Lifestyle

Cum să te pregătești eficient pentru sarcină: 11 vitamine și suplimente care sporesc fertilitatea

Andreea Căzănaru Andreea Căzănaru

Andreea Căzănaru

14 minute timp de citit

Un copil este pentru cele mai multe dintre femei realizarea supremă. Și deși poate crezi că iubirea este ingredientul cel mai important pentru ca bebelușul tău să fie perfect și să se nască sănătos și la termen să știi că nu e chiar așa.

Lucrurile s-au schimbat mult, iar în ziua de azi ca să ai o sarcină ușoară și un copil sănătos este nevoie să fii foarte atentă la corpul tău și să acorzi multă atenție de la alimentație, analize și până la mediul în care trăiești, dar mai ales este nevoie să îți pregătești organismul înainte de a rămâne însărcinată.

Concret, când te-ai hotărât să rămâi gravidă este important să elimini atât excesul ponderal, cât și subponderea. De asemenea, este necesar să ai un program normal de muncă și de odihnă, adică o activitate fizică moderată pentru că asta e foarte importantă pentru sistemul tău endocrin și un somn de măcar 8 ore pe noapte.

De ce îți spun toate astea? Pentru că o sarcină planificată este cazul ideal, întrucât poți să te asiguri că ești pregătită fizic și emoțional pentru a rămâne gravidă.

7 lucruri pe care să le faci înainte de a rămâne însărcinată

Așadar, cu 3 luni înainte de concepție, trece pe o listă de activități aceste 7 priorități.

1. Renunță la anticoncepționale

Dacă iei pilule contraceptive e timpul să închei tratamentul din clipa în care ai decis că vrei să rămâi gravidă. În acest fel îi oferi corpului șansa să-și restabilească echilibrul hormonal natural și să reia ovulația normală.

2. Alege un medic de încredere

Sarcina este o perioadă plină de transformări nu doar în plan fizic, ci și emoțional. Așadar, ai nevoie lângă tine de un medic obstetrician bun, în care să ai încredere și care să fie lângă tine pe durata celor 9 luni.

3. Menține o greutate sănătoasă

Fii atentă la ce, cum și cât mănânci. Oferă-i corpului tău hrană de calitate și bea multă apă. Menține o greutate sănătoasă și dacă ești supraponderală, fă-ți un plan de slăbire alături de nutriționist. Mai ales atunci când ești gravidă este important să urmezi un regim alimentar atent supravegheat de un specialist. Greutatea excesivă poate duce la infertilitate, iar mamele supraponderale ori obeze au un risc mai mare de avort spontan, diabet gestațional, infecții și tromboze.

4. Crește aportul de nutrienți

O dietă echilibrată are la bază consumul de fructe, legume, proteine slabe, cereale și lactate integrale și susține funcționarea normală a sistemului tău reproducător.

De asemenea, când te pregătești să devii mamă este important să îți ajuți corpul și suplimentar, iar aici mă refer, printre altele, la:

Acid folic: Femeile aflate la vârsta fertilă ar trebui să consume 400 de micrograme de acid folic pe zi.

Calciu: Femeile aflate la vârsta fertilă ar trebui să consume cel puțin 1.000 de miligrame de calciu zilnic.

Vitamine prenatale: discută cu medicul tău și, în funcție de analizele pe care ți le-ai făcut, el îți poate recomanda diferite vitamine prenatale care să te ajute în sarcină.

5. Limitează consumul de cafea și alcool

Cafeaua este diuretică, iar în cantități mari poate elimina toții nutrienții pe care te străduiești să îi asimilezi în organism.

Cât despre alcool, acesta nu numai că îți afectează fertilitatea, însă în situația în care sarcina s-a instalat și tu nu ai aflat încă, îi poate pune viața fătului în pericol.

Nu risca nimic! Chiar și o cantitate mică de alcool poate fi responsabilă de un avort spontan, naștere prematură, anomalii ale sistemului nervos, probleme de auz și retard mintal.

6. Renunță la tutun

Dacă ești fumătoare, e momentul să renunți. Orice țigară fumată în timpul sarcinii crește riscul de mortalitate a fătului și de naștere prematură!

7. Fă sport regulat

Adoptă o rutină de exerciții care îți întăresc mușchii și îți protejează articulațiile și fă mișcare în fiecare zi. Nu doar că te ajută să îți ții greutatea sub control, dar îți dă și o stare de bine. În plus, amintește-ți, doar te pregătești pentru o sarcină, nu urmează să fii bolnavă!

