Lifestyle

10 trucuri ca să rămâi treaz fără cofeină

Mihaela OprișMihaela Opriș

Mihaela Opriș

7 minute timp de citit

Te-ai săturat să te trezeşti în fiecare dimineaţă cu gândul la cafea? Să intri în panică dacă mergi undeva, cu serviciul sau în vacanţă, şi nu ai cafea la micul dejun? Fie că este viciu, tabiet, lipsă de somn de calitate sau, de ce nu, chiar oboseală cronică, tot mai mulţi oameni apelează la cafea, la băuturi carbogazoase energizante sau la medicamente pentru a rămâne treji ore în şir sau pentru a nu mai resimţi starea de epuizare.

În cazul celor oarecum dependenţi de cofeină, acest stimulent îi face să fie pe pilot automat şi să reziste tuturor tipurilor de stres – indiferent că vorbim de stresul de la locul de muncă şi presiunea deadlineurilor, fie că vorbim de stresul de acasă, unde fiecare membru al familiei vine cu câte o problemă de rezolvat, de îndatoririle zilnice, iar lista poate continua.

Deşi pare mai uşor să apucăm prima băutură cu cofeină care ne e la îndemână şi să facem abuz, ca să ignorăm orice semn de epuizare venit din partea organismului, lasă-mă să îţi spun că, cu un minimum de autocontrol, poţi înlocui acest stimulent deloc sănătos dacă este consumat în exces cu câteva remedii naturale care să te ajute să rămâi concentrat la serviciu şi oriunde eşti solicitat, dar în acelaşi timp sunt benefice pentru organism.

Gustările verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, oferă organismului un plus de vitamine B, implicate în multe dintre procesele organismului, de la producerea și menținerea ADN-ului, buna funcționare a sistemului imunitar, până la metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și a proteinelor pentru producerea de energie. Deci consumă-le cu încredere.

Apa

Dacă te simți epuizat, poate e cazul să bei mai multă apă. Oboseala este un semn de deshidratare a corpului. Ține lângă tine în permanență un pahar de apă și bea constant, cu înghițituri mici, pentru un plus de energie.

Fă plimbări în natură

O schimbare scurtă de peisaj și puțin aer proaspăt nu doar că îţi vor trezi simțurile, dar soarele te va ajuta să îți reglezi ciclul somn-veghe. Pentru o perioadă, până scapi de oboseală, încearcă să te bucuri 30 de minute pe zi de lumina naturală a soarelui, iar dacă suferi de insomnie prelungeşte timpul la o oră pe zi în razele blânde ale soarelui.

Fă mișcare

Exercițiile fizice de orice fel susţin sănătatea corpului la modul general, dar eliberează și endorfine, acei hormoni ai fericirii produși de creier, care îți schimbă dispoziția și îți dau un plus de vitalitate.

Păstrează o rutină zilnică

Dacă te duci la culcare și te trezești la aceleași ore în fiecare zi, corpul tău va învăța că are un program și nu se va mai simți epuizat, căci va ști că după un heirup vine și timpul de relaxare.

Folosește aromaterapia

Anumite mirosuri te pot ajuta să te activezi și să te concentrezi mai bine. Pentru un plus de energie, încearcă Eucalipt, Lămâie sau Mentă, ca ajutor pentru memorie, folosește Rozmarin, Dafin și Mentă, iar pentru concentrare încearcă Tămâie și Geranium.

Consumă proteine

În loc să te repezi să consumi produse bogate în carbohidrați ca să te menții activ, mai bine optează pentru alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase. Te vor menține vigilent fără să faci exces de zahăr. O cană de lapte, un iaurt sau un kefir, o lingură de brânză sau o felie de friptură rece sunt și mai sănătoase și mai prietenoase cu silueta ta decât un baton de cereale sau o ciocolată.

Fă pauze de la monitoare

Când te simți somnoros să știi că e modul în care ochii tăi îți spun că au nevoie de o pauză. Pentru a evita oboseala ochilor, privește în mod regulat în depărtare pentru minim 10-20 secunde la fiecare 10-20 minute de privit în ecranul computerului. Este un exercițiu foarte eficient pentru odihna ochilor, alături de clipitul des.

Beneficiile ațipitului

Uneori, corpul tău are nevoie doar de o resetare. O sesiune de 15 până la 30 de minute de somn profund te poate ajuta să devii mai alert peste zi și să îți îmbunătățești starea de spirit.

Fă stretching regulat

O sesiune scurtă de stretching îți poate crește rapid energia. Dacă nu îți permite spațiul, poti face câteva rotiri de gât și întinderi ale brațelor, poți scutura pur și simplu mâinile și picioarele sau să încordezi câte o parte a corpului timp de câteva secunde după care să relaxezi. Te vei simți extraordinar, după doar câteva minute.

În afară de aceste recomandări, îți fac mai jos o listă de băuturi care pot înlocui cu succes cafeaua. Consumă-le cu încredere. Au gust bun și numai beneficii, dacă nu faci exces, evident.

Băutura de cicoare

Pe lângă gustul asemănător cu al cafelei, fibrele din rădăcina de cicoare pot regla pofta de mâncare și pot scădea astfel aportul total de calorii de-a lungul zilei, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

Ceaiul de rooibos

E benefic nu doar pentru sănătatea sistemului imunitar, ci și pentru durerile de cap, pentru crampele stomacale, pentru insomnie, pentru alergii sau astm.

Ceaiul verde

Este o băutură gustoasă care previne riscul de apariție a unui accident vascular cerebral, are efect favorabil asupra hipertensiunii arteriale și scade colesterolul rău.

Matcha

Este o pulbere de ceai verde care se dizolvă în apă. Băutura obținută reprezintă un cocteil de antioxidanți, vitamine și minerale și este o excelentă alternativă la cafea. O ceașcă de ceai conține suficientă teină încât să îți confere energie, cu toate că reprezintă echivalentul a doar 1/5 din cafeina dintr-o ceașcă de cafea. Un avantaj important: energia din ceai se eliberează lent în organism, într-un interval de 6-8 ore. Astfel, Matcha îți oferă un echilibru perfect între revigorare și relaxare.

Ceaiul Mate

Originar din America de Sud, are un conținut ridicat de teină, ceea ce îl face o băutură foarte utilă în momentele solicitante, în care avem nevoie de atenție sporită și rezistență mentală. Ceaiul Mate conține foarte mulți antioxidanți, aminoacizi, polifenoli, vitamine și minerale. Această compoziție specială contrabalansează efectul concentrației ridicate de teină, astfel încât ceaiul Mate poate fi folosit pentru a crește energia și puterea de concentrare, însă fără a produce efectele secundare ale consumului excesiv de cafea.

Dacă te simți obosit și nu ai energie să-ți îndeplinești toate sarcinile, la ELA CLINIC avem Programul Corporate Healthy Lifestyle, care se adresează persoanelor ce lucrează foarte mult. În cadrul programului, afli care sunt principiile unei diete sănătoase și echilibrate care să susțină concentrarea, energia și buna dispoziție.

Încarcă-ți bateriile pentru o viață echilibrată și o carieră de top!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.