Lifestyle

Obiceiuri sănătoase: Top 16 schimbări pentru o alimentație echilibrată și energie debordantă

Andreea DiaconescuAndreea Diaconescu

Andreea Diaconescu

10 minute timp de citit

A devenit o rutină pentru mulți dintre noi ca la debutul unui an să ne punem dorințe, să ne setăm o atitudine de învingător și să vrem să facem tot ce ne stă în putință pentru ca următoarele 12 luni să fie prospere din toate punctele de vedere. Cu siguranță pe lista noastră a tuturor este și sănătatea, însă starea tot mai degradată a multora dintre noi mă face să fiu convinsă că a vrea să fii sănătos devine din ce în ce mai mult doar un clișeu care sună bine.

E trist, dar este cruda realitate. Bifăm sănătatea pe lista de dorințe și trecem mai departe la a ne concentra pe joburi provocatoare, oportunități în afaceri, bani și vacanțe. Și, ce crezi, pe astea chiar ni le îndeplinim pentru că devin prioritare în detrimentul stării noastre de sănătate care în timp își cere tributul și așa apar pe nesimțite bolile cardiovasculare, digestive, cancere de tot felul și lista poate continua la nesfârșit, fii sigur de asta.

Dacă totuși anul acesta vrei să faci lucrurile diferit, iar sănătatea nu mai e ultima ta grijă, hai să îți prezint câteva obiceiuri sănătoase pe care le poți însuși fără prea mult efort, chiar de azi, dar care îți garantează stare fizică și psihică bune și energie pentru tot ce îți dorești să faci!

16 schimbări pentru o sănătate de fier!

1. Consumă mai multe fructe și legume

Asigură-te că ai la fiecare masă principală legume crude sau gătite, cât mai colorate. Ca să îți fie mai ușor, pregătește-ți dinainte să îți fie foame legumele într-un bol, iar fructele ține-le pe blat, la vedere, ca să nu uiți de ele. Asigură-te că ai în fiecare zi și gustări sănătoase precum bețișoare de morcov, ardei, castravete, roșii cherry, tulpini de țelină sau fructe la îndemână.

2. Renunță pe cât posibil la fast-food

Când ți-e foarte foame nu te opri în prima tonetă cu mâncare rapidă și prăjită. Dacă nu ai răbdare să ajungi acasă și să îți pregătești singur ceva sănătos, mai bine te oprești la un restaurant. În loc de pui prăjit, cere pui la grătar sau la cuptor, iar în loc de cartofi prăjiți cere o garnitură cu legume asortate sau cartofi la cuptor și o salată uriașă. Va fi un prânz sănătos, sărac în calorii, care îți va da multă energie. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Încearcă și ai să vezi că am dreptate.

3. Alege gustări sănătoase

Înlocuiește covrigeii, chipsurile sau prăjiturelele de peste zi cu o mână mică de nuci sau semințe crude sau un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi. Și fructele proaspete sau fâșiile de legume de sezon sunt o alegere delicioasă când ți-e foarte foame. Atenție însă, evită să mănânci când ești doar plictisit sau stresat. Stomacul trebuie să mai lucreze și în gol.

4. Gătește acasă mai des

Planifică-ți mesele în fiecare zi, astfel încât restaurantele sau fast-food-urile să nu fie singurele tale opțiuni de peste zi. Folosește un aparat de gătit cu aburi în care să îți pui tot ce vrei – pește, legume, orez integral sau chiar ouă și programează-l să pornească când pleci de la serviciu. În felul acesta vei avea o masă caldă și sănătoasă de îndată ce ajungi. Condimentează mâncarea caldă cu ce îți place și vei avea o farfurie sănătoasă și gustoasă, care te va sătura. Gătește mai mult decât ai nevoie și congelează jumătate. Așa vei avea mâncare pentru mai multe zile și vei scăpa de corvoada gătitului, dacă se poate numi gătit.

5. Evită mâncatul aiurea

Nu mânca decât dacă îți este foame. Oprește-te când te simți sătul, dar înainte de a te simți plin. Este în regulă să lași mâncare în farfurie. Nu mânca în fața televizorului sau a computerului pentru că vei pierde controlul cantității. Când faci mai multe lucruri în timp ce mănânci, ai mai multe șanse să exagerezi cu cantitatea.

6. Ia cât mai puține gustări între mese

Dacă ai mâncat acasă micul-dejun, de ce trebuie să îți iei gustări la serviciu din moment ce ai o pauză de masă? Chiar nu vei muri de foame dacă nu ciugulești ceva între mese și așa îi vei da timp și stomacului să digere ce ai mâncat dimineață. Ca să nu fii supus tentației, nu îți lua nimic la tine. Crede-mă că dacă vei fi suficient de ocupat nu vei avea timp să te duci până la tonomatul cu ronțăieli și așa corpul tău va consuma din surplus, ceea ce e foarte bine.

7. Fă alegeri inteligente când mănânci la restaurant

În definitiv, totul este despre planificare. Gândește-te de pe drum ce vrei să mănânci. Dacă nu știi sigur, comandă din meniul pentru copii, e sigur mai sănătos, sau cere o porție mai mică. Dacă îți e foarte foame, începe cu o supă limpede sau cremoasă, ori cu o salată. Împarte apoi felul principal în jumătate și ia partea rămasă acasă. Sau fă jumate-jumate cu un prieten. Spune-i chelnerului să nu aducă pâine sau lipii la masă.

