Lifestyle

Ce este carența de vitamina D și cât ne dăunează

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

La modul general, organismul nostru are nevoie de o multitudine de vitamine ca să își poată îndeplini toate funcțiile metabolice. Vitaminele sunt importante în egală măsură și pentru adulți, și pentru copii, întrucât susțin funcționarea sistemelor osos, muscular și neuronal.

Rolul vitaminelor este vital și în procesele de transformare a alimentelor în energie, în menținerea bunei funcționări a sistemului imunitar și, bineînțeles, pentru sănătatea mintală.

După cum spuneam, toate vitaminele sunt necesare pentru organism, dar una deosebit de importantă, cu roluri multiple, al cărei deficit poate provoca dezechilibre grave în organism este vitamina D, sau „vitamina soarelui”.

Ce e vitamina D și de ce este atât de necesară

Vitamina D este solubilă în grăsime și este responsabilă în principal cu absorbția calciului în organism. Beneficiile vitaminei D și rolurile sale în menținerea sănătății organismului nostru sunt nenumărate:

  • Contribuie la sănătatea oaselor.
  • Susține sistemul imunitar.
  • Susține sănătatea cardiovasculară – ajută la echilibrarea presiunii arteriale, a nivelului colesterolului
  • Ajută la prevenirea depresiei și a schimbărilor de dispoziție.
  • Ajută la menținerea unei stări de spirit pozitive și a unui nivel optim de energie, combătând astfel stările negative.

Cele mai importante forme de vitamina D sunt D3 și D2. Vitamina D3 este forma naturală de vitamina D, pe care corpul o sintetizează prin contactul cu razele ultraviolete. Expunerea la soare, de altfel, este calea prin care este sintetizată în mod natural vitamina D în organism, printr-o reacție chimică a colesterolului din piele.

Un alt mod natural prin care poți asimila vitamina D este prin alimentație (ouă, pește gras, lactate, cereale), însă aportul furnizat de alimente nu este întotdeauna suficient, prin urmare este necesară suplimentarea, în special în lunile de toamnă și iarnă.

Doza zilnică de vitamina D recomandată, în funcție de vârstă este:

  • pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni – 400 UI/zi;
  • pentru cei cu vârste între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze – 600 UI/zi;
  • pentru oamenii de peste 71 de ani – 800 UI/zi.

Cine are nevoie de mai multă vitamina D?

În ziua de azi cei mai mulți dintre noi avem o muncă de birou și ne petrecem zi lumină într-o clădire iluminată artificial. Dacă plecăm de acasă dis de dimineață ca să ajungem la timp la serviciu și plecăm spre casă pe înserat, practic am ratat orice rază de soare, indiferent de anotimp.

În cazul acesta este normal să ne confruntăm cu un deficit de vitamina D. Unde mai pui că în puținul timp liber pe care îl avem la dispoziție nu ne plimbăm la soare, ci stăm în casă să ne odihnim sau mergem în mall-uri la cumpărături. Din nou, nicio șansă să ne vadă soarele.

Din alimentație, nu putem asimila necesarul zilnic. Nu mănâncă nimeni suficiente alimente bogate în vitamina D, cât să acoperim lipsurile. Iar dacă ești vegetarian sau nu prea îți plac lactatele, este clar, carența devine tot mai mare.

Poate te întrebi ce este atât de grav în a nu avea suficientă vitamina D în organism. Îți prezint în continuare o listă cu repercusiunile lipsei de vitamina D în organism ca să înțelegi gravitatea situației.

Efectele carenței de vitamina D

Vindecarea întârziată a rănilor

Rănile nu se vindecă la fel de repede la cei cu niveluri scăzute de vitamina D. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu arsuri. Deci dacă ai vreo rană de vreun fel și îți dai seama că procesul de vindecare este lung și anevoios, atunci cel mai sigur nivelul tău de vitamina D este foarte scăzut. Poți verifica asta foarte simplu, printr-un test de laborator.

Osteoporoza

Vitamina D și calciul contribuie la dezvoltarea oaselor și la menținerea oaselor puternice și sănătoase. În lipsa acestor două elemente, oasele devin fragile și pot determina osteoporoza, care înseamnă pierderea densității osoase, fapt care poate favoriza fracturile. Osteoporoza afectează o treime dintre femeile cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani și două treimi dintre femeile de 80 de ani sau mai mult. Vitamina D, administrată ca supliment sau produsă de organism după expunerea la soare, este transformată în forma activă a vitaminei și susține astfel absorbția optimă a calciului din alimente.

Durerile musculare

Deficitul de vitamina D poate provoca spasme și dureri musculare, mai ales iarna. În special la persoanele în vârstă, mușchii slăbiți pot crește șansele unor accidente sau fracturi. După 60 de ani, asigură-te că ai zilnic necesarul de vitamina D din alimentație și suplimente.

Rahitismul

Este o boală metabolică ce apare în perioada de creștere și este caracterizată prin mineralizarea deficitară a oaselor, cauzată de carența de vitamină D. Acest deficit este corelat cu valori modificate ale calciului și fosforului (care vor influența absorbția sa), precum și cu factori genetici predispozanți. Este posibil mai ales la copiii născuți din mame cu nivel scăzut de vitamina D, lucru frecvent în rândul femeilor afro-americane, de pildă.

Diabetul de tip 2

Carența de vitamina D e asociată și cu un risc crescut de diabet de tip 2, care creează în tot organismul o stare inflamatorie. Inflamația în general scade nivelul vitaminei D din sânge, iar aici mă refer și la inflamația produsă de infecții, dar și în alte boli cronice care sunt însoțite de inflamație – obezitate sau boli cardiovasculare. Așadar, dacă te confrunți cu una dintre aceste afecțiuni, ai grijă să ai zilnic necesarul de vitamina D, în funcție de categoria în care te încadrezi.

Obezitatea

Un indice de masă corporală (IMC) peste 30 este asociat cu niveluri scăzute de vitamina D. Celulele grase mențin vitamina D izolată astfel încât aceasta să nu fie eliberată. Deficitul de vitamina D este întâlnit la persoanele obeze. Obezitatea impune administrarea unor doze mai mari de suplimente de vitamina D pentru a ajunge la nivelurile normale. Nu înseamnă că pielea ta produce mai puțină vitamina D, ci că grăsimea suplimentară de sub piele păstrează mai mult din ea și schimbă modul în care intră în sânge. Dieta, schimbarea stilului de viață, dar și suplimentele te pot ajuta.

Cum să ții sub control nivelul de vitamina D

Dacă resimți dureri osoase, dureri musculare sau te confrunți cu osteoporoza, un simplu test de sânge îți poate spune cum stai cu vitamina D.

Atenție însă, nu exagera cu suplimentele pentru a compensa eventualele carențe. Prea mult poate fi dăunător.

Sfaturi:

  • Dacă crezi că e posibil să ai un deficit de vitamina D, cel mai bine este să consulți medicul și să nu te expui riscurilor automedicației.
  • Pentru a îmbunătăți absorbția vitaminei D, fă un obicei din a o administra în timpul unei mese ce conține grăsimi.
  • Înarmează-te cu răbdare, atingerea nivelului adecvat de vitamina D poate dura între 60-90 de zile.

Dacă ai un stil de viață vegetarian, te așteptăm la ELA CLINIC cu programul Plant Based, prin care ai parte de toți macro și micronutrienții fără riscul de a face deficite de vitamine și minerale și primești recomandările de suplimente nutritive potrivite pentru tine.

Obține și tu forma fizică dorită într-un mod sănătos și echilibrat!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.