Lifestyle

Cum ne influențează dieta fertilitatea

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

7 minute timp de citit

În mod obișnuit, cei mai mulți dintre noi suntem atenți la dieta zilnică din considerente precum slăbit, îngrășat, susținerea unui tratament medicamentos sau evitarea îmbolnăvirii pe termen lung. Din ce în ce mai multe persoane, iar aici mă refer în special la femei, încep să pună mare preț pe alimentație atunci când își doresc să conceapă un copil, și pe bună dreptate!

Desigur, în cazul în care îți dorești să aduci pe lume un copil, alimentația este importantă în cazul ambilor parteneri, căci amândoi contribuie la concepere, însă realitatea arată clar că atunci când vine vorba de acest aspect femeile sunt mai preocupate.

Când te hotărăști să ai un bebeluș, te gândești la multe lucruri – dacă vei fi în stare să îl crești, dacă ai resursele materiale necesare, dacă vei fi un părinte bun, și, desigur, și la faptul că, pentru a avea un copil sănătos, este important și startul pe care i-l dai încă de când e la tine în burtică.

Dar până la siguranța unei sarcini, hai să discutăm un pic și despre fertilitate, care este primul aspect pe care trebuie să îl iei în calcul.

Ce trebuie să știi despre fertilitate

După cum cred că știi deja, teoria spune că ciclurile au o durată de circa 28 de zile, cu o perioadă fertilă de 5 zile, în realitate însă lucrurile pot varia de la această regulă.

Ce este clar totuși, e că și în cazul femeilor și în cel al bărbaților, fertilitatea scade odată cu vârsta. Dacă la femei declinul fertilității este mai rapid și se asociază cu instalarea menopauzei, când apare infertilitatea completă, în mod normal în jurul vârstei de 50 de ani, la bărbați se instalează o „scădere definitivă” a fertilității după vârsta de 50-60 de ani, deci mult mai târziu.

La femei, susținerea fertilității pentru cât mai mult timp va ajuta ulterior la o trecere lină către menopauză, precum și o menopauză cu cât mai puține probleme.

Despre susținerea fertilității prin alimentație și stil de viață vom vorbi mai pe larg în acest articol.

Impactul alimentației asupra fertilității

La modul general, dieta de fertilitate presupune un consum echilibrat de proteine animale și vegetale. Datorită acestui lucru, crește aportul de fibre, dar și aportul de vitamine și minerale.

Mai mult, studiile spun că femeile care consumă cel puțin 3 porții de legume verzi și fructe pe săptămână, obțin o sarcină mai repede decât cele care nu au o alimentație de acest gen.

Totodată, consumul de pește, fructe de mare, carne slabă – pentru proteine de calitate - susține fertilitatea. Te sfătuiesc să renunți la alimente procesate gen fast-food și să reduci aportul de carbohidrați rapizi (zahăr, făină albă, dulciuri) pentru că astfel scade și insulinorezistența și se îmbunătățește calitatea ovocitelor și a spermatozoizilor, prin scăderea gradului de inflamație cronică de la nivelul organismului.

Atenție însă! Femeile care doresc să obțină o sarcină trebuie să știe că aportul adecvat de folați/acid folic contribuie în mod semnificativ la scăderea riscului de apariție a defectelor de tub neural – o malformație a sistemului nervos al fătului. Folații se regăsesc în produsele de origine animală dar și în legumele verzi, salată, spanac, dovlecei, broccoli, însă se asimilează insuficient, de aceea aportul suplimentar este necesar până la 12-14 săptămâni de sarcină.

În același timp, femeile care nu au un aport suficient de zinc și seleniu din alimentație, au nevoie de mai mult de 12 luni pentru a rămâne însărcinate. Aceste minerale se regăsesc în nuci - migdale, alune braziliene, caju -, carne, ou, somon, fructe de mare.

Deși nu pot garanta că anumite alimente înlesnesc obținerea unei sarcini, știu sigur că o greutate sănătoasă și o dietă nutritivă sunt de mare ajutor.

10 recomandări de care să ții cont dacă vrei să obții o sarcină

1. Evită grăsimile trans, grăsimile care blochează arterele și care se găsesc în multe produse preparate comercial și fast-food.

2. Folosește mai multe uleiuri vegetale nesaturate, precum uleiul de măsline sau uleiul de rapiță sau de in.

3. Mănâncă mai multe proteine vegetale, cum ar fi fasole și nuci, și mai puține proteine animale, dar atenție la cantitate și la bugetul zilnic de calorii!

4. Alege cereale integrale și alte surse de carbohidrați care au efecte mai scăzute și mai lente asupra zahărului din sânge și insulinei, mai degrabă decât carbohidrații extrem de rafinați care cresc rapid glicemia și insulina.

5. Bea un pahar de lapte integral sau mănâncă o porție mică de iaurt gras în fiecare zi.

6. Ia multivitamine care conțin acid folic și alte vitamine B.

7. Băuturile contează: apa este grozavă; cafeaua, ceaiul și alcoolul sunt în regulă cu moderație; stai departe însă de sucurile zaharoase.

8. Alege să îți menții o greutate sănătoasă. Dacă ești supraponderală, pierderea între 5% și 10% din greutate poate porni ovulația.

9. Dacă nu ești o fire activă, începe un plan zilnic de exerciții. Dacă faci deja exerciții fizice, accelerează ritmul antrenamentelor. Dar nu exagera, mai ales dacă ești normoponderal spre slab. Prea mult exercițiu poate acționa împotriva concepției.

10. Dacă fumezi, încetează. Fumatul este de departe cel mai mare dușman al fertilității, atât la femei cât și la bărbați. În plus, acest obicei nociv, dacă este perpetuat în familie, va fi preluat și de copil.

Pentru alte sfaturi când te hotărăști să concepi un copil te așteptăm la ELA CLINIC cu Profertilia. Este un program nutrițional dedicat femeilor și cuplurilor care doresc să-și crească șansele de a obține o sarcină.

Cum te ajută:

  • Afli care sunt principiile dietei care te poate ajuta să-ți crești șansele de a rămâne însărcinată.
  • Înţelegi ce se întâmplă cu metabolismul şi cu corpul tău în cadrul dietei.
  • Afli cum poți să scapi de pofte şi de obiceiurile alimentare nesănătoase
  • Primești informaţii exacte cu privire la necesarul de calorii, gramaje, orarul meselor.
  • Discuți soluții practice de organizare a meselor, reţete, mod de preparare, idei de asociere a alimentelor.
  • Ești monitorizată, îndrumată şi motivată permanent pentru a reuşi.
  • Primești recomandările de suplimente nutritive potrivite pentru tine.

Și pentru că totul este mai ușor împreună, poți opta pentru pachetul Family: dacă vii cu un alt membru al familiei, acesta beneficiază de consultația inițială gratuită și are 50% reducere la orice program.

Intră în familia ELA CLINIC și fă primul pas către o familie sănătoasă!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.