8. Redu zahărul

Renunță inclusiv la sucuri, sunt pline de zahăr și nu îți aduc niciun beneficiu, că nici măcar gustul nu poți să spui că e grozav. Alege în schimb apă sau ceai neîndulcit, limonadă cu îndulcitor sau chiar fructe conservate în apă sau suc, nu sirop. O să vezi diferența nu doar la nivelul stării tale de sănătate, ci și pe cântar.

9. Evită patiseriile

Dacă ești prea grăbit să te așezi și să mănânci, ia ceva cu tine pe drum. Un iaurt de băut, un smoothie de legume sau bucăți de fructe proaspete sunt alegeri inspirate, sățioase și gustoase deopotrivă. Brioșele, covrigii și alte produse de patiserie nu doar că nu sunt sățioase, pentru că potolesc foamea doar pentru câteva minute, dar fac ravagii în organism și adaugă kilograme în plus fără să îți dai seama.

10. Planifică să mănânci corect

Nu renunța pentru că nu ai timp. Fă-ți un plan de alimentație sănătoasă pentru zilele când lucrezi până târziu sau ai lucruri de făcut. Ține la îndemână gustări hrănitoare și păstrează în congelator alimente sănătoase. Informează-te ce restaurante au preparate sănătoase precum salată, supă sau pui la grătar, iar dacă trebuie să comanzi fă alegeri înțelepte.

11. Mănâncă inteligent chiar și la petreceri

Nu profita de ieșirile cu prietenii ca să trișezi. În definitiv, nu îi păcălești pe ei, ci îți furi singur căciula. Pentru a evita tentațiile, ia o gustare sănătoasă înainte de a pleca, ca să nu ajungi la petrecere cu stomacul gol. Când ajungi acolo, încarcă o farfurie mică cu fructe și legume. Pune doar pe un sfert de farfurie acele mâncăruri bogate în calorii, dar totuși gustoase. Când ai terminat, pleacă de lângă mâncare. Dacă stai și vorbești în jurul bufetului, s-ar putea să fii tentat să guști și din alte preparate. Băuturile pot fi și ele bogate în calorii. Deci, indiferent dacă este vorba de alcool sau suc, consumă-le cu moderație.

12. Ține o evidență a ceea ce mănânci

Un jurnal alimentar te poate ajuta să fii atent la ce mănânci și la cum te simți. S-ar putea să fii surprins de obiceiurile tale alimentare. Poți să notezi într-o agendă sau să descarci o aplicație pentru telefon sau tabletă. Nu trebuie să notezi acolo ce mănânci la fiecare masă. Poate nu ai timp mereu, fapt care te va face să renunți după câteva zile. Notează-ți doar o zi pe săptămână sau câteva zile. Asta îți va da șansa să îți faci o idee despre ce, cât și cum mănânci.

13. Învață să spui „Nu”

Menține-te ferm. Chelnerul ar putea spune că nu poți avea sosul separat de preparatul comandat. Ba poți. Colegul tău de serviciu te-ar putea tenta să încerci și desertul. Spune nu. Fiecare mușcătură se adună, așa că nu ceda. Refuză politicos. Nu datorezi oamenilor nicio explicație când vine vorba de regimul tău alimentar. Îți datorezi ție sănătate.

14. Nu mai mânca în exces

Schimbă farfuriile mari și tacâmurile cu unele mai mici. Vei mânca mai puțin dintr-o farfurie cu diametrul mai mic, pentru că nu îți vei putea pune mult. Ca să pui în farfurie, folosește o lingură cu care mănânci, nu o lingură de servire, așa vei pune mai puțin. Mănâncă încet, astfel încât corpul tău să aibă timp să spună creierului tău că ești sătul.

15. Cere ajutorul

Este mai ușor să îți atingi obiectivul, chiar și pe plan nutrițional, când ai alături oameni cu un stil de viață sănătos. Cere-i unui prieten care urmează un plan alimentar echilibrat sau unui membru al familiei să mănânce sănătos cu tine, ca să vă îndemnați împreună. Nu încerca să mănânci sănătos în timp ce familia ta mănâncă ce vrea. Dacă sunteți împreună și unul dintre voi este tentat să cedeze în fața alimentelor bogate caloric, ceilalți vor fi acolo pentru sprijin.

Dacă ai nevoie de îndrumare și ajutor specializat, te așteptăm la ELA CLINIC cu Programul Corporate Healthy Lifestyle, special conceput pentru persoanele care lucrează foarte mult, nu au timp să gătească și vor să-și creeze noi obiceiuri sănătoase.

Fă din sănătatea ta principalul tău job!

16. Pregătește-te pentru succes

Setează-ți un obiectiv realizabil când vine vorba de alimentație sănătoasă. Nu te gândi că vei reuși să faci doar alegeri sănătoase peste noapte. Începe cu pași mici. Propune-ți să mănânci sănătos un weekend, apoi înaintează până marți, apoi până miercuri și ultimul pas până joi. Lasă ca ziua de vineri să fie ziua în care te recompensezi pentru reușita ta. Nu încerca să faci prea multe modificări simultan. Alege mâncăruri simplu de preparat chiar și pentru tine. Dacă se prepară simplu înseamnă cu sunt și slab calorice și sănătoase. Deci e win-win!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.