simplu: se bazează doar pe alimentele pe care le consumau oamenii în Epoca de Piatră. Concret, dieta Paleo se bazează pe un meniu bogat în carne, pește, legume, fructe, rădăcinoase, ouă, nuci și semințe și exclude alimentele procesate, dar și lactatele, cerealele și leguminoasele boabe. Concret, tot ce nu exista în acea perioadă.

South Beach

Această dietă cu conținut scăzut de carbohidrați are trei faze. Timp de 2 săptămâni, elimini aproape toți carbohidrații, inclusiv fructele și cerealele. Mănânci legume, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Apoi adaugi fructe, cereale integrale și legume cu amidon. Odată ce atingi greutatea dorită, poți mânca orice cu moderație, inclusiv carbohidrați (până la 28% din caloriile zilnice). Un lucru este cert în această dietă, te ajută să pierzi în greutate între 3,5 și 6 kilograme în prima lună, fără să rabzi de foame.

MIND

Scopul acestui plan alimentar este de a-ți stimula sănătatea creierului în timp ce slăbești sănătos. Este un amestec între dieta mediteraneană și DASH, cu accent pe alimentele care îți protejează creierul. Regimul se bazează pe legume cu frunze verzi, cereale integrale, nuci, fasole și ulei de măsline. Poți consuma și fructe de pădure, pește gras și carne de pasăre de curte. Chiar și un pahar de vin roșu pe zi este bun pentru creier și organism. În fond, MIND este mai mult decât un regim pe termen scurt, este un stil de viață care te ajută să fii în formă și plin de energie.

Atkins

Aceasta este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cu patru faze: timp de 2 săptămâni mănânci în special proteine, brânză și legume și doar 10% din calorii provin din carbohidrați, de preferat legume verzi. Apoi, treptat, adaugi nuci, fructe de pădure și semințe. Când te apropii de greutatea dorită, poți adăuga în meniu legume bogate în amidon, fructe și cereale. Este nevoie însă de atenție sporită în cazul celor cu probleme gastrice, boli de inimă, probleme digestive, hipertensiune arterială, probleme cu fierea sau cu colesterolul, cărora nu li se recomandă.

Intermitent fasting

Postul intermitent (intermittent fasting) nu este o dietă propriu-zisă, ci un model alimentar ce presupune alternarea perioadelor de limitare a consumului de alimente, de aici și denumirea de "post", cu perioade de timp în care se consumă alimente. Reprezintă de fapt un post alimentar de 14-16 ore care include și postul nocturn, adică pe perioada nopții. În restul zilei, în cele 8-10 ore rămase, se consumă 3-4 mese pe zi, în funcție de starea medicală și de obiectivul fiecărei persoane în parte.

Dacă ai încercat nenumărate diete până acum și nu ai reușit să ajungi la greutatea dorită, dacă vrei să slăbești într-un mod sănătos și echilibrat sau dacă vrei să câștigi pe termen lung lupta cu kilogramele în plus, te așteptăm la ELA CLINIC cu o gamă de analize și investigații speciale prin care poți afla dieta care ți se potrivește. Printre acestea se numără NutriGen, un test ADN de ultimă oră cu aplicabilitate în sfera nutriţiei, care îţi dezvăluie ce este înscris în codul tău genetic în materie de alimentaţie.

Află totul despre testul de nutrigenetică disponibil la ELA CLINIC în exclusivitate pe țară!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.