Top 11 vitamine și suplimente care cresc fertilitatea

Micronutrienții sunt de fapt vitaminele și mineralele de care avem nevoie în cantități mai mici, dar sunt extrem de importanți pentru sănătatea organismului. Micronutrienții sintetizează ADN-ul, facilitează creșterea, ajută la mineralizarea osoasă, sprijină producția de hormoni și permit celulelor să se regenereze.

Mulți micronutrienți sunt considerați „substanțe nutritive esențiale”, din acest motiv, dacă în urma analizelor descoperim carențe, trebuie să refacem deficitul pentru a evita diversele probleme de sănătate precum lipsa de fier (care provoacă anemie), scăderea nivelului de vitamina B12 (care provoacă probleme cognitive) sau deficitul de magneziu (care duce la iritabilitate, la spasme musculare și tulburări ale somnului).

Dacă urmărim să obținem o sarcină, în primă fază ideal este să obținem acești micronutrienți din alimente, iar apoi să apelăm la suplimente. Chiar și când suntem însă nevoite să o facem, nu trebuie să ne alarmăm. Există în farmacii o serie de astfel de suplimente care ne înlesnesc procesul de refacere a eventualelor carențe din organism. Iată la ce mă refer!

Vitaminele B (altele decât acidul folic)

Vitaminele din grupul B joacă un rol important în susținerea unei sarcini sănătoase, asigură-te că nu-ți lipsește niciuna.

Beneficiile vitaminelor din complexul B

B1 (tiamina) – are rol important în dezvoltarea creierului copilului

B2 (riboflavină) – păstrează ochii sănătoși și pielea hidratată

B3 (niacina) – îmbunătățește digestia și ameliorează grețurile de dimineață

B5 (acid pantotenic) – susține formarea hormonilor de sarcină și scade frecvența crampelor de la picioare

B6 (piridoxină) – joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului tău și al sistemului nervos

B7 (biotină) – este importantă nu doar în sarcină, ci și în alăptare

B9 (acid folic) – reduce riscul copilului de a dezvolta defecte congenitale

B12 (cobalamina) – ajută la menținerea coloanei vertebrale și a sistemului nervos central al copilului

Vitamina C

Este una dintre cele mai recomandate vitamine în timpul sarcinii. Vitamina C protejează celulele și le menține sănătoase. Cu toate că se găsește în mai toate fructele și legumele, cum ar fi portocale, căpșuni, coacăze sau ardei, în unele cazuri aceasta nu se asimilează suficient așa că viitoarea mămică are nevoie de suplimente cu vitamina C.

Calciu

Este un element vital pentru că ajută la dezvoltarea oaselor și dinților bebelușului tău, încă din pântec. Printre alimentele care conțin calciu se numără, în primul rând, lactatele – brânza și iaurtul, dar și legumele cu frunze verzi.

Coenzima Q10

E produsă în mod natural de organismul uman. Este un antioxidant eficient și protejează creierul, inima și sistemul muscular. Concret, este prezentă în toate celulele corpului, cele mai mari concentrații aflându-se în mitocondrii („uzinele energetice din corp”), unde participă la producția energiei și stimulează reacțiile biochimice. Coenzima Q10 este o substanţă care se regăseşte în alcătuirea tuturor celulelor corpului şi are rol inclusiv în întinerirea ovulelor, deci este deosebit de importantă când îți pregătești corpul pentru o sarcină.

Vitamina D

Multe vitamine prenatale au în compoziția lor nu doar calciu, ci și vitamina D deoarece acestea funcționează foarte bine împreună și contribuie, tot împreună, la dezvoltarea oaselor sănătoase și a dinților fătului, dar și la dezvoltarea optimă a sistemului imunitar.

Vitamina E

Este un puternic antioxidant și anticancerigen. Totodată, studiile au scos la iveală că scade nivelul colesterolului din organism. Mai mult, datorită efectului său antioxidant vitamina E are capacitatea de a îmbunătăți sănătatea sistemului reproducător. Pe lângă suplimentele din farmacii, vitamina E se găsește natural în alimente precum: grâu, tărâțe, orez, orz, ovăz, secară, nuci, alune, porumb, semințe de floarea soarelui, struguri și dovleac.

Acidul folic

Cred că este cel mai cunoscut supliment printre mămici sau viitoarele mămici. Și are toate motivele. Acidul folic previne apariția defectelor de tub neural la bebeluș. La ce mă refer când spun asta? Îți explic. Defectele de tub neural reprezintă malformații congenitale ale bebelușului. Acest gen de defecte sunt anomalii grave la nivelul creierului și măduvei spinării. Din cauza acestor posibile probleme grave de sănătate, ideal este ca viitoarea mamă să ia acid folic măcar cu trei luni înainte de concepție, ca să se asigure astfel că organismul ei nu are deficit de acid folic.

Pe lângă suplimentele alopate, această vitamină poate fi obținută și din alimentație, prin consumul de legume cu frunze verzi, citrice, leguminoase, pâine și cereale integrale.

Fierul

Este un element esențial în sarcină, pentru că ajută la dezvoltarea placentei și a bebelușului. Rolul fierului în sarcină nu se oprește însă aici. În plus, el ajută organismul să producă sângele atât de necesar pentru transportul oxigenului către bebeluș. Totodată, combate anemia în sarcină, acea afecțiune caracterizată de scăderea hemoglobinei și implicit a transportului oxigenului în sângele gravidei.

Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru funcționarea optimă a organismului și oferă bebelușului tău nutrienții necesari pentru a se dezvolta corect și a veni pe lume în siguranță.

Poate că nu știai, dar creierul nostru este format din aproximativ 60% grăsime. Este așadar logic să te asiguri că ai suficient Omega-3 în organism pentru ca creșterea și dezvoltarea creierului bebelușului tău să fie la cote maxime.

Din fericire, suficiente alimente pe care le avem la îndemână sunt o sursă naturală de acizi grași Omega-3, iar aici mă refer la pește gras, macrou, ton, somon, ulei de pește, ulei de ficat de cod, semințe de in, semințe de chia și nuci.

Atenție! Omega-3 derivat din pește este mai bun decât cel derivat din surse vegetale deoarece este absorbit direct de către organism.

Seleniul

Aproape nimeni nu acordă atenție acestui oligoelement. Și este extrem de important. Așa se face că atunci când în corpul mamei există un deficit are loc perturbarea creşterii oaselor fătului.

În plus, o dozare corectă de seleniu previne dezvoltarea tiroiditei postpartum (inflamație a glandei tiroide).

Seleniul se găsește în cantitate mare și se asimilează bine din nucile de Brazilia. El se regăseşte, de asemenea, și în ton, carne de caracatiță și ficat fiert.

Zincul

În timpul sarcinii, zincul este esențial. În cele nouă luni celulele fătului cresc rapid, iar fătul are nevoie de zinc pentru creșterea celulelor și pentru producerea și funcționarea ADN-ului.

Pe de altă parte, acest mineral ajută și mama să își susțină funcțiile imunitare.

Carența de zinc poate afecta dezvoltarea normală a sarcinii, poate duce la alte complicații, inclusiv avort spontan, sau dacă sarcina este dusă la termen, duce la greutate fetală mică la naștere.

Riscuri de a lua suplimente după ureche

Deși majoritatea vitaminelor se vând fără rețetă, ele nu sunt neapărat lipsite de riscuri. Unele dintre suplimente pot interacționa negativ cu medicamentele pe care poate le iei deja, provocând efecte secundare neplăcute sau agravându-ți starea de sănătate.

Și deși crezi că vitaminele nu pot să îți facă niciun rău, să știi că orice exces te poate afecta.

De pildă, excesul de vitamina C și zinc poate provoca greață, crampe stomacale și diaree.

Prea mult seleniu în corp poate determina căderea părului, tulburări gastrointestinale sau oboseală cronică.

Cantitatea prea mare de vitamina A crește riscul de fragilitate osoasă, duce la dureri de cap, oboseală, disconfort articular sau probleme hepatice și este toxică pentru făt în primele luni de sarcină.

În același timp, o doză prea mare de vitamina E poate spori riscul unei viitoare mămici cu boală cardiovasculară de a suferi de insuficiență cardiacă.

Așadar, citește cu atenție eticheta fiecărui produs pe care îl iei în sarcină și dacă ai dubii în legătură cu ceva anume consultă-te întotdeauna cu medicul care te urmărește nu doar în timpul sarcinii, ci și înainte, până se instalează o sarcină. Deci suplimentele cu multivitamine trebuie să fie administrate exclusiv sub îndrumarea unui specialist.

În plus, dacă ești însărcinată și vrei să te hrănești sănătos și echilibrat, dacă vrei să crești în greutate corect și sănătos pe parcursul sarcinii, dacă vrei să afli cum poți să gestionezi corect din punct de vedere alimentar toate provocările care apar în această perioadă importantă din viața ta, te așteptăm la Ela Clinic în programul special conceput pentru această etapă minunată din viața ta - Sarcină Ușoară.

Ai încredere în tine și în puterea ta de a face o schimbare! Noi îți oferim susținerea potrivită pentru această etapă a vieții tale.

Programul Sarcină Ușoară este un program nutrițional dedicat femeilor însărcinate care doresc să aibă o dietă corectă și echilibrată pe tot parcursul sarcinii.

